Foto-blog-5.jpg

Thema 6 + 7 + 8 – Ervaring van een deelnemer – Online KOEKIE cursus – Pubers met autisme

Marleen volgde de online KOEKIE cursus Autisme en de Pubertijd. Ze deelt haar ervaringen met de cursus in de blog-serie ‘Ervaring van een deelnemer – online KOEKIE cursus – Pubers met Autisme’. Dit is haar ervaring met thema 1 van de in totaal 8 thema’s van de cursus.

Dit blog is geschreven door Marleen Gondelach van Marleen Brengt Structuur. Je kunt meer over Marleen lezen op haar persoonlijke pagina.

 

De toekomst

Ik maak me best regelmatig zorgen over de toekomst van mijn zoon. Ik doe mijn best om bepaald gedrag om te buigen. Maar wat ‘hoort’ er gewoon bij en wanneer moet ik echt in actie komen omdat het toch wel zorgelijk is? KOEKIE schrijft aan het begin van thema 6: ‘Is het gedrag van jouw puber voornamelijk ‘moeilijk’ of is het écht zorgelijk voor zijn / haar ontwikkeling?’

Vele thema’s komen aan de orde: van gamen, abnormaal eetgedrag, depressiviteit tot aan agressie. Het geeft een indicatie van wanneer gedrag nog als ‘normaal’ bestempeld kan worden en wanneer bepaald gedrag zorgelijk wordt. Dit wordt ondersteund met veel video’s en tips voor hulplijnen waar je met je vragen terecht kunt.

Ook doet KOEKIE een oproep dat als er nog onderwerpen ontbreken om die vooral te melden, zodat ze die kan toevoegen. Fijn, zo wordt ook de input van de ouders meegenomen, om het overzicht nog completer te maken.

 

Een volwassen zoon, dat is dan wel weer erg ver weg…

Jeetje, thema 7 gaat over de voorbereiding op wat komen gaat: als mijn zoon volwassen is. Ik maak me dan wel zorgen over de toekomst, maar een volwassen zoon, nee, dat is me echt nog te ver weg. Ik sla dit thema over en besluit daar op een later moment aan te gaan beginnen. Gelukkig krijgen we hand-outs van alle thema’s via de mail, zodat ik dit thema op mijn eigen moment kan nalezen.

 

Thema 8 alweer!

En dan is het alweer tijd voor thema 8, het laatste thema van de online cursus. Wat is de tijd gevlogen! In dit laatste thema komen allerlei puberthema’s aan de orde, zoals lichamelijke veranderingen, seksualiteit, telefoongebruik en communicatie. Er komen veel boekentips voorbij. En wat zo fijn is, is dat er bij de praktische tips ook steeds weer de link wordt gelegd met autisme.

Gamen is bij onze zoon een groot thema, want onze zoon lijkt ermee getrouwd. Fijn om daar praktische tips over te lezen. Er staat ook een verhaal bij van een volwassene met autisme, die uitlegt waarom hij zo graag bezig is met gamen. Hij noemt onder andere dat hij de regels van de games kent, geen sociaal gedrag hoeft te laten zien en niemand ziet dat hij misschien wat anders is dan de anderen.

Als ik dit zo lees, kan ik me goed voorstellen dat dit voor mijn zoon ook zo geldt. Ook belangrijk dus, dat hij die ruimte voldoende krijgt.

 

Boekentip:

 

En dan is daar het einde van de online cursus

Eind december is de cursus afgelopen. Dan is aan het eind de grote vraag: Welk gedrag wordt nu veroorzaakt door autisme, en wat door de pubertijd? Ik vind het lastig om in de veelheid van informatie daar zelf nu een antwoord op te kunnen geven.

KOEKIE geeft een samenvatting en het antwoord stelt me gerust. Wat ik in ieder geval in mijn oren zal blijven knopen, is dat je op elk moment, wat er ook gebeurd is, kunt teruggaan naar het volgende: Kijken naar wat mijn kind op dat moment nodig heeft en daarop aansluiten. KOEKIE vraagt om feedback en die geef ik graag. Bedankt KOEKIE!

 

Feedback Marleen

“De KOEKIE cursus ‘Autisme en de Pubertijd’, verzorgd door Jonneke, is zeer veelzijdig. Jonneke heeft veel (relevante) kennis over de werking van het brein.

Wat haar cursus uniek maakt, is dat zij inzicht gevende verbindingen maakt, die ervoor zorgen dat je zowel inzicht krijgt in wie jij als ouder bent, waar jij voor staat en hoe je goed voor jezelf kunt zorgen, hoe het brein werkt bij kinderen in de pubertijd, en hoe het brein werkt bij kinderen met autisme. Dit geeft veel inzicht in de ontwikkeling waar je kind doorheen gaat van baby tot volwassene: het begrijpen en zien van deze kant, maakt mild en meer begripvol. En dat milde geeft vele handvaten om ervoor te zorgen dat je als ouders de verbinding houdt met je kind, waardoor jouw kind zich begrepen voelt, en gesteund, terwijl jij als ouder wel duidelijk kan zijn in wat je van jouw kind verwacht.

Dat maakt deze cursus, voor alle ouders, met of zonder kinderen met autisme, een aanrader! Heeft je kind autisme, dan geeft deze cursus je handvaten om meer het verschil te kunnen zien tussen welk gedrag vanuit autisme komt, en welk gedrag vanuit de pubertijd, wat vervolgens ook jouw begrip en vervolgens passende aanpak kan bepalen. Ook geeft het je in praktische zin handvaten om alert te kunnen zijn op het licht verhoogde risico bij kinderen met autisme op het ontwikkelen van een angststoornis, eetstoornis o.i.d. Dat geeft mij een geruststellend gevoel.

De manier waarop de informatie door Jonneke in de online cursus wordt gebracht, is laagdrempelig en afwisselend, wat maakte dat ik langer gefocust bleef bij het lesmateriaal en de cursus voor een breed publiek te volgen is. Jonneke is zeer betrokken en gedreven: niet alleen werden vragen in de Facebookgroep snel beantwoord; ook werd feedback snel opgepakt en de planning en inhoud van de cursus daarop aangepast.

 

Heb je interesse in de cursus?

Heb je interesse in de online KOEKIE cursus Autisme en de Pubertijd? Kijk dan snel even op deze pagina met alle informatie over inhoud en kosten!

Lees ook de ervaringen van Marleen met Thema 1, Thema 2 + 3, Thema 4 en Thema 5

Ja, ik heb interesse in de online cursus Autisme en de Pubertijd! Houd me vrijblijvend op de hoogte!

dit veld niet invullen s.v.p.

KOEKIE Autisme BegeleidingThema 6 + 7 + 8 – Ervaring van een deelnemer – Online KOEKIE cursus – Pubers met autisme

Join the conversation

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord met het privacybeleid van KOEKIE Autisme Begeleiding