Online KOEKIE Cursus 'Autisme en Boosheid'

SKJ geaccrediteerde e-learning - 22 punten

Cursus / E-learning Autisme en Boosheid

Van 3 augustus t/m 17 augustus krijg je 10% korting met de code: Nazomerkorting!10%

Start 15 september 2024. Inschrijving va 3 augustus 2024
8 Thema’s Online, te volgen op je eigen moment
Werkboek / Coachingsgesprek / Afsluitende Reflectieopdracht
€179 ouder / €369 professionals
Geaccrediteerd: 22 SKJ punten


Waar komt de boosheid van het kind vandaan? Hoe kan ik het voorkomen? Hoe kunnen we er als gezin mee omgaan? Hoe kan ik er als begeleider mee omgaan? Moet ik me zorgen maken? 

Boosheid bij autisme

Leer met deze online KOEKIE cursus zelf antwoord te geven op bovenstaande vragen zodat je op de juiste manier kunt reageren en daarmee meer gezelligheid en rust creëert. 

Deze cursus is gemaakt voor ouders én zorgprofessionals. Voor zorgprofessionals is er een SKJ pakket, waarbij je na het afronden van de e-learning (inclusief afsluitende reflectieopdracht en optioneel coachingsgesprek) 22 punten ontvangt voor herregistratie.

Heb jij soms het gevoel dat je op de verkeerde weg zit, de verkeerde aanpak kiest of veel fouten maakt? Voel je je daar schuldig over en denk je dat je tekortschiet als ouder of begeleider van een kwetsbaar kind? Bijna alle ouders en begeleiders twijfelen wel eens aan zichzelf. Dat is ook niet gek want opvoeden moet je leren en leren doe je door fouten te maken. Door je fouten te zien, te evalueren en met anderen te bespreken zet je ze om in uitdagingen en weet je in een volgende vergelijkbare situatie veel beter hoe het wél werkt voor jou en het kind.

Het feit dat je geïnteresseerd bent in deze cursus betekent al dat je het beste wilt voor het kind en dat je inziet dat je nog dingen bij kunt leren.

Door deel te nemen aan de cursus neem je even écht de tijd om stil te staan bij jezelf en jouw zoon/dochter/leerling en jullie interactie.

Zo kunnen jullie met elkaar op weg naar meer balans.

 

Deze mooie reacties kreeg ik op de cursus:

“Wij hebben 2 cursussen bij Jonneke gevolgd: Autisme en Boosheid en Autisme en de Pubertijd. Dit vanwege het leeftijdsverschil tussen onze kinderen. We vonden ze goed te volgen, ideaal dat het in je eigen tijd en tempo kan! Ook de voorbeelden en filmpjes zorgden voor duidelijkheid en herkenning. Een mooie manier om bij te leren over autisme!”

“Ik heb thema 1& 2 gemaakt en ik ben heel enthousiast over de cursus. De cursus is ook heel tof in elkaar gestoken. Ik vind het zo belangrijk om zelf meer inzichten te krijgen in de patronen die spelen bij mijn dochtertje en om daar efficiënter op te reageren. Deze cursus heeft mijn verwachting sterk ingevuld, waarvoor dank.”

 

“We zijn echt heel blij met deze cursus, want in andere cursussen kregen we veel theorie, maar bleven we nadien altijd zitten met de vraag ‘Hoe doen we dat dan concreet?’ en was het antwoord altijd: ‘Dat is afhankelijk van je gezin en je moet zelf doen waar je je goed bij voelt’. Van deze cursus schrokken we wel even in het begin, al dat nadenken en jezelf evalueren is veel werk, maar we hebben nu eindelijk het gevoel dat we antwoorden krijgen op onze vragen, die toch concreet op ons als gezin van toepassing zijn.” Caroline van S.

“Jonneke, ik hoopte door deel te nemen aan deze cursus, beter te begrijpen waarom mijn zoontje van 8 uit het niks zo enorm boos kan worden. Maar de cursus is veel meer dan een antwoord op die onzekerheid. Ik kijk nu op een hele andere manier naar mijzelf, de interacties tussen mij en mijn zoontje. De manier van denken, verwerken en emoties ervaren zijn bij hem zo anders, dat dat gewoon een andere manier van kijken en handelen van mij vraagt. Ik was daarom echt verrast door de cursus. Het werkboek werkt fijn en is een mooi document voor als ik nog eens iets terug wil lezen. Door de opdrachten wordt de informatie vertaald naar mijn persoonlijke situatie en kan ik de tips ook meteen uitproberen met mijn zoontje. Ik vond het bijzonder om te zien dat situaties al snel minder uit de hand liepen, maar dat komt dus ook door mijn eigen ontwikkeling en manier van denken en kijken. Bedankt!!”

“De cursus helpt mij om de boosheid van mijn zoon beter te begrijpen en soms zelfs te voorkomen. Ik heb heel veel aan de verschillende praktische voorbeelden die worden beschreven. Een echte eye opener was de informatie over een meltdown en de tips hoe ik hier mee om moet gaan.”

“Dit jaar heb ik de cursus Autisme en Boosheid gevolgd. Wij hebben een zoon van 15 met een recente diagnose van (licht) autisme, naast ADHD. Vaak hadden we aanvaringen, waarbij hij erg boos werd. Door de cursus heb ik meer begrip gekregen voor zijn kant. Positief in de cursus vond ik het hoofdstuk over wat voor soort opvoeder ik en mijn man zijn, de meerdere filmpjes die erin gebruikt werden, en vooral de persoonlijke feedback van Jonneke bij vragen. Misschien heb ik er zelf niet helemaal de tijd ingestoken die ik had kunnen doen, omdat ik niet zo’n ‘ computer-mens’  ben, maar ik heb er zeker wat aan gehad. Zelfs al wisten we al het een en ander uit boeken en van de hulpverlening. Al met al zou ik deze cursus een 8 geven, zeker als je van online-cursussen houdt. Groetjes, Een moeder met een drukke zoon”

“Ha Jonneke! Eindelijk had ik vandaag tijd om les 6 en 7 te bekijken. Wat heb je het toch allemaal goed en duidelijk in elkaar gezet. Ook de verhouding tekst en filmpjes is fijn en de filmpjes zelf zijn echt heel toepasselijk!”

“De studie is zo behulpzaam op verschillende vlakken. Ik merk dat verander. Ik neem er de tijd voor.”

“Ik ben heel rustig begonnen aan de cursus en ik ben heel erg enthousiast. Het is wonderbaarlijk hoe goed dit aansluit bij mijn gezinssituatie! De opdrachten in het werkboek zijn confronterend op de juiste manier. Ik denk dat je cursus heel leerzaam en waardevol voor mij zal zijn en daardoor voor het hele gezin!”

“Bedankt voor de geweldige cursus. Ik heb er veel van geleerd en ik begrijp mijn kind nu echt helemaal als ze boos is, vanwaar het komt, hoe ik het kan voorkomen en wat te doen als het voorvalt. Vooral de inhoudelijke boodschap is goed aangekomen. Autisme is speciaal en ik heb er zoveel begrip voor gekregen. Ik ben heel blij dat ik jou cursus heb mogen volgen. Dankjewel!”

“Het is even geleden dat we je cursus volgden, maar ik wilde graag dit gedicht met je delen omdat jouw cursus één van de aanzetten ertoe was. Ik schrijf op Instagram als Steekbeest gedichten over ouderschap en autisme.

Ik zie je

Het spijt me dat ik jou niet zag
Enkel die huilende mond
Dat ik opgebrand en uitgewiegd was
Je voor tv zette op de grond

Het spijt me dat ik je geen knuffel gaf
Dat ik je in de hoek liet staan
Het spijt me dat ik jou niet zag
Enkel wat je had gedaan

Ik zie nu hoe je worstelt
Hoe je altijd
Je best hebt gedaan

Voor het eerst
Kijk ik er doorheen
En zie ik jou daar staan”

 

Reacties van professionals op de E-Learning

“Erg fijne cursus voor zowel ouders als professionals. Zeker aan te raden, ook als je weinig of niet te maken hebt met autisme. Je leert het kind beter te begrijpen/lezen door verschillende technieken toe te passen die in deze cursus voorkomen. Het werkboek werkt fijn en de opdrachten staan duidelijk beschreven! Ik geef de e-learning een 8, soms ben je zo geneigd om op de automatische piloot te werken als het ware maar juist door klein te kijken en je nog bewuster te worden van je handelen kunnen daar mooie (persoonlijke) ontwikkelingen uit komen. Ik vond het oprecht een fijne e-learning. De sfeer was erg gemoedelijk en bij het maken van de opdrachten voelde ik ook geen druk en kon ik dit in geheel eigen tijd doen. Ook toen ik een jaar later nog mijn feedback van Jonneke mocht verwerken in mijn werkboek. Heel fijn! “

“De KOEKIE E-learning Autisme en Boosheid is een zeer uitgebreide learning, waarin je zowel praktische handvatten aangeboden krijgt als theoretische inzichten op dit gebied. Dit maakt de learning heel compleet en waardevol. Een aanrader als je meer wilt weten over autisme en boosheid, de achtergronden en hoe je er praktisch mee om kunt gaan. Zeer uitgebreide informatie en waardevolle nieuwe inzichten.”

“Ik vind het een leerzame en interessante cursus, veel dingen zijn wel al bekend maar ik vind het overzichtelijk, logisch en een compleet totaalplaatje waarin het soms net weer vanuit een andere hoek wordt bekeken zodat het ook echt voor mij een toegevoegde waarde heeft.”

“Ik wil je even wat leuks vertellen en dat komt door jou en ik wil je ook heel erg bedanken. Ik was vandaag bij T. Weer een super dag gehad met hem. Het gaat sinds de cursus heel goed. Zijn ouders waren eerst wat sceptisch maar vandaag kreeg ik een groot compliment!!! Ze zijn zo blij met mij en dat ik de cursus ben gaan doen vonden ze uiteindelijk super. Het gaat met hun zoon nu zo goed…. en dit werkt weer door op hen natuurlijk!”

“De e-learning is geweldig te doen als je een vaste baan hebt. Je kunt in je eigen tempo de e-learning volgen, 1 op 1 met je cursusleidster samenwerken. De e-learning heeft ook voordelen voor je reistijd (zeker als je in het zuiden van het land woont) en je portemonnee, uitgaven van de benzine/vervoer. Ik werk al wat jaartjes met kinderen met ASS en had ooit wel eens van de ‘Trap richting goede bui’ gehoord. Maar had nooit verwacht dat dit meteen zo aansloeg, geweldig. (1 client noemde dit het ‘weer trappetje’. Mooi weer, slecht weer, onweer ,zei hij.) Het geeft een kind meteen herkenning en overzicht. Een ‘AHA’ momentje. Super om dit te zien. De ouders van mijn cliënten hebben ook mee kunnen genieten van de e-learning. Ik kreeg veel complimenten. In 1 gezin vond ik het een uitdaging, omdat mama en papa een beetje sceptisch waren, maar dit is wel het gezin waar ik opslag bij heb gekregen. Wauw, dit was mijn grootste compliment! Dankjewel Jonneke, door jou is dit allemaal mogelijk gemaakt. De communicatie met jouw vond ik ook superfijn, ik voelde me meteen e-thuis hihi. De e-learning cursus is me zo goed bevallen dat ik voor volgend jaar al een ander onderwerp heb uitgekozen, ik verheug me er nu al op.  Bedankt Jonneke, groetjes en tot volgend jaar.”

“Ik ben op Facebook ‘gestuit’ op deze opleiding. Ik vind (als professional) dat hierin heel veel aspecten van ASS/boosheid naar voren komen, waardoor je scala aan mogelijkheden veel groter wordt. Een aanrader voor professionals in ieder geval. Met de opleiding ben ik nog beter in staat om mijn cliënten te ondersteunen op dit lastige onderwerp. Om de opleiding op een goede manier te doen heb je wel de nodige discipline nodig!”

“Prachtige training. Ik zou deze training zeker aanraden, als cijfer geef ik het een 9/10. Mijn verwachtingen zijn meer dan uitgekomen, ik vond de illustraties, filmpjes, boeken en podcasts erg fijn. Deze e- learning zit prachtig in elkaar en geeft veel informatie. Neemt je mee in de wereld van iemand met autisme. Daarbij was het heel fijn in de coronatijd om te volgen, online en op je eigen tempo. Het is wel handig om een concrete casus te hebben van een kind want het is wel lastig om steeds voorbeelden te vinden en opdrachten te maken als je geen familielid of cliënt hebt met autisme.”

“Bedankt voor de cursus. Je geeft veel relevante informatie en ik haal er interessante tips uit voor in mijn praktijk. Het signaleringsschema dat je hebt ontworpen helpt mij, maar ook kan ik het gebruiken in gesprekken met ouders om hen een overzichtelijke houvast te geven. De afwisseling van informatie, filmpjes en opdrachten werkt erg fijn. De Trap richting een goede bui is een positieve tool en door alle tips uit de cursus is hij nu nog beter toe te passen in mijn werk met de kinderen.” 

“Ik ervaar de opzet van de thema’s als zeer interessant en goed te verwerken omdat het zo overzichtelijk is. De inhoud is zeer verhelderend omdat het niet nieuw is maar kennis opfrist en er zit vaart in! Dit werkt prettig.”

“Ik geef de e-learning een 9/10. Ik vind de prijs/kwaliteit verhouding goed. Er wordt veel aandacht gegeven aan mij als persoon en mijn proces. Het zijn veel thema’s waaraan gewerkt worden en daarbij is er een goede afwisseling tussen theorie (lezen, filmpjes kijken) en praktijk (uitvoeren waar je van leert). Mijn verwachtingen zijn absoluut uitgekomen. Ik denk zelfs overtroffen. Het persoonlijke contact dat Jonneke met mij had was een plezierige verrassing. Er kwam contact vanuit Jonneke en niet alleen praktisch over de opdracht die afgrond moest worden maar vooral hoe het mij als persoon gaat. Dit is iets wat ik heel belangrijk vind. Een fijne e-learning die een goede uitleg geeft over autisme en boosheid. Wat zijn factoren waardoor de boosheid ontstaat en hoe los je ze op? De e-learning geeft niet alleen inzicht in autisme en boosheid maar ook je eigen manier van handelen in zulke situaties. Veel afwisseling tussen theorie en praktijk en het is prettig opgedeeld in thema’s waardoor je stap voor stap te werk kan gaan. Ik raad deze e-learning dan ook echt aan om te volgen. Het is interessant en geeft nieuwe inzichten. Er zijn verschillende oefeningen die ik mee neem in mijn begeleidingen als extra aanvulling op het kunnen reguleren van boosheid voor kinderen met autisme.”

“Fijne cursus, met goede verwijzingen waar de informatie op gebaseerd is. Mooie werkwijze van een stukje didactiek, en daarna een opdracht, zodat je ook gelijk de kennis om moet zetten, in de praktijk, en dit weer hoort te evalueren in een opdracht. Ik vond het een meerwaarde deze cursus te volgen! Ik zou de cursus wel aanraden aan mensen om me heen, het is fijn werken, en je moet de stof echt tot je nemen omdat er allemaal opdrachten aan gekoppeld worden. De opzet is mooi! “

“Ik heb veel geleerd tijdens deze cursus en heb al een aantal nieuwe inzichten kunnen toepassen. Ik geef al 20 jaar les, waarvan 17 jaar in het buitengewoon onderwijs in België. De afgelopen 4 jaar werk ik voornamelijk met kinderen met autisme. Momenteel heb ik een klas met 13 leerlingen, waarvan er 10 autisme hebben. Ik heb al enkele bijscholingen gevolgd bij Autismevlaanderen om mijn begrip van autisme te vergroten. Elk jaar probeer ik mijn leerlingen beter te begrijpen en te achterhalen waarom ze op bepaalde manieren reageren, vooral met betrekking tot hun overdreven enthousiasme, hevige boosheidsuitbarstingen en hun terughoudendheid om te reageren. Mijn doel is om hen op de juiste weg te helpen door signalen op te vangen en preventieve ondersteuning te bieden in moeilijke situaties. Deze cursus bood veel herkenbare inzichten die ik al toepas in mijn werk. Maar ik heb ook nieuwe dingen geleerd die ik nu toepas. Ik ben me er meer van bewust geworden hoe ik me verhoud tot de kinderen. Ik merk dat de kinderen anders reageren op mij dan op mijn collega’s, afhankelijk van hoe ik me op dat moment gedraag. Ik denk nu meer na over mijn interacties met de kinderen, wat anders is dan hoe mijn collega’s dat doen. Deze bewustwording heeft me geholpen om mijn benadering te verbeteren en de kinderen reageren anders op mij. Ik ben me hiervan nu meer bewust. Op dit moment heb ik een leerling in mijn klas die regelmatig boos wordt. Dankzij de beschrijving van een meltdown, het perspectief vanuit helikopterview en de signalen op zijn gezicht, ben ik in staat om boze periodes steeds vaker te voorkomen. Wanneer hij een meltdown heeft, blijf ik zelf ook rustig en accepteer ik het sneller. Ik heb het gevoel dat dit alleen maar beter is om mijn leerling te helpen in deze moeilijke momenten. Het werkblad “Trap richting een goede bui” vind ik geweldig. Ik moet wel zeggen dat dit voor mijn leerlingen erg moeilijk is om in te vullen. Maar met extra hulp en ondersteuning leren ze zichzelf steeds beter kennen. Door dit werkblad in te vullen, leer ik hen ook beter kennen. Dit verhoogt hun zelfbewustzijn en zelfvertrouwen. Ik ben ervan overtuigd dat ik door de nieuwe inzichten die ik heb opgedaan tijdens de cursus mijn casusleerling en de rest van de klas beter kan helpen. Hoewel er nog een lange weg te gaan is, heb ik al vooruitgang geboekt en ik ben vastbesloten om mijn leerlingen te blijven ondersteunen. Bedankt dat ik je deze informatie allemaal met mij wilde delen.”


→ Jij bent ouder of begeleider van een kind met autisme

 

→ Je doet ontzettend je best om het kind te begrijpen en te begeleiden

 

→ Toch ben je vaak moe, gestrest, gefrustreerd en verward

 

→ Je krijgt dagelijks te maken met moeilijke situaties waarbij discussies en boosheid vaak het resultaat zijn

 

→ Ouders van andere kinderen begrijpen jouw situatie vaak niet want de diagnose autisme maakt het juist extra lastig

 

→ Je vraagt je heel vaak af waarom het kind zo vaak boos wordt

 

→Je zou willen dat het kind zijn of haar emoties beter kan reguleren

 

→ Hoe moet dat als hij of zij straks ouder en groter is?

 

→Je weet soms wel waarom hij / zij boos is, maar hoe kun je het dan voorkomen?

 

→ Je wilt graag meer leren over boosheid bij jouw kind of leerling met autisme om meer gezelligheid te creëren en ervoor te zorgen dat het kind zich optimaal kan ontwikkelingen binnen zijn/haar mogelijkheden

Via de aanmeldingen, mail en Facebookpagina kreeg ik vragen over de volgende onderwerpen. Herken jij deze zorgen en frustraties?

Stemmingswisselingen

Uit het niets ineens heel erg boos worden

Verbaal en fysiek agressief

Grote mond /schelden / heftige uitspraken

Onbereikbaar zijn tijdens de boosheid

Weglopen

Starheid

Grenzen opzoeken / Over grenzen heen gaan

Conflicten met brusjes

Zorgen over de emoties van de brusjes

Geen gezag accepteren

Moeilijk uit de boosheid komen

Overprikkeling 

Emotionele uitbarstingen

Weinig communicatie tijdens boosheid

Zelfbepalend gedrag

Geen rekening houden met anderen / zich niet kunnen inleven

Buitenshuis niks laten zien en thuis heel boos worden

Zelfpijniging

Boosheid is nodig om weer rustig te worden

Machteloos gevoel 

Gevoel van falen

Mijn blog over autisme en boosheid is het meest gelezen blog op mijn website en is al door

0

mensen gelezen.

In totaal heb ik al

0

mails van ouders over autisme en boosheid mogen beantwoorden!

Daarom vind ik het tijd voor een cursus, waarin ik ouders met dezelfde vragen en zorgen met elkaar kan verbinden en waarbij ik mijn ervaringen en kennis kan delen. 

“Mijn dochter is 9 en ze heeft sinds 2 jaar de diagnose autisme. Onze zorgen om haar begonnen eigenlijk door haar boze buien. Soms wordt ze boos omdat haar hoofd zo vol zit van de dag, maar soms lijkt ze ook wel uit het niets woedend te worden. Ze kan daarbij ook fysiek worden, tegen deuren trappen of haar zusjes pijn doen. Ik heb veel informatie gehaald van jouw website, vooral over de combinatie van autisme en emotieregulatie. Ik zou er graag nog meer over leren, vooral hoe het bij mijn dochter nou precies werkt.”

Micha S.

De onderwerpen van de cursus

Thema 1

Jij en het kind

De cursus gaat uiteraard over de boosheid en het gedrag van het kind, maar de volwassen(en) die om het kind heen staan, hebben hier ook veel mee te maken. Wie ben jij als ouder / begeleider en wat heeft jouw visie, aanpak en situatie voor invloed op de ontwikkeling van het kind? We gaan het ook hebben over verbinding, rollen, ideeën, eigen ervaringen en begrip. Even jezelf onder de loep nemen om vervolgens het kind beter te begrijpen.


Thema 2

Autisme en boosheid | Wat heeft het met elkaar te maken?

In het tweede thema gaan we in op de vraag ‘Wat is autisme?’ en ‘Waarom worden sommige kinderen met autisme extreem boos?’. We gaan kijken naar de werking van het brein van een kind met autisme en proberen met deze kennis het gedrag beter te begrijpen.


Thema 3

Emotie en gedrag

Hoe ontstaat boosheid nu eigenlijk? Wat gebeurt er in de hersenen en wat gebeurt er met het lichaam? Er bestaat niet maar één soort boosheid en voor de verschillende soorten boosheid zijn ook verschillende aanpakken. Hoe herken je om welke boosheid het gaat? Waar komt de boosheid vandaan? Wat zijn triggers en wat gaat er vooraf aan boosheid? We kijken in dit thema naar de emotie boosheid en het gedrag dat daarmee samenhangt.


Thema 4

Boosheid: voorkomen of accepteren?

Wat doet de boosheid met jou als ouder of begeleider? Hoe kun je het beste reageren, zodat je én het kind helpt én dichtbij jezelf blijft? Is het beter om boosheid te voorkomen of moet het er juist zijn en moet je het leren accepteren of kaderen? Met de verschillende soorten boosheid van het vorige thema in ons achterhoofd gaan we antwoord geven op deze vragen.


Thema 5

Boosheid, brusjes en gezinsanalyse

Brusjes spelen in het leven van een kind met autisme een belangrijke rol. Ze wonen bij het kind in huis, maken deel uit van het gezin en krijgen de boze momenten bijna allemaal mee. Op de momenten dat er boosheid of agressie plaatsvindt, gaat de aandacht vaak uit naar het boze kind. Hoe is dit voor brusjes en wat kun je het beste doen om hen niet te vergeten? In dit thema maak je ook twee waardevolle opdrachten over het gezin en de mensen die om het gezin heen staan. Een gezinsanalyse en een sociale netwerkopdracht.


Thema 6

Trap richting een goede bui

In dit thema krijg je de KOEKIE tool voor emotieregulatie: de ‘Trap richting een goede bui’. Er wordt uitgelegd hoe je deze tool het beste kunt gebruiken, hoe je in gesprek kunt gaan en er worden voorbeelden gegeven. Het doel van de ‘Trap richting een goede bui’ is het samen met het kind in kaart brengen van gevoelens en gedrag tijdens de verschillende fases van boosheid. Door dit inzicht kunnen het kind en de personen om hem/haar heen beter aansluiten bij wat er op dat moment nodig is om een beter gevoel te krijgen.


Thema 7

Praktische tips / boeken / therapieën

In dit thema krijg je veel praktische tips voor de omgang met kinderen die (extreem) boos kunnen worden. Er worden een aantal interessante boeken besproken en er wordt informatie gegeven over de verschillende mogelijke therapieën die bestaan voor kinderen met emotieregulatie problemen.


Thema 8

Ervaringen van volwassenen met autisme

Wie weten het nu beter dan de volwassenen met autisme die zelf als kind ook vaak boos werden? Wat zijn hun herinneringen qua situaties en qua gevoelens? Wat gebeurde er in hun ogen in de interactie tussen hen en hun opvoeders? Welke tips hebben zijn voor jou als ouder of begeleider? Dit thema is ontzettend waardevol en grotendeels geschreven door ervaringsdeskundigen.


Afsluitende reflectie

Voor jeugd- en gezinsprofessionals die de SKJ e-learning volgen, is er een afsluitende reflectie opdracht die wordt toegestuurd na afronden van thema 8.

Wat houdt de cursus in?

8 thema's met tekst en beeld

Om de week op zondag vanaf 15 september 2024 ontvang je ’s ochtends een nieuw thema in je mailbox! Deze kun je bekijken op een moment dat het jou uitkomt.

8 Opdrachten of Challenges

Bij ieder thema horen opdrachten en een challenge voor de komende twee weken.

Hand-Out

Bij iedere les hoort een overzicht van de belangrijkste punten uit de les van die week. Deze punten kun je terugvinden in je werkboek.

Werkboek

Je ontvangt het werkboek met opdrachten en overzichten in je mail.

Persoonlijk support

Onbeperkt vragen via de mail. Mogelijkheid tot een coachingsgesprek.

SKJ punten

22 SKJ punten voor zorgprofessionals

Heb je zin om vanaf september 2024 deze leeruitdaging aan te gaan?

Na betaling ontvang je een mail ter bevestiging en zondag 15 september 2024 ontvang je de eerste les in jouw mailbox! Inschrijven kan vanaf 3 augustus 2024!

Ouders

179 Duur: 3 maanden

 • ☑️ 8 Thema's over boosheid
 • ☑️ Handout van de lessen
 • ☑️ Werkboek met opdrachten en uitdagingen
 • ☑️ Antwoord op persoonlijke vragen via mail
 • 🔴 Geen persoonlijk coachingsgesprek
 • 🔴 Geen afsluitende reflectieopdracht
 • 🔴 Geen 22 SKJ punten
Ja! Ik doe mee!

Jeugd- en Gezinsprofessional

369 Duur: 3 maanden

 • ☑️ 8 Thema's over boosheid
 • ☑️ Handout van de lessen
 • ☑️ Werkboek met opdrachten en uitdagingen
 • ☑️ Antwoord op persoonlijke vragen via mail
 • ☑️ Persoonlijk coachingsgesprek
 • ☑️ Afsluitende reflectie opdracht
 • ☑️ 22 SKJ Punten
Ja! Ik doe mee

Heb je interesse in de cursus, maar wil je nog even wachten met aanmelden en betalen? Vul hieronder jouw gegevens in zodat ik je op de hoogte kan houden! Je ontvangt dan ook de gratis KOEKIE tool “Trap richting een goede bui’!

INFORMATIE AANVRAAG OUDERS

Ik ontvang graag de gratis tool: "Trap richting een goede bui" en ik wil graag meer informatie ontvangen over de cursus Autisme en Boosheid voor ouders.

dit veld niet invullen s.v.p.

INFORMATIE AANVRAAG ZORGPROFESSIONALS

Ik ontvang graag de gratis tool: "Trap richting een goede bui" en ik wil graag meer informatie ontvangen over de E-Learning "Autisme en Boosheid" voor zorgprofessionals.

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

Veel gestelde vragen over de cursus

Staat jouw vraag er niet bij? Je mag mij altijd mailen! jonneke@symptomen-autisme.nl

Hoeveel tijd moet ik aan deze cursus spenderen?

Het kost per thema maximaal twee uur om de stof te bekijken, te beluisteren of te lezen. Daarnaast krijg je bij ieder thema een uitdaging of opdracht waar je de opvolgende twee weken mee aan de slag zal gaan. De opdrachten kosten ook ongeveer een uur, maar dat hangt er natuurlijk ook helemaal vanaf hoeveel tijd je wilt investeren in jouw eigen leerproces. De uitdagingen zijn vaak vaardigheden die je in de praktijk gaat oefenen en toepassen. In het begin zal je jezelf nog erg bewust zijn van je handelen en kost dat wat meer tijd en energie dan wanneer je je de vaardigheden na een aantal weken meer eigen hebt gemaakt.

 

Hoe betaal ik en wat gebeurt er dan?

Wanneer je op de link klikt voor het betalen, zal er een overzichtsscherm openen met een formulier dat je moet invullen. Hierop komen de gegevens voor de factuur en de betaalopties aan de orde. Je kunt veilig betalen via Ideal, overmaking of bancontact. Na betaling ontvang je een factuur met alle gegevens van jouw aanmelding erop. Na de betaling ontvang je een mail met meer informatie over de cursus.

 

Waarom zou ik deze cursus kiezen en niet een andere?

Misschien ken je mij en KOEKIE al wat langer, maar misschien ben je helemaal nieuw op deze website. De stijl van KOEKIE is simpele, duidelijke uitleg zonder moeilijke woorden en theorieën, veel praktische tips en adviezen. Daarnaast ben ik persoonlijk erg betrokken bij mij volgers en cursisten en sluit ik graag precies aan bij de vragen die er spelen. Deze cursus gaat helemaal over kinderen met autisme die last hebben van boosheid en woede aanvallen, een  specifieke doelgroep die om veel kennis en ervaring vraagt. Ik heb inmiddels 15 jaar ervaring met het begeleiden van kinderen met autisme en hun ouders. Deze cursus zal er daarnaast voornamelijk voor zorgen dat je je als ouder of begeleider zelfverzekerder voelt en dat je ook na de cursus, wanneer zich nieuwe situaties voordoen, weet op welke manier je het beste kunt reageren op de situatie.

 

Krijg ik een certificaat van de cursus?

Nee, er wordt achteraf geen certificaat van de cursus gegeven. Uiteraard kun je met de factuur aantonen dat je de cursus hebt aangeschaft. Mocht je graag een bewijs van deelname ontvangen, mag je mij altijd een mail sturen naar jonneke@symptomen-autisme.nl. Jeugd- en gezinsprofessionals die de cursus volgen krijgen na afronden van de afsluitende reflectie opdracht 22 SKJ punten voor herregistratie.

Is een online cursus wel veilig?

Ja, de cursus is veilig. Het betaalproces is beveiligd en jouw gegevens worden veilig opgeslagen en behandeld via de richtlijnen van de AVG. Alles hierover kun je teruglezen in de algemene voorwaarden en het privacystatement. Misschien ben je sceptisch over het volgen van deze online cursus. Als dat zo is, schroom dan niet om mij een mail (jonneke@symptomen-autisme.nl) of een WhatsApp bericht (+31628315545) te sturen met jouw twijfels of vragen. Ik zal je altijd persoonlijk antwoorden en waarschijnlijk kan ik je twijfels wegnemen.

Ik weet niet zeker of deze cursus wel bij mij past.

De cursus past bij je als:

 • Je een kind (tussen 4-25 jaar) met autisme hebt of begeleidt. De cursus is voor ouders en professionals geschreven.
 • Je vaak in lastige, boze situaties terecht komt met jouw kind of leerling.
 • Je praktische tools wilt hebben die je kunt inzetten tijdens de opvoeding of begeleiding van kinderen (en hun ouders).
 • Je een simpele uitleg wilt over wat boosheid en autisme met elkaar te maken hebben.
 • Je graag praktische tips krijgt die je direct kunt uitproberen in de thuissituatie of op je werk.
 • Je bereid bent geld, tijd en energie te investeren in meer kennis, zekerheid en gezelligheid.
 • Je gemotiveerd bent om je in te zetten voor de ontwikkeling van het kind.
 • Je graag antwoord krijgt op de vragen: Waar komt de boosheid van het kind vandaan? Hoe kan ik het voorkomen? Hoe kunnen we er als gezin mee omgaan? Hoe kan ik er als begeleider mee omgaan? Moet ik me zorgen maken? Hoe is deze situatie voor de broertjes en zusjes?
 • Je graag wil weten hoe je het beste kunt reageren op de boosheid van het kind.
 • Je wilt je graag minder zorgen hoeven maken over de ontwikkeling van het kind.

Mijn partner en ik willen allebei graag meedoen met de cursus, hoe kunnen we dat aanpakken?

Wat geweldig dat jullie als ouders allebei tijd en energie willen investeren in de ontwikkeling van jullie puber met autisme! Dat wil ik alleen maar aanmoedigen, want samen met de neuzen in dezelfde richting staan is alleen maar bevorderlijk voor een fijne sfeer, minder stress en minder onzekerheid. Uiteraard mogen jullie beiden meedoen voor de prijs van 1. Wil jouw partner de lessen zelf in zijn / haar mail ontvangen? Geef dan even het mailadres door zodat ik hem / haar kan toevoegen!

Is mijn kind niet te jong of te oud om mee te doen aan deze cursus?

Ik raad deze cursus aan aan ouders en begeleiders van kinderen tussen de 4 en 25 jaar. 4 omdat ze dan de fase van de peuterpuberteit zo goed als voorbij zijn. Wanneer er na deze tijd nog extreme woedeaanvallen zijn beginnen ouders zich meestal zorgen te maken. 25 omdat de hersenen van kinderen nog tot zeker 25 jaar door ontwikkelen.

Wat als ik start, maar plots geen tijd meer heb om mijn cursus af te maken?

Je krijgt de les op zondag toegestuurd en hebt sowieso twee weken de tijd om de les te bekijken, te beluisteren of te lezen. In principe kun je de lessen ook later, op een voor jou beter geschikt moment, doen.

 

Welke resultaten mag ik verwachten?

In elk geval zul je je veel bewuster zijn van jouw eigen handelen en krijg je meer inzicht in het gedrag van jouw zoon, dochter of leerling. Je leert inschatten waar de boosheid vandaan komt en op welke manier je het beste kunt reageren. De cursus is heel persoonlijk gericht op jouw eigen situatie. Daarnaast zorgen de opdrachten, tips en uitdagingen ervoor dat je al heel snel resultaat zal zien bij jezelf en bij het kind. Uiteraard hangen alle resultaten af van jouw eigen inzet. Ik bied theorie, opdrachten en tips aan en jij moet er zelf iets mee gaan doen!

 

Ik wil wel meedoen, maar vind het toch wel veel geld.

De cursus bestaat uit 8 thema’s, opdrachten, persoonlijke adviezen en een werkboek. Als je dit omrekent kom je uit op een bedrag van rond de €5 euro per uur. Ik probeer in mijn prijs rekening te houden met het feit dat je deze als ouder vaak niet vergoed krijgt. Hoeveel geld wil je investeren in een fijne sfeer, een optimale ontwikkeling van jouw kind, meer kennis, meer zekerheid over je eigen handelen en een betere relatie met jouw zoon of dochter met autisme? Welke andere uitgaven doe je om de sfeer in het gezin te verbeteren? Ga je wel eens samen naar de film, uit eten of zelfs een hele dag naar een pretpark of een weekend weg? Hoeveel geld geef je daar aan uit en hoeveel blijvende gezelligheid en verandering in het gedrag houd je daar aan over? Mocht je écht problemen hebben met de betaling maar wil je wel érg graag deelnemen, stuur mij dan een mail naar jonneke@symptomen-autisme.nl. Dan kijken we samen naar andere betaalopties.

 

Vergoeding

Voor jeugd en gezinsprofessionals wordt de cursus misschien vergoed door de werkgever. Vraag dit altijd even na! Je ontvangt na het volgen van deze cursus 22 SKJ punten voor herregistratie. Ik kan de factuur versturen naar een instelling of bedrijf.

Ben jij zzp’er en begeleid je een kind vanuit de WLZ? Dan kun je de cursuskosten terugkrijgen via de WLZ. Meer hierover kun je lezen via deze link.

 

Wat heb ik nodig voor deze cursus?

Je kunt de cursus volgen via een computer, op de Ipad of zelfs op een telefoon met internet. Ik raad aan om de cursus indien mogelijk te volgen op een computer. Het beste resultaat zul je behalen door de les te volgen op een rustige plek met weinig afleiding op een moment waarop je al je aandacht bij de les kan houden. Voor sommige opdrachten heb je wat materialen nodig zoals papier, een pen, een schaar, lijm. Ook is het fijn als je een printer hebt of ergens de opdrachten kunt printen. Voor persoonlijke aantekeningen raad ik aan om een notitieblok bij de hand te houden.

OVER MIJ!

Mijn naam is Jonneke Koekhoven en ik ben al van jongs af aan gefascineerd door kinderen (later ook volwassenen) met autisme. Ik heb mijn studie pedagogiek afgerond en al vanaf vóór mijn studie werkte ik als persoonlijk begeleidster van kinderen en jongeren met autisme en hun ouders. Ik werk graag op mijn eigen manier waarbij ik volledig de mogelijkheid heb om aan te sluiten bij de behoeften van de kinderen. Daarom heb ik een aantal jaren geleden besloten voor mijzelf te beginnen en de begeleiding helemaal vorm te geven naar mijn eigen ideeën. Dat wil bijvoorbeeld zeggen: werken op abnormale tijden, werken op verschillende plekken (waar het op dat moment nodig is), flexibele werkafspraken, veel contact met ouders en kinderen wanneer ze dat nodig hebben en nog veel meer! Naast de begeleiding wilde ik graag mijn kennis delen met ouders en begeleiders en daarom ben ik een blog gestart over autisme. De blogs worden door duizenden mensen gelezen. Ze zijn geschreven op de typische KOEKIE manier: simpel, duidelijk en praktisch! Ik ben een persoon die graag hard werkt, nieuwe dingen leert, out of the box denkt en doet en overal de positieve kant van ziet. Ik word gelukkig van kinderen en hun ouders helpen bij hun ontwikkeling. Naast het autisme en de kinderen is mijn passie reizen! Je kunt je dus wel voorstellen dat ik enorm heb genoten van mijn werkreis in 2017, waarbij ik in Indonesië KOEKIE tips ben gaan geven in een centrum voor kinderen met autisme. Ik hoop in de toekomst meerdere van dat soort ‘KOEKIE Around the globe’ projecten te mogen doen!

Heb je zin om vanaf september 2024 deze leeruitdaging aan te gaan?

Na betaling ontvang je een mail ter bevestiging en zondag 15 september 2024 ontvang je de eerste les in jouw mailbox! Inschrijven kan vanaf 3 augustus 2024!

Ouders

179 Duur: 3 maanden

 • ☑️ 8 Thema's over boosheid
 • ☑️ Handout van de lessen
 • ☑️ Werkboek met opdrachten en uitdagingen
 • ☑️ Antwoord op persoonlijke vragen via mail
 • 🔴 Geen persoonlijk coachingsgesprek
 • 🔴 Geen afsluitende reflectieopdracht
 • 🔴 Geen 22 SKJ punten
Ja! Ik doe mee!

Jeugd- Gezinsprofessional

369 Duur: 3 maanden

 • ☑️ 8 Thema's over boosheid
 • ☑️ Handout van de lessen
 • ☑️ Werkboek met opdrachten en uitdagingen
 • ☑️ Antwoord op persoonlijke vragen via mail
 • ☑️ Persoonlijk coachingsgesprek
 • ☑️ Afsluitende reflectie opdracht
 • ☑️ 22 SKJ Punten
Ja! Ik doe mee

Heb je interesse in de cursus, maar wil je nog even wachten met aanmelden en betalen? Vul hieronder jouw gegevens in zodat ik je op de hoogte kan houden!

INFORMATIE AANVRAAG OUDERS

Ik ontvang graag de gratis tool: "Trap richting een goede bui" en ik wil graag meer informatie ontvangen over de cursus Autisme en Boosheid voor ouders.

dit veld niet invullen s.v.p.

INFORMATIE AANVRAAG ZORGPROFESSIONALS

Ik ontvang graag de gratis tool: "Trap richting een goede bui" en ik wil graag meer informatie ontvangen over de E-Learning "Autisme en Boosheid" voor zorgprofessionals.

 

 

dit veld niet invullen s.v.p.

KOEKIE Autisme BegeleidingAutisme en Boosheid | Online KOEKIE cursus voor ouders en professionals