fernando-brasil-XM_2oqcbpIQ-unsplash.jpg

Een heel lange burn out | Sterk staan als ouder van een kind met autisme

Marleen schrijft een openhartige blogreeks over de periode waarin haar zoon de diagnose autisme kreeg. Dit is het tweede blog. Lees ook haar eerste en derde blog in deze serie: Hoera mijn kind heeft de diagnose autisme, Zorgen over het gedrag van mijn kind. Ook schreven Marleen en ik (Jonneke) samen de online cursus Sterk staan als ouder van een kind met autisme.

Dit blog is geschreven door Marleen Gondelach van Marleen Brengt Structuur. Je kunt meer over Marleen lezen op haar persoonlijke pagina.

 

“Onmeetbaar is de grootste winst: de gewonnen tijd voor mijzelf. De diepe dalen zijn er nog steeds – maar korter. Het schuldgevoel richting de kinderen over mijn eigen falen is er nog steeds – maar krijgt minder ruimte.”

Dit is wel een héél lange burn-out

Ik ben bijna hersteld van mijn derde burn-out. Althans, ik dacht een jaar geleden dat dit mijn derde burn-out was. Inmiddels weet ik dat ik nooit echt hersteld ben van die eerste burn-out van 9 jaar geleden en ik dus nog in die burn-out van toen zit. Een wel heel lange burn-out die zijn ups en downs kende en regelmatig ook helemaal weg leek. Maar dat was ‘ie niet. Ik werd er krankjorum-gek van. Wat moest ik nou nog doen om weer duurzaam – vol vertrouwen – zonder terugval deel te kunnen nemen aan werk, sociale contacten en de zorg voor mijn kinderen?

 

De ommekeer

De ommekeer kwam pas medio 2018. Dat was het besef dat ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn geluk. Natuurlijk wist ik dat al en hoorde en las ik dat vaak – maar het écht begrijpen – echt laten landen en ernaar handelen – dat was pas vorig jaar. En dat was voor mij die duurzame weg naar verandering – voor meer ruimte om weer mijzelf te kunnen zijn – en de balans te vinden tussen al mijn verschillende rollen. En wat heeft mij dat al een hoop opgeleverd.

 

Wat is er veranderd?

Er is een aantal heel mooie dingen te noemen wat ik het afgelopen jaar heb bereikt die meetbaar zijn: er is een heel bijzondere man op mijn pad gekomen, ik zie mijn kinderen steeds zelfstandiger en zelfverzekerder worden en ik doe steeds meer werk waar ik energie van krijg!

Onmeetbaar is de grootste winst: de gewonnen tijd voor mijzelf. De diepe dalen zijn er nog steeds – maar korter. Het schuldgevoel richting de kinderen over mijn eigen falen is er nog steeds – maar krijgt minder ruimte. Het binnen laten komen van de emoties van mijn kinderen doe ik nog steeds – maar ik betrek het steeds minder op mezelf en kan het meer bij hun laten zonder er zelf aan onderdoor te gaan. En dat levert flink wat extra tijd op – tijd die ik kan stoppen in dat wat belangrijk voor mij is. En wat heel belangrijk voor mij is, is voldoende geduld en energie om te investeren in de opvoeding van én het plezier maken met mijn jongens.

 

Boekentip:

 

Een doorlopend proces

Daarvoor heb ik flink wat grenzen moeten trekken en beslissingen moeten nemen. Grenzen die voorbijgaan aan wie ik eigenlijk zou willen zijn richting de buitenwereld. Kinderen met autisme vragen aanpassingen van mij. Niet iedereen om mij heen vindt dat fijn. En dat is oké. Nee, dat probeer ik nog steeds oké te vinden. Want dit is een doorlopend proces. Maar het wordt elke keer een stukje makkelijker en meer eigen. En het levert uiteindelijk veel meer op – al merk ik dat meestal pas op de langere termijn.

Het was makkelijker geweest als ik dit proces over mezelf niet ingedoken was. Als ik mijn kop in het zand had gestoken en erop had gerekend dat ook deze burn-out wel weer weg zou gaan als ik gewoon een beetje tempo zou maken. Maar wat ben ik blij dat ik het proces nu volledig ben aangegaan en ik nu zelfs mijn kennis in de online cursus Sterk staan als ouder van een kind met autisme mag bundelen en delen met andere ouders – ook wat betreft de zorg voor jezelf! En die kennis geef ik maar al te graag door!

 

Online KOEKIE cursus Sterk staan als ouder van een kind met autisme

Wist je dat KOEKIE ook een online cursus heeft voor ouders van kinderen met autisme die graag sterk willen staan in het ouderschap? Wanneer je kind een diagnose krijgt staat je wereld op zijn kop en is zelfzorg heel belangrijk. Toch wordt dat vaak vergeten of genegeerd en dat kan vervelende gevolgen hebben. In de online KOEKIE cursus Sterk staan als ouder van een kind met autisme gaan we onder andere in op deze zelfzorg om te voorkomen dat je in een negatieve spiraal terecht komt. Want er komt veel op je af en het kost veel kracht om jezelf niet te verliezen. Je kunt deze cursus op elk gewenst moment starten.

Heb je interesse in de cursus, maar wil je nog even wachten met aanmelden en betalen? Vul hieronder jouw gegevens in zodat we je op de hoogte kunnen houden! We sturen je dan elke week een mailtje met een bruikbare en inspirerende tip over autisme, begeleiding, zelfzorg, lotgenotencontact en nog veel meer!

Ja! Stuur mij een jaar lang elke week een bruikbare tip en houd me vrijblijvend op de hoogte over de cursus Sterk staan als ouder van een kind met autisme

dit veld niet invullen s.v.p.


 

WhatsApp Coaching voor persoonlijke vragen!

Heb je na het lezen van de informatie op de website nog een persoonlijke vraag? Ik (Jonneke Koekhoven) maak graag tijd om samen dieper in te gaan op een situatie. Kijk voor meer informatie op de pagina over WhatsApp Coaching!

KOEKIE Autisme BegeleidingEen heel lange burn out | Sterk staan als ouder van een kind met autisme

Join the conversation

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord met het privacybeleid van KOEKIE Autisme Begeleiding