Foto-Blog-1.jpg

THEMA 1 – ERVARING VAN EEN DEELNEMER – ONLINE KOEKIE CURSUS – PUBERS MET AUTISME

Marleen volgde de online KOEKIE cursus Autisme en de Pubertijd. Ze deelt haar ervaringen met de cursus in de blog-serie ‘Ervaring van een deelnemer – online KOEKIE cursus – Pubers met Autisme’. Dit is haar ervaring met thema 1 van de in totaal 8 thema’s van de cursus.

Dit blog is geschreven door Marleen Gondelach van Marleen Brengt Structuur. Je kunt meer over Marleen lezen op haar persoonlijke pagina.

 

Is mijn zoon nu al een puber?

September 2018. Mijn zoon met autisme is net 10 jaar geworden. Ik zie dat KOEKIE voor de eerste keer een cursus gaat geven over autisme en de pubertijd.

Maar mijn zoon is nog hartstikke jong. De pubertijd lijkt nog heel ver weg. Toch wil ik graag voorbereid zijn op wat komen gaat. Want o, wat wordt de pubertijd toch neergezet door andere ouders als de meest verschrikkelijke periode die je als ouder kunt meemaken.

Eerlijk gezegd: als ik kijk naar de achterliggende jaren, dan kan het niet zwaarder worden, want mijn kinderen lijken nog niet eens uit de peuterpuberteit gekomen. Die van mij slaan die periode vást over, dat is het minste wat ze voor hun moeder kunnen doen, toch? Nee, ik bereid me graag voor op wat komen gaat. Dus ik meld me aan voor de cursus KOEKIE Autisme en de Pubertijd die start in september 2018.

 

De voorbereiding

Ik krijg een uitnodiging om me in te schrijven op een geheime groep op Facebook, waar ook de andere deelnemers te vinden zijn. Er wordt gevraagd iets over jezelf te vertellen. Ik schrijf daar: “Lieve ouders. Mijn oudste zoon (ASS, ADHD & hoogbegaafd) is nog maar net 10 geworden en van de week was hij wat meer aan het snauwen en stoer aan het doen in het bijzijn van een vriendje. Ik vroeg me toen af of dit gedrag kwam vanuit zijn autisme, of dat het al een beginnetje zou kunnen zijn van de pubertijd? Ik wil dus alvast goed voorbereid zijn om hem, mijzelf en zijn broertje zo goed mogelijk door deze periode heen te begeleiden en vooral ook kunnen blijven genieten & lachen”.

Ik lees ook verhalen van andere ouders. Wat fijn om te lezen waarom andere ouders zich inschrijven en wat zij hopen te leren van de cursus. Ik ben duidelijk niet de enige die met deze hulpvraag zit, echter voelt het wel wat onwennig om deze informatie zo te delen met andere ouders. Maar gelukkig ben ik aan die openheid al wel wat gewend, vanuit mijn blogs die ik al vaker publiceer over ons gezinsleven die iedereen kan lezen en waarin ik me behoorlijk kwetsbaar opstel. En tenslotte, is dit een geheime groep.

De komende weken zal elke week een nieuw thema voorbij komen, waar je aan kunt werken. Het enige wat je nodig hebt, is een notitieboek. Ik ben er klaar voor. Kom maar op met Thema 1!

 

Thema 1 cursus Autisme en de Pubertijd

Ho eens even. Thema 1 gaat niet over mijn kind of de pubertijd, maar over mij. Ohw. Even omschakelen. Als ik een tijdje bezig ben, heb ik de smaak te pakken. Ik word goed aan het denken gezet over wie ik als ouder ben, waar ik voor sta en van welke dingen ik blij word en oplaad. Maar ook welke dingen bij mij juist veel energie vreten.

Waar ben ik goed in, en wat gaat me minder goed af? En steek ik genoeg tijd in de dingen waar ik energie van krijg en blij van word? Het resultaat is confronterend. Ik zorg echt niet goed genoeg voor mijzelf. Dat wist ik wel, maar zo’n overzicht geeft echt goed inzicht. Het helpt me ook dat ik nu een duidelijk overzicht heb en dus vaker op mijn overzicht kan kijken wat ik ook al weer kan doen om even – hoe kort ook – energie bij te tanken.

 

Eye-opener

Mooiste eye-opener voor mijzelf naar aanleiding van dit thema is dat ik mezelf wil trainen om weer meer te accepteren als mijn kind verdriet heeft, maar het als ouder niet altijd kunnen oplossen en het loslaten van een schuldgevoel als ik iets niet handig heb aangepakt. Ook vaker iets te doen waar ik van oplaad staat op mijn lijstje. Ook bij de therapeut waar ik regelmatig kom vanwege mijn burn-out, komt dit onderwerp aan de orde.

 

Boekentip:

 

Lotgenoten

Ik schrijf er een blog over op mijn website: ‘In de groei’. Ik krijg veel reacties van andere ouders op dat blog. Ouders die zich in mijn verhaal herkennen: het alles willen oplossen voor hun kind, het niet kunnen loslaten, zichzelf vergeten, het schuldgevoel achteraf. Wat een belangrijk thema, niet alleen voor mij, maar voor iedereen. Om naast het ouder zijn, ook nog de tijd  te vinden (en durven te claimen!) voor jezelf als individu.

 

Heb je interesse in de cursus? Kijk dan snel even op deze pagina met alle informatie over inhoud en kosten!

Lees ook de ervaringen van Marleen over de Online KOEKIE cursus Autisme en de pubertijd met Thema 2+3Thema 4, Thema 5 en Thema 6+7+8. 

 

Ja, ik heb interesse in de online cursus Autisme en de Pubertijd! Houd me vrijblijvend op de hoogte!

dit veld niet invullen s.v.p.

KOEKIE Autisme BegeleidingTHEMA 1 – ERVARING VAN EEN DEELNEMER – ONLINE KOEKIE CURSUS – PUBERS MET AUTISME

Join the conversation

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord met het privacybeleid van KOEKIE Autisme Begeleiding