Online KOEKIE Cursus 'Autisme bij meisjes'

Start Cursus: 15 september 2024
Inschrijven vanaf: 3 augustus 2024

Klik hier om in te schrijven

Waar moet ik allemaal rekening mee houden in de opvoeding en begeleiding van een Meisje met Autisme en een gemiddeld of hoog IQ?

Autisme bij meisjes

Meisjes met autisme vragen om specifieke kennis en aanpak en ze worden vaak te laat of te weinig écht goed begrepen, begeleid en geholpen. In deze cursus komen veel waardevolle onderwerpen, oefeningen én ervaringen aan bod die jou uitrusten met veel kennis en vaardigheden om jouw dochter goed te begeleiden bij haar ontwikkeling tot evenwichtige volwassene. 

Als ouder van een kwetsbaar meisje is het belangrijk dat jij de juiste kennis hebt en dat je weet wat jouw dochter nodig heeft qua benadering en begeleiding. We hebben het over een hele speciale, groep prachtige meisjes die veel vragen van jou als ouder. Veel te vaak zijn ouders te afhankelijk van gemeentes en zorgverleners, terwijl zij thuis zelf dagelijks met alle uitdagingen te maken krijgen. Herken je het gevoel dat je afhankelijk bent van anderen, dat je onzeker bent over wat goed is en dat de ontwikkeling en opvoeding van jouw dochter je soms door de vingers glipt?

Door het volgen van deze cursus krijg je meer inzicht, kennis en vertrouwen. Je zal merken dat je, doordat je beter weet wat jouw dochter nodig heeft, de regie over haar ontwikkeling weer meer in handen krijgt.

Heb jij soms het gevoel dat je op de verkeerde weg zit, de verkeerde aanpak kiest of veel fouten maakt? Voel je je daar schuldig over en denk je dat je tekortschiet als ouder van een kwetsbaar meisje? Bijna alle ouders twijfelen wel eens aan zichzelf. Dat is ook niet gek want opvoeden moet je leren en leren doe je door fouten te maken. Door je fouten te zien, te evalueren en met anderen te bespreken zet je ze om in uitdagingen en weet je in een volgende vergelijkbare situatie veel beter hoe het wél werkt voor jou en jouw kind.

Het feit dat je geïnteresseerd bent in deze cursus betekent al dat je het beste wilt voor je dochter en dat je inziet dat je nog dingen bij kunt leren.

Door deel te nemen aan de cursus neem je even écht de tijd om stil te staan bij jezelf en jouw dochter en jullie interactie.

Zo kunnen jullie met elkaar op weg naar meer balans in het gezin.

Lees hieronder verder over de cursus.


→ Jij bent ouder van een meisje met autisme en een gemiddeld of hoog IQ

 

→ Je doet ontzettend je best om jouw dochter te begrijpen en te begeleiden

 

→ Het gedrag dat jij ziet wordt vaak niet door anderen gezien en dat maakt je onzeker of gefrustreerd

 

→ Jij ziet haar struggles maar voelt je vaak onzeker over hoe te reageren

 

→ Je voelt je soms onmachtig omdat veel informatie die je leest niet van toepassing is op jouw dochter

 

→ Ouders van andere meisjes begrijpen jouw situatie vaak niet want de diagnose autisme maakt het juist extra lastig

 

→ Je maakt je ook zorgen over de ontwikkeling en de toekomst van jouw dochter

 

→ Zal zij ooit zelfstandig kunnen zijn en verantwoorde beslissingen kunnen nemen?

 

→ Je wilt jouw dochter meer vrijheid geven, maar kan zij dat wel aan?

 

→ Je wilt graag meer leren over maskeren, identiteitsontwikkeling, verkeerde diagnoses, energiebalans, executieve functies en meer onderwerpen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van meisjes met autisme.

 

Reacties van deelnemers 2023:

“Bedankt voor de informatie in de cursus Autisme bij meisjes. Door mijn werk als leerkracht en mijn ervaringen op het speciaal onderwijs was ik al bekend met de kenmerken van Autisme. Ik signaleerde al vroeg de kenmerken bij mijn eigen dochter, maar de omgeving zag niet voldoende kenmerken. Door deze cursus heb ik me kunnen verdiepen in Autisme bij meisjes en verloopt de communicatie met mijn dochter nu beter, want ik kan nu makkelijk inspelen op haar behoeften. Ik krijg ook van de omgeving complimenten over hoe wij, als ouders, met haar omgaan. Als leerkracht merk ik dat ook leerkrachten onvoldoende weten over bij autisme bij meisjes, waardoor er te laat gesignaleerd wordt. In de klas ben ik nu alerter op signalen bij meisjes en kijk naar het onderliggende probleem. Ik ben zelf groep 8 leerkracht en heb nu al 2 keer een meisje gehad die pas in groep 8 de diagnose en hulp kreeg, omdat ze in groep 7/8 past vast begonnen te lopen op meerdere gebieden. Ik hoop dat ik door de kennis uit deze cursus niet alleen mijn eigen dochter goed kan begeleiden, maar ook kan bijdragen van het op tijd signaleren van meisjes bij mij op school.”

“Als eerst wil ik je heel hartelijk danken voor alle je fantastische informatie van deze fijne cursus. Ik heb er ontzettend veel handige informatie uitgehaald waar ik echt superveel aan heb, waarvoor dus echt mijn grote dank!!! Alle onderwerpen in je cursus zijn precies de punten waar wij thuis veel tegen aanlopen. Ik haal dus ontzettend veel steun uit je cursus en ben echt zo dankbaar dat je deze cursus hebt opgezet.”

“Meisjes met autisme… Je vindt van alles qua informatie, maar ook weer veel minder dan ‘jongens met autisme’. En soms zie je door de bomen het bos niet meer. KOEKIE heeft de gave om alle waardevolle informatie te ‘vangen’ en vormgegeven in een cursus. Een mooie balans tussen lezen, filmpjes, invulbladen, observaties. Het heeft mij anders doen kijken naar mij dochter. Het heeft mij mijn dochter beter leren kennen. En door de invulbladen konden we er ook naar buiten veel mee, bijv. op school. De juf vond ‘de kleine ik, de bescherm ik en de grote ik’ hartstikke interessant en zei dat ‘ieder kind dat inzicht nodig heeft’! Ik geef de cursus een 10! Ik vind het echt een SUPER cursus!! Hier zal heel veel tijd in hebben gezeten! Ik kon niet wachten elke keer op het volgende deel 😉 Ik heb inzichten gekregen wat er schuilt ‘achter’ mijn meisje (grote IK, kleine IK) vond ik erg fijn. Ik vind de prijs/kwaliteit verhouding heel goed, je hebt heel veel waardevolle informatie in 1 cursus gebracht. Als je dit zelf allemaal zou moeten uitzoeken ben je daar erg lang mee bezig. Ik zou de cursus absoluut aanraden aan anderen. Omdat het een cursus is waarin je echt gaat nadenken over hoe en wat omtrent het ASS bij je meisje met autisme. Ook zijn er invulbladen die je kunt verspreiden om je heen. Ik kreeg van Jonneke altijd reactie op mijn mails, ik heb geen tips voor verbetering, echt een topcursus!”

“Jonneke heeft een duidelijke handzame cursus opgezet! Fijn om je te verdiepen in de wereld van je dochter op deze manier. Ik raad deze cursus zeker aan als je meer handvatten wil voor in het dagelijks leven. Ik heb van deze cursus meer inzicht gekregen in mijzelf en in mijn dochter. Super fijn dat ik mee kon doen! We zaten zo in de stress over de schooluitval van onze dochter. Ik heb geleerd hoe anders haar brein werkt en hoe ik kan omdenken om aan te sluiten. Ik heb er meer geduld door gekregen. Ik geef de cursus een 8 want het heeft een duidelijke opzet, het is plezierig om te lezen en mee aan de slag te gaan. Ik vind de prijs / kwaliteit verhouding goed want er gaat veel tijd zitten in het maken van zo’n uitgebreide cursus.”

“Ik ben een moeder van een dochter van 16 haar die autisme heeft. Ik kan iedere vrouw die autisme heeft en ouders van een meisje met autisme, of vermoeden van autisme deze cursus echt aanraden. Als je hem voor je zelf doet krijg je heel veel handvaten om dingen aan te pakken en je leert ook heel goed naar jezelf kijken. Daarnaast voor de ouders, je leert heel goed naar je dochter kijken door de opdrachten die je ook moet doen. Ik ben zelf achter dingen gekomen bij mijn dochter die ik nog niet wist of dacht goed te doen terwijl zij aangaf dat ze het toch anders wilde zien. Door deze cursus heb ik mezelf nog beter kunnen aansluiten bij mijn dochter. Ook heb ik veel over mezelf geleerd, dat ik waarschijnlijk zelf ook autisme hebt. Dat ik niet gek of raar ben, gewoon normaal. Als je nog twijfels had of je de cursus wilde gaan doen hoop ik dat dit stukje je helpt om de cursus te starten. Het is duidelijke taal, de dingen zijn goed omschreven, er stukjes van ervaringsdeskundigen in. Er staan tips en adviezen in en er is een afwisseling tussen tekst en filmpjes. Als laatste staan er veel websites in waar je eventueel terecht kan.”

Veel ouders van meisjes met autisme maken zich zorgen of lopen aan tegen één of meerdere van onderstaande situaties:

Via de mail en via Facebook kreeg ik vragen of ervaringen over de volgende onderwerpen. Herken jij deze onderwerpen?

Stemmingswisselingen

Groot verschil meisjes van dezelfde leeftijd

Tics om spanning te reguleren

Aanpassingsgedrag

Oververmoeidheid

Schooluitval

Maskeren

Identiteitsontwikkeling 

Vriendschappen

Relaties

Energiebalans

Sociale Vaardigheden

Hoogsenstiviteit

Claimen

Buitenshuis geen problemen

Thuis ontladen

Depressie

Slecht slapen

Boosheid

Moeilijk aan te sturen

Slechte hygiëne

Gamegedrag / Telefoongebruik

Gebruik Social Media

Passiviteit / Gebrek aan motivatie

Overprikkeling

Emotionele uitbarstingen

Disbalans van lichamelijke en geestelijke ontwikkelingen

Vrije tijd niet zelf kunnen invullen

Zwakke ontwikkeling executieve Functies

Zelfbepalend en controlerend gedrag

Rituelen 

Zelfbeschadeging

Depressie

Sociale Angst

Grensoverschrijdend om erbij te horen

Angsten en onzekerheden

Laag zelfbeeld en weinig zelfvertrouwen

Autisme bij Meisjes

Meisjes met autisme

 

 

Herkenbaar?

Maar vooral!

Voel en wéét jij dat jouw dochter speciale aandacht nodig heeft en merk je aan je dochter dat zij niet goed begrepen en begeleid wordt? Zou je graag willen weten hoe autisme bij meisjes met een gemiddeld tot hoog IQ werkt en waarom jij tegen uitdagend gedrag aanloopt? Heb je het idee dat er weinig mensen zijn die jou en jouw dochter écht goed begrijpen?

Je bent niet de enige, al zal dat vaak wel zo voelen! Via Facebook deelde ik dit bericht en daaruit blijkt dat er heel veel ouders tegen dezelfde soort moeilijkheden aanlopen. In deze cursus komen ontzettend veel onderwerpen en situaties aan bod die herkenbaar zullen zijn.

De cursus is een combinatie van veel interessante informatie, ervaringen van ouders, ervaringen van volwassen vrouwen met autisme, opdrachten, tientallen praktische tips en eyeopeners.

Ik heb in de afgelopen jaren meerdere meisjes met een gemiddeld / hoog IQ met ASS mogen begeleiden en ik heb heb veel vragen gekregen van volgers.

Mede daarom vind ik het tijd voor een cursus, waarin ik een grote groep ouders met dezelfde vragen kan helpen en waarbij ik mijn ervaringen en kennis kan delen. 

“Hoi Jonneke, ik volg je al een tijdje via Facebook en ik heb een dochter van 13 met autisme. Ze heeft na een lang traject vorig jaar de diagnose gekregen, maar we weten het eigenlijk al vanaf dat ze klein is. We zijn tegen veel onbegrip aangelopen omdat ze voor de buitenwereld altijd ‘normaal’ overkomt en zelfs op school konden ze zich niet vinden in onze zorgen. Linde is een slim meisje dat opzich goed vrienden kan maken, maar ze heeft hele hoge verwachtingen van de vriendschap waardoor ze thuis vaak boos en teleurgesteld is. Daarnaast lijkt ze veel spanningen op te kroppen die er bij haar uitkomen in de vorm van passiviteit. Ze verandert dan van een vrolijk en energiek meisje in een bijna depressief kind. Nu ze in de pubertijd is gekomen lijkt dit erger te worden en maak ik me echt zorgen. is dit herkenbaar en hoort dit bij autisme?”

Anoniem

Onderstaand bericht is honderden keren gedeeld via Facebook! Daaruit blijkt ook dat veel mensen de behoefte hebben om kennis over deze meisjes te verspreiden. Er is nog veel te weinig kennis en gerichte begeleiding.

Als ouder van een kwetsbaar meisje is het belangrijk dat jij de juiste kennis hebt en dat je weet wat jouw dochter nodig heeft qua benadering en begeleiding. Veel te vaak zijn ouders te afhankelijk van gemeentes en zorgverleners, terwijl zij thuis zelf dagelijks met alle uitdagingen te maken krijgen. Herken je het gevoel dat je afhankelijk bent van anderen en dat de ontwikkeling en opvoeding van jouw dochter je soms door de vingers glipt?

Door het volgen van deze cursus krijg je meer inzicht, kennis en vertrouwen. Je zal merken dat je, doordat je beter weet wat jouw dochter nodig heeft, de regie over haar ontwikkeling weer meer in handen krijgt.

“Het was wederom een heel goede en effectieve cursus. Ik heb weer heel wat bijgeleerd. Ik vind het fantastisch hoe je dat doet. Mijn dank is groot.” Anoniem

De onderwerpen van de cursus

Thema 1

Wat maakt deze meisjes zo bijzonder en anders? 

In dit eerste thema gaan we beginnen met wat basisinformatie over autisme. Hierbij komen de nieuwste inzichten over het brein en over autisme ook aan bod! Daarna gaan we in op deze specifieke groep bijzondere meisjes: Meisjes met autisme en een gemiddeld tot hoog IQ. Wat maakt hen anders en wat zijn de typische kenmerken? In dit thema komen ook meteen een aantal waardevolle ervaringen van vrouwen met autisme aan bod, hoe hebben zij hun jeugd ervaren en met welke uitdagingen kregen zij door hun autisme te maken?


Thema 2

Jouw dochter en haar ontwikkeling

Uiteraard ken jij je dochter door en door en misschien wel het beste van iedereen. In dit thema gaan we op onderzoek uit en zal je haar door middel van opdrachten, informatie en uitdagende vragen over haar ontwikkeling nog beter leren kennen. Hoe beter je haar begrijpt en kent, hoe beter je haar kunt helpen. Waarom is het zo belangrijk dat we hier extra aandacht aan besteden? Omdat veel meisjes en vrouwen met autisme zich vaak onbegrepen voelen en dat kan vervelende gevolgen hebben. In dit thema ga ik eerst uitgebreid in op onbegrip, met behulp van veel voorbeelden van vrouwen met autisme. Om als meisje of vrouw met autisme in balans te blijven, moet zij zichzelf heel goed kennen. In het thema over identiteitsontwikkeling gaan we hier nog veel uitgebreider op in, maar in dit thema gaan we eerst eens onderzoeken wie jouw dochter precies is. Zodat jij als ouder goed of nog beter kunt aansluiten bij jouw dochter en haar behoeftes. Wie is jouw dochter, wat zijn haar sterke kanten, wat zijn haar uitdagingen? Hoe zijn haar executieve functies ontwikkeld en wat zijn haar interesses en talenten?


Thema 3

Jij als ouder van een zorgintensieve dochter

Uiteraard vergeten we ook jou als ouder niet. We gaan inzoomen op jou als persoon en jouw rol als ouder. Wat voor ouder ben je en hoe beïnvloedt jouw rol de opvoedrelatie met jouw dochter? Maar ook wat zijn jouw sterke kanten en waar liggen jouw uitdagingen? Hoe gaat het met je? Hoe gaat het met jouw draagkracht en draaglast en jouw energie balans? Zelfzorg, Levend Verlies en Balans zijn belangrijke onderwerpen die aan bod komen. In dit thema deel ik verhalen van andere ouders in dezelfde soort situaties waardoor je ook erkenning en steun zal ervaren. Na het maken van dit thema ben je als het goed is weer wat liever voor jezelf en daarmee help je ook je dochter enorm.


Thema 4

Camoufleren en identiteitsontwikkeling

Misschien is dit wel één van de belangrijkste onderwerpen in deze cursus. Want om een gelukkige en evenwichtige volwassene te worden heb je als kind een gezonde identiteitsontwikkeling nodig. We zien bij meisjes met autisme dat deze identiteitsontwikkeling al heel vroeg verstoord wordt door de verwachtingen van de maatschappij en het aanpassen van de eigen ik om erbij te kunnen horen. Deze meisjes zijn heel sterk in maskeren, camoufleren, aanpassen en verliezen daardoor zichzelf soms helemaal. Hoe kun deze identiteitsontwikkeling als ouder zo goed mogelijk begeleiden en beschermen? Uiteraard wordt ook dit thema aangevuld met interessante ervaringen van ervaringsdeskundigen.


Thema 5

Verbinding als basis voor een fijne opvoeding en begeleiding

In het vijfde thema starten we met de basis van elke relatie; verbinding. Wat is verbinding, waarom is het zo belangrijk en hoe versterk je de verbinding? Vooral bij kwetsbare kinderen zoals jouw dochter is een sterke vertrouwensband erg belangrijk. Dit geldt natuurlijk voor zorgverleners, maar ook voor jou als ouder. Vervolgens gaan we kort in op regie over de zorg en begeleiding voor en van jouw dochter. Bij wie ligt die regie en hoe kun je de zorg en begeleiding vormgeven? Welke vormen van therapie zijn er allemaal? Wat doe je als jouw dochter geen begeleiding wilt? Op die vraag geven de ervaringsdeskundigen antwoord. We sluiten af met een vooruitblik op het volgende thema waarin je een super praktische handleiding krijgt om zélf met jouw dochter aan de slag te gaan en de basis te vormen voor zelfkennis, zelfzorg en een positief zelfbeeld.


Thema 6

‘Dit ben ik’ werkboek

Waar kun je als ouder in de opvoeding, begeleiding en ondersteuning van jouw dochter rekening mee houden? Wat kun jij doen, zonder te moeten wachten op de juiste hulpverlening. Je krijgt in dit thema een hele praktische tool in de vorm van het ‘Dit ben ik’  werkboek met veel concrete tips en opdrachten die je met (of voor) jouw dochter kunt uitvoeren. Energiebalans, grenzen, zingeving, talentontwikkeling, signaleringsplan en veel meer onderwerpen die die jou als ouder een stapje helpen in de opvoeding en begeleiding van een meisje met speciale ontwikkel behoeftes. De onderwerpen worden aangevuld met waardevolle tips van vrouwen met autisme. Want wie weten nu beter wat helpend kan zijn dan de oudere versies van het meisje dat jij nu opvoedt?


Thema 7

Meisjes met autisme en onderwijs

Ieder kind en iedere school zijn anders. Is er een match tussen het aanbod van de school, de begeleiding van de docent en de behoeftes van jouw dochter? In sommige gevallen is de aansluiting er en ontwikkelt het kind zich heel goed. In andere gevallen lijkt het voor de buitenwereld goed te gaan, maar merk jij als ouder toch signalen die erop wijzen dat het onderwijs, de school, de klas te veel energie kosten. Daarnaast komt het ook regelmatig voor dat meisjes met ass minder of niet meer naar school gaan. Wat gebeurt en nu precies? Waarom sluit het soms wel en soms niet aan en wat kun jij als ouder doen?


Thema 8

Zorgelijke ontwikkelingen en een overzicht van waardevolle bronnen

In dit laatste thema gaan we in op verschillende onderwerpen die zorgelijk kunnen zijn of worden. Helaas krijgen meisjes met autisme en hun ouders soms te maken met zware situaties, gevoelens of ontwikkelingen. Hoe ga je bijvoorbeeld om met een dochter die ineens minder of niet eet? Of een meisje dat uitvalt van school, een omgekeerd dag- en nachtritme heeft, depressieve klachten krijgt of zelfs soms denkt aan zelfmoord. Burn-out, automutilatie, kwetsbaarheid op social media en tics zijn nog meer voorbeelden van zorgelijke en machteloze situaties waar je misschien mee te maken hebt / krijgt. Waar kun je terecht? Wat zeg je wel en wat zeg je niet? Wat kun je doen? Ook bij dit thema mogen de verhalen van ervaringsdeskundigen zeker niet ontbreken. Er is nog te weinig bekendheid over meisjes met ass en toch is er een schat aan waardevolle bronnen te vinden. In dit thema krijg je als afsluiter een overzicht van social media groepen, interessante Instagram pagina’s, boeken, bijeenkomsten, gedichten, websites, webinars en meer! Zodat je zelf niet op onderzoek uit hoeft maar heel veel op 1 pagina bij elkaar hebt staan. Handig, interessant en tijdbesparend!


Wat houdt de cursus in?

8 Thema's met tekst en beeld

Om de week op zondag vanaf 15 september 2024 ontvang je ’s ochtends een nieuwe les in je mailbox! Deze kun je bekijken op een moment dat het jou uitkomt.

8 Opdrachten of Challenges

Bij iedere les horen opdrachten en een challenge voor de komende twee weken.

Hand-Out

Bij iedere les hoort een overzicht van de belangrijkste punten uit de les van die week. Deze punten kun je terugvinden in je werkboek.

Werkboek

Je ontvangt het werkboek met opdrachten en overzichten in je mail.

Persoonlijk Support

Mogelijkheid om een coachingsgesprek bij te boeken voor persoonlijke vragen.

Heb je zin om vanaf september 2024 deze leeruitdaging aan te gaan?

Na betaling ontvang je een mail ter bevestiging en zondag 15 september 2024 ontvang je de eerste les in jouw mailbox! Inschrijven kan vanaf 3 augustus 2024!

Autisme bij Meisjes

179 3 maanden (Prijs Excl. BTW)

 • 8 Thema's over autisme bij meisjes
 • Handout van de lessen
 • Werkboek met opdrachten en uitdagingen
 • Antwoord op persoonlijke vragen via mail
 • Mogelijkheid tot het bijboeken van een persoonlijk coachingsgesprek
Ja! Ik doe mee!

Heb je interesse in de cursus, maar wil je nog even wachten met aanmelden en betalen? Vul hieronder jouw gegevens in zodat ik je op de hoogte kan houden!

 

Ik wil graag meer informatie ontvangen over de cursus Autisme bij Meisjes! Houd me vrijblijvend op de hoogte.

dit veld niet invullen s.v.p.

Veel gestelde vragen over de cursus

Staat jouw vraag er niet bij? Je mag mij altijd mailen! jonneke@symptomen-autisme.nl

Hoeveel tijd moet ik aan deze cursus spenderen?

Het kost per les maximaal twee uur om de stof te bekijken, te beluisteren of te lezen. Daarnaast is er iedere week een challange of opdracht waar je die week mee aan de slag zal gaan. De opdrachten kosten ook ongeveer een uur, maar dat hangt er natuurlijk ook helemaal vanaf hoeveel tijd je wilt investeren in jouw eigen leerproces. De challenges voor de week zijn vaardigheden die je in de praktijk gaat oefenen en toepassen. In het begin zal je jezelf nog erg bewust zijn van je handelen en kost dat wat meer tijd en energie dan wanneer je je de vaardigheden na een aantal weken eigen hebt gemaakt.

 

Hoe betaal ik en wat gebeurt er dan?

Je kunt ervoor kiezen het totale bedrag in één keer te betalen (goedkoopste optie) of het bedrag in drie maandelijkse termijnen te betalen. Wanneer je op de link klikt voor het betalen, zal er een overzichtsscherm openen met een formulier dat je moet invullen. Hierop komen de gegevens voor de factuur en de betaalopties aan de orde. Je kunt veilig betalen via Ideal, overmaking of bancontact.

Waarom zou ik deze cursus kiezen en niet een andere?

Misschien ken je mij en KOEKIE al wat langer, maar misschien ben je helemaal nieuw op deze website. De stijl van KOEKIE is simpele, duidelijke uitleg zonder moeilijke woorden en theorieën, veel praktische tips en adviezen. Daarnaast ben ik persoonlijk erg betrokken bij mij volgers en cursisten en sluit ik graag precies aan bij de vragen die er spelen. Deze cursus gaat specifiek over meisjes met autisme en een gemiddeld tot hoog iq, een  specifieke doelgroep die om kennis en ervaring vraagt. Ik heb inmiddels 16 jaar ervaring met het begeleiden van kinderen met autisme en hun ouders. Deze cursus zal er daarnaast voornamelijk voor zorgen dat je je als ouder zelfverzekerder voelt en dat je ook na de cursus, wanneer zich nieuwe situaties voordoen, weet op welke manier je het beste kunt reageren op de situatie en hoe je jouw dochter kunt begeleiden in haar ontwikkeling richting een evenwichtige volwassene.

 

Krijg ik een certificaat van de cursus?

Nee, er wordt achteraf geen certificaat van de cursus gegeven. Je doet de cursus als ouder vooral voor jezelf en jouw kind(eren). Uiteraard kun je met de factuur aantonen dat je de cursus hebt aangeschaft. Mocht je graag een bewijs van deelname ontvangen, mag je mij altijd een mail sturen naar jonneke@symptomen-autisme.nl.

Wat heb ik nodig voor deze cursus?

Je kunt de cursus volgen via een computer, op de Ipad of zelfs op een telefoon met internet. Ik raad aan om de cursus indien mogelijk te volgen op een computer. Het beste resultaat zul je behalen door de les te volgen op een rustige plek met weinig afleiding op een moment waarop je al je aandacht bij de les kan houden. Voor sommige opdrachten heb je wat materialen nodig zoals papier, een pen, een schaar, lijm. Ook is het fijn als je een printer hebt of ergens de opdrachten kunt printen. Voor persoonlijke aantekeningen raad ik aan om een notitieblok bij de hand te houden.

Is een online cursus wel veilig?

Ja, de cursus is veilig. Het betaalproces is beveiligd en jouw gegevens worden veilig opgeslagen en behandeld via de richtlijnen van de AVG. Alles hierover kun je teruglezen in de algemene voorwaarden en het privacystatement. Misschien ben je sceptisch over het volgen van deze online cursus. Als dat zo is, schroom dan niet om mij een mail (jonneke@symptomen-autisme.nl) of een WhatsApp bericht (+31628315545) te sturen met jouw twijfels of vragen. Ik zal je altijd persoonlijk antwoorden en waarschijnlijk kan ik je twijfels wegnemen.

 

Ik weet niet zeker of deze cursus wel bij mij past.

De cursus past bij je als:

 • Je een dochter (tussen 3 en 25 jaar) met autisme en een gemiddeld tot hoog IQ hebt
 • Je je door de omgeving en zelfs hulpverlening vaak niet begrepen voelt
 • Je je zorgen maakt om haar ontwikkeling
 • Je bereid bent geld, tijd en energie te investeren in meer kennis, zekerheid en gezelligheid
 • Je gemotiveerd bent om je in te zetten voor de ontwikkeling van je dochter
 • Je het fijn vindt om andere ouders te ontmoeten die in precies dezelfde situatie zitten
 • Je graag wilt weten met welke dingen je rekening moet houden in de begeleiding van je dochter
 • Je wilt dat jouw dochter zich ontwikkeld tot een evenwichtige volwassene

 

Mijn partner en ik willen allebei graag meedoen met de cursus, hoe kunnen we dat aanpakken?

Wat geweldig dat jullie als ouders allebei tijd en energie willen investeren in de ontwikkeling van jullie puber met autisme! Dat wil ik alleen maar aanmoedigen, want samen met de neuzen in dezelfde richting staan is alleen maar bevorderlijk voor een fijne sfeer, minder stress en minder onzekerheid. Uiteraard mogen jullie beiden meedoen voor de prijs van 1. Wil jouw partner de lessen zelf in zijn / haar mail ontvangen? Geef dan even het mailadres door zodat ik hem / haar kan toevoegen!

 

Mijn dochter heeft een verstandelijke beperking, maar ik herken wel veel van wat je schrijft. Is het een optie om toch mee te doen?

Ik raad deze cursus aan aan ouders van meisjes met een gemiddeld tot hoog IQ, omdat de aanpak en begeleiding van deze groep meisjes te verschillend is van de aanpak van meisjes met een (licht) verstandelijke beperking. Veel van wat er in de cursus beschreven wordt zal niet helemaal herkenbaar zijn en niet volledig aansluiten bij jouw dochter. Als je vragen of twijfels hebt over de benadering van jouw dochter mag je natuurlijk wel altijd contact opnemen of een afspraak maken voor WhatsApp Coaching.

Wat als ik start, maar plots geen tijd meer heb om mijn cursus af te maken?

Je krijgt de les op zondag toegestuurd en hebt sowieso twee weken de tijd om de les te bekijken, te beluisteren of te lezen. In principe kun je de lessen ook later, op een voor jou beter geschikt moment, maken. Wanneer de cursus is afgelopen en een nieuwe ronde staat voor de deur, verander ik altijd de wachtwoorden ivm veiligheid. Alle deelnemers krijgen dan de kans om zich (uiteraard zonder extra kosten) opnieuw aan te melden voor de volgende ronde. Zo kun je altijd meedoen, tot je de cursus helemaal hebt afgemaakt in jouw eigen tempo.

 

Welke resultaten mag ik verwachten?

In elk geval zul je je veel bewuster zijn van jouw eigen handelen en krijg je meer inzicht in het gedrag en de aanpak van jouw dochter. De cursus is heel persoonlijk gericht op jouw eigen situatie. Daarnaast zorgen de opdrachten, tips en challenges ervoor dat je al heel snel dingen kunt toepassen in de praktijk. Uiteraard hangen resultaten mede af van jouw eigen inzet. Ik bied theorie, opdrachten en tips aan en jij moet er zelf iets mee gaan doen! Voor jouw dochter is het in elk geval heel fijn dat jij je verdiept in haar uitdagingen en daardoor beter kunt aansluiten bij haar behoeftes.

 

Ik wil wel meedoen, maar vind het toch wel veel geld.

Misschien lijkt het bedrag van 179 euro veel geld, vooral omdat je het niet vergoed krijgt. De cursus bestaat uit 8 lessen, opdrachten, persoonlijke adviezen en een Facebook supportgroep. Als je dit omrekent kom je uit op een bedrag van rond de 6 euro per uur. Ik probeer in mijn prijs rekening te houden met het feit dat je deze niet vergoed krijgt. Hoeveel geld wil je investeren in een fijne sfeer, een optimale ontwikkeling van jouw kind, meer kennis, meer zekerheid over je eigen handelen en een betere relatie met jouw dochter? Welke andere uitgaven doe je om de sfeer in het gezin te verbeteren? Ga je wel eens samen naar de film, uit eten of zelfs een hele dag naar een pretpark of een weekend weg? Hoeveel geld geef je daar aan uit en hoeveel blijvende gezelligheid en verandering in het gedrag houd je daar aan over? Mocht je écht problemen hebben met de betaling maar wil je wel érg graag deelnemen, stuur mij dan een mail naar jonneke@symptomen-autisme.nl. Dan kijken we samen naar andere betaalopties.

OVER MIJ!

Mijn naam is Jonneke Koekhoven en ik ben al van jongs af aan gefascineerd door kinderen (later ook volwassenen) met autisme. Ik heb mijn studie pedagogiek afgerond en al vanaf vóór mijn studie werkte ik als persoonlijk begeleidster van kinderen en jongeren met autisme en hun ouders. Ik werk graag op mijn eigen manier waarbij ik volledig de mogelijkheid heb om aan te sluiten bij de behoeften van de kinderen. Daarom heb ik een aantal jaren geleden besloten voor mijzelf te beginnen en de begeleiding helemaal vorm te geven naar mijn eigen ideeën. Dat wil bijvoorbeeld zeggen: werken op abnormale tijden, werken op verschillende plekken (waar het op dat moment nodig is), flexibele werkafspraken, veel contact met ouders en kinderen wanneer ze dat nodig hebben en nog veel meer! Naast de begeleiding wilde ik graag mijn kennis delen met ouders en begeleiders en daarom ben ik een blog gestart over autisme. De blogs worden door duizenden mensen gelezen. Ze zijn geschreven op de typische KOEKIE manier: simpel, duidelijk en praktisch! Ik ben een persoon die graag hard werkt, nieuwe dingen leert, out of the box denkt en doet en overal de positieve kant van ziet. Ik word gelukkig van kinderen en hun ouders helpen bij hun ontwikkeling. Naast het autisme en de kinderen is mijn passie reizen! Je kunt je dus wel voorstellen dat ik enorm heb genoten van mijn werkreis in 2017, waarbij ik in Indonesië KOEKIE tips ben gaan geven in een centrum voor kinderen met autisme. Ik hoop in de toekomst meerdere van dat soort ‘KOEKIE Around the globe’ projecten te mogen doen!

Heb je zin om vanaf september 2024 deze leeruitdaging aan te gaan?

Na betaling ontvang je een mail ter bevestiging en zondag 15 september 2024 ontvang je de eerste les in jouw mailbox! Inschrijven kan vanaf 3 augustus 2024!

Autisme bij Meisjes

179 3 maanden (Prijs Excl. BTW)

 • 8 Thema's over autisme bij meisjes
 • Handout van de lessen
 • Werkboek met opdrachten en uitdagingen
 • Antwoord op persoonlijke vragen via mail
 • Mogelijkheid tot het bijboeken van een persoonlijk coachingsgesprek
Ja! Ik doe mee!

Heb je interesse in de cursus, maar wil je nog even wachten met aanmelden en betalen? Vul hieronder jouw gegevens in zodat ik je op de hoogte kan houden!

 

Ik wil graag meer informatie ontvangen over de cursus Autisme bij Meisjes! Houd me vrijblijvend op de hoogte.

dit veld niet invullen s.v.p.

KOEKIE Autisme BegeleidingAutisme bij Meisjes | Online KOEKIE cursus voor ouders