Bril-van-mijn-kop.jpg

Bril van m’n kop

Je hebt wel eens zo’n dag. Dat je je telefoon uit je handen laat vallen, je sleutels terugvindt in je koelkast en je je teen stoot tegen het hoekje van de tafel. En vervolgens ook nog je kop tegen de deur botst omdat je geen tijd had om de klink helemaal naar beneden te duwen. Zo’n dag dat je hardop zegt: ‘Ik denk dat ik niet nog meer pijn kan krijgen vandaag.’ Dat had ik te vroeg gezegd. Want mijn zoon denkt daar anders over en mept zo de bril van m’n kop.

Dit blog is geschreven door Marleen Gondelach, onderdeel van het KOEKIE-team (zie hier haar persoonlijke pagina) en professional organizer en structuurcoach bij Marleen Brengt Structuur. Zij schrijft regelmatig posts voor KOEKIE. Dit blog schreef Marleen in 2018 en wil zij graag met ons delen.

 

Taal letterlijk nemen

Deze situatie speelde zich af toen mijn zoon een jaar of 6 jaar was en wij nog niets wisten van zijn autisme. Nu hij 9 jaar is en ik terugkijk op deze situatie wetende dat hij autisme heeft, begrijp ik zijn gedrag van toen. Want ik heb geleerd dat kinderen met autisme taal erg letterlijk kunnen nemen. Sarcasme en ironie komen bij een kind met autisme anders binnen. In mijn geval; ik zei lachend: “Ik denk niet dat ik nog meer pijn kan krijgen.” Mijn zoon dacht echt dat ik dacht dat ik niet meer pijn kon krijgen en wilde laten zien dat het wel kon. Dus sloeg hij in mijn gezicht. Had hij dit willen begrijpen, dan had hij eigenlijk eerst heel hard moeten puzzelen en veel vragen aan mij moeten stellen.

 

Meer uitleggen

Nu ik dit weet, kan ik hem veel meer uitleggen en probeer ik dit soort uitspraken van mijzelf tot een minimum te beperken, als ik tenminste geen mep meer wil krijgen. Hij kent mij inmiddels zo goed, dat hij mijn gezichtsuitdrukkingen en intonatie steeds beter kan ‘lezen’ en zelf wat meer aanvoelt wat een grapje is, en wat niet. Je zou poëtisch gezien eigenlijk wel kunnen zeggen dat hij mijn gebruiksaanwijzing steeds beter leert kennen omdat hij elke dag in mijn boekje mag lezen.

Wat ik mij nog heel erg goed herinner van dat moment na die klap, is dat ik in de keuken mijn wang stond te koelen en de tranen in mijn ogen stonden. Van pijn, maar vooral van ontzetting. Mijn zoon stond naast me en keek me met verbazing en ietwat teleurgesteld aan. Ik riep uit: “Waarom doe je dit nou toch!” Mijn zoon reageerde: “Maar mam, jij zei toch zelf dat je dacht dat je geen pijn meer zou kunnen krijgen, en ik wilde alleen laten weten dat dat niet klopte.” Hij zei het op zo’n aandoenlijke manier, dat ik direct begreep dat hij mij niet expres pijn wilde doen.

Nu nog in mijn herinnering, zie ik mijn kereltje daar vragend in de keuken staan en voel ik zo intens die liefde en overgave voor mijn zoon.

Boekentip:

 

Alles op alles zetten

Ik wil alles op alles zetten hem te helpen zijn wereld zo begrijpelijk mogelijk te maken. Zodat mijn zoon vooral bezig kan zijn om te zijn wie hij is: zijn eigen leuke, grappige, lieve en ik-kan-niet-wachten-wat-er-nog-meer-gaat-komen-persoonlijkheid. Want dat raakt nogal eens op de achtergrond, omdat hij zo hard moet werken om de wereld te begrijpen. En dat is zo zonde, want ik gun iedereen een kijkje op dit heerlijke kind en ik voel mij gezegend dat ik daar deel van mag uitmaken.

Na het schrijven van dit blog in 2018, besloot ik om een cursus te gaan schrijven en daarin te verwerken wat er allemaal nodig was om mijn kind te helpen de wereld beter te begrijpen. Een belangrijk onderdeel bleek destijds dat hij daar ook een krachtige moeder voor nodig had, die ook goed voor zichzelf zorgde. Het resultaat is de online KOEKIE cursus Sterk staan als ouder van een kind met autisme.

 

Gedicht Ik bespaar graag jouw zorgen

 

Wil je meer weten over de online cursus? Klik dan hier.

Wil je op de hoogte worden gehouden van de online cursus? Schrijf je dan hieronder in. 

Ja! Stuur mij een jaar lang elke week een bruikbare tip en houd me vrijblijvend op de hoogte over de cursus Sterk staan als ouder van een kind met autisme

dit veld niet invullen s.v.p.

 

KOEKIE Autisme Poster en uitdeel kaarten voor meer kennis en begrip voor autisme! Om op te hangen op scholen, thuis, bij verenigingen, in wachtkamers of om uit te delen aan vrienden en familie

Klik hier voor meer info!

 

WhatsApp Coaching voor persoonlijke vragen!

Heb je na het lezen van de informatie op de website nog een persoonlijke vraag? Ik (Jonneke Koekhoven) maak graag tijd om samen dieper in te gaan op een situatie. Kijk voor meer informatie op de pagina over WhatsApp Coaching!

KOEKIE Autisme BegeleidingBril van m’n kop

Join the conversation

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord met het privacybeleid van KOEKIE Autisme Begeleiding