Verzwaringsdeken-Cropped.jpg

Verzwaringsdeken bij autisme | Test Litollo en Calmzy

Verzwaringsdekens zijn zwaardere dekens die kunnen worden gebruikt bij het verminderen van stress en het beter (door) slapen. Voor veel kinderen met autisme werkt een verzwaringsdeken positief! In dit blog vertel ik over de mogelijke voordelen bij het gebruik van verzwaringsdekens bij autisme en deel ik mijn eigen ervaringen met de verzwaringsdekens die ik mocht testen voor mezelf en mijn kind. 

 

Voordelen van een verzwaringsdeken

Er zijn meerdere voordelen te noemen bij het gebruik van verzwaringsdekens. De belangrijkste mogelijke voordelen bij autisme zijn de volgende:

  • Verminderen van stress en angst bij kinderen door het geven van een gevoel van geborgenheid en veiligheid.
  • Beter slapen en doorslapen door minder beweging.
  • Het bevorderen van een rustige, ontspannen gevoel.
  • Het verbeteren van de stemming en depressieve gevoelens doordat door de verzwaringsdeken de gelukshormonen aangemaakt worden.

Deze fijne effecten van een verzwaringsdeken komen door de diepe druk stimulatie. Om gelukkig en ontspannen te zijn heb je ‘gelukshormonen’ nodig. Deze gelukshormonen worden aangemaakt door veel verschillende dingen zoals gezond eten, zonlicht, een fijn gesprek of een stukje chocolade. Maar ook knuffelen en aanraking zijn heel belangrijk voor de aanmaak van de hormonen oxytocine en serotonine. Bij een stevige knuffel ervaar je diepe druk in je lichaam en dat geeft een geborgen, veilig, ontspannen gevoel. De aanmaak van die hormonen zorgen er vervolgens weer voor dat je beter slaapt en dat je gezonder bent.

Wil je alles weten over verzwaringsdekens, dan kan je meer informatie vinden op de website van Slaapwijsheid.

 

Boekentip:

Review Litollo – Een verzwaringsdeken voor volwassenen

Er zijn verzwaringsdekens voor volwassenen en voor kinderen. Er zijn verschillende soorten verzwaringsdekens voor volwassenen. Ik testte er één uit voor volwassenen, namelijk de Litollo 8KG verzwaringsdeken.

In mijn werk heb ik al best vaak een verzwaringsdeken aangeraden aan ouders van kinderen met autisme die onrustig slapen of veel last hebben van prikkels en ik heb er ook al veel positieve verhalen over gehoord. Aangezien 1 van mijn kinderen ook erg onrustig slaapt, veel beweegt, vaak wakker wordt en last heeft van nachtmerries had ik al een tijdje in mijn hoofd om ook voor haar een verzwaringsdeken te proberen. Zelf had ik nog nooit een verzwaringsdeken gebruikt, dus ik had geen idee hoe het voelde en wat voor effect het kon hebben. Daarom kwam de kans om een deken voor volwassenen en een deken voor kinderen te testen als geroepen! Na fijn mailcontact kreeg ik de verzwaringsdeken al snel toegestuurd en kon ik meteen beginnen met uittesten. Eerst heb ik er die avond even onder gelegen op de bank, tijdens het kijken van een film. Dat was al meteen heel erg ontspannend: een warm en veilig gevoel. Daarna heb ik de zware deken verhuisd naar mijn bed en doordat het erg koud is buiten heb ik besloten de verzwaringsdeken bovenop mijn eigen deken te leggen. Als je er een hoes omheen doet en het warm genoeg is, kun je de deken ook als enige deken gebruiken uiteraard.

De deken ziet er mooi uit en is van een goede kwaliteit. (Gemaakt van bamboe.) De vakjes waarin de glazen parels zitten zijn klein en daarom wordt het gewicht goed verdeeld. Tijdens het slapen merk ik dan ook echt dat het gewicht goed verdeeld blijft en dat de deken niet naar 1 kant gaat hangen. Nu ik er al een tijd onder slaap, wil ik echt niet meer zonder de deken slapen. Ik ‘mis’ iets wanneer ik de deken niet gebruik, ik slaap minder diep en ik wordt meer ‘gespannen’ wakker. Door de verzwaringsdeken lijken mijn spieren zich ’s nachts beter te ontspannen en voel ik me een stuk relaxter. Voorheen keek ik vaak op de bank nog wat tv voor het slapen gaan, nu doe ik dat liever in bed, met de verzwaringsdeken over me heen!

Verzwaringsdeken volwassene autisme

 

Een verzwaringsdeken voor kinderen

Ook voor kinderen zijn er verschillende soorten verzwaringsdekens. Luca testte de Calmzy kinderverwaringsdeken 3.2KG uit. Luca is een hele onrustige slaper, ze wordt vaak wakker en beweegt veel. Daarnaast verwerkt zij ’s nachts ook duidelijk de prikkels en indrukken van de dag, ze heeft soms nachtmerries en praat regelmatig in haar slaap. In slaap vallen gaat ook erg moeizaam. Ik had er al vaker aan gedacht om een verzwaringsdeken uit te proberen, naast alles wat we al doen; kindermelatonine, kindermeditaties voor het slapen gaan, lavendel nevel….

Luca moest in eerste instantie wennen aan de deken en werd er wat opstandig en onrustig van, maar na even doorzetten was ze er na 3 dagen aan gewend en mocht de deken op haar deken blijven liggen. Ik heb de indruk dat ze door de verzwaringsdeken rustiger slaapt en beter kan ontspannen. Wanneer ik haar naar bed breng zorgt ze er altijd voor dat de deken netjes over haan heen ligt, dus ze heeft zelf ook door dat het haar helpt. Doordat ze minder rusteloos slaapt, is ze overdag minder vermoeid, wat zich bij haar uit in heel druk en emotioneel gedrag.

Wij zijn erg tevreden over de verzwaringsdekens en ik raad het aan aan kinderen en volwassenen die onrustig slapen, prikkelgevoelig zijn, moeite hebben met in slaap vallen, zich lastig kunnen ontspannen, baat hebben bij diepe druk, het fijn vinden om stevig geknuffeld te worden.

Naast verzwaringsdekens heb je ook verzwaringsknuffels, verzwaringsmatjes en drukvesten. Deze kun je makkelijker meenemen, maar hierbij wordt de druk niet verdeeld over het hele lichaam zoals bij een deken.

 

Wat zeggen ervaringsdeskundigen over een verzwaringsdeken?

Dit zeggen enkele volgers op Facebook over hun ervaring met een verzwaringsdeken:

“Hier een verzwaringsdeken van de hema, zo kan mijn zoon een stuk beter in slaap komen en slaapt hij ook veel rustiger, en dat geeft overdag meer energie om alle prikkels om hem heen weer te kunnen verwerken. Waardoor hij zichzelf veel rustiger voelt.”

“Wij gebruiken er eentje voor onze jongste zoon, hij slaapt hierdoor sneller in, beweegt minder in z’n slaap en slaapt dieper. Zelf heb ik er ook al jaren eentje, slaap hierdoor dieper en wordt meer uitgerust wakker.”

“Wij hebben een verzwaringsdeken voor onze zoon van 13. Hij sliep heel rusteloos, was veel wakker ‘s nachts en daardoor overdag sneller moe. We hebben via de fysio toen een verzwaringsdeken mogen lenen om uit te testen of het hielp. Hij sliep meteen een stuk beter. We hebben er toen zelf een aangeschaft via Handmade by Daantje. Zij rekent precies uit met het gewicht en lengte van je kind welke zwaarte je nodig hebt, en je kunt kiezen uit verschillende prints. Wij zijn erg tevreden ermee.”

“Wij gebruiken hem voor onze dochter van 12 jaar die autisme en ADHD heeft. Met de verzwaringsdeken (van 4 kilo) slaapt ze rustiger en beter. Dit was voor ons en voor een haar een uitkomst.”

“Wij hadden er een te leen via de fysio en daar was ze heel blij mee. We hebben een eigen laten maken bij sensolife. Ze ligt er overdag niet vaak onder (bij vlagen) maar in bed als ze niet kan slapen bijvoorbeeld.”

“Ik slaap ook heerlijk onder de verzwaringsdeken, maar omdat ik graag op mijn rug slaap ontstaat er veel druk op mijn voeten. Hierdoor spierproblemen.”

“Wij hebben de deken van de action voor mijn dochter van 10, ze slaapt hierdoor dieper en dus ook door ipv steeds van elk geluidje wakker te worden.”

“Ik gebruik een verzwaringsdeken van een naaiatelier die heet de naaitafel. Ik ben volwassen en gebruik 1 deken van 10 kilo, maar aangezien ik in gewicht ben bijgekomen, gebruik ik ook bovenop mijn verzwaringsdeken van 10 kilo, ook nog 1 van 8 kilo van de action. Ik was altijd aan het piekeren en had heel veel vragen en daardoor was ik altijd onrustig en duurde het 2 uur voor ik in slaap viel. En nu val ik binnen het half uur in slaap! En ik voel mij veel meer uitgerust ’s morgens.”

Wil je weten wat volgens de website Slaapwijsheid de beste verzwaringsdekens voor kinderen zijn? Via de link zie je een overzicht!

 

Heb je ook een fijne ervaring met verwaringsdekens? Wil je dat dan met mij en andere ouders delen? Ik verwerk jouw ervaringen graag in dit blog!

KOEKIE Autisme Poster en uitdeel kaarten voor meer kennis en begrip voor autisme! Om op te hangen op scholen, thuis, bij verenigingen, in wachtkamers of om uit te delen aan vrienden en familie

Klik hier voor meer info!

 

WhatsApp Coaching voor persoonlijke vragen!

Heb je na het lezen van de informatie op de website nog een persoonlijke vraag? Ik (Jonneke Koekhoven) maak graag tijd om samen dieper in te gaan op een situatie. Kijk voor meer informatie op de pagina over WhatsApp Coaching!

KOEKIE Autisme BegeleidingVerzwaringsdeken bij autisme | Test Litollo en Calmzy

Join the conversation

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord met het privacybeleid van KOEKIE Autisme Begeleiding