Een goed begin is het halve werk!

De 'eerste indruk' les van de online KOEKIE Cursus over Autisme en de Pubertijd

Welkom bij deze ‘eerste indruk’ les van de cursus over autisme en de pubertijd! Ik wil jullie graag de kans geven om vrijblijvend een indruk te krijgen van de manier waarop de lessen eruit zien. Qua vorm, qua inhoud maar vooral ook qua invalshoek.

Deze les is korter en minder uitgebreid dan de betaalde lessen, maar voldoende om een indruk te krijgen!

KOEKIE staat voor simpel, positief en vooral praktisch. Daarnaast hecht ik veel waarde aan het verbinden van mensen met dezelfde vragen of ervaringen. In deze eerste les komt dat allemaal terug.

Yes, aan de slag!

De eerste stapjes

Weet je het nog?

Ga eens terug naar het moment waarop jouw puber een dreumes was en hard bezig was met het oefenen van zijn of haar eerste … stapjes…. woordjes… hapjes…

 

Hoe voelde jij je toen?

Trots

Enthousiast

Verliefd

Blij

Opgewonden

 

Kijk eens naar het volgende filmpje en let op de reactie van de moeder van dit meisje. Herken je haar enthousiasme?

Waar komt dat enthousiasme vandaan?

Ik zie in het filmpje een moeder die haar kind aanmoedigt “Je kan het wel!”, hoopvol is “Ja, ja!”, trots is “Goedzo! Thule heeft gewoon leren lopen net!” en uiteindelijk ontzettend enthousiast reageert wanneer haar dochter de eerste stapjes zet. “En ik heb het op camera!”

 

Dit enthousiasme komt doordat de moeder van dit meisje (onbewust) weet dat deze eerste ‘kleine’ stapjes belangrijke stappen zijn richting zelfstandigheid en volwassenheid.

 

Net zoals die eerste woordjes, die eerste stapjes, die eerste hapjes… is juist ook de pubertijd een belangrijke fase richting volwassenheid.

Maar hoe vaak worden er filmpjes gemaakt van pubers waarop ouders reageren zoals:

 

“Wow!! Mijn zoon heeft zojuist een bende gemaakt van zijn kamer en ik heb het vast kunnen leggen op camera!”

of

“Yes! Mijn dochter is voor het eerst heel erg brutaal en ik ben zo blij dat ze dat tegen míj was!”

of

“Geweldig, Joost weigert zijn huiswerk te maken en ik kan op mijn kop gaan staan, hij blijft weigeren!”

of

“Fantastisch, het is 14:00 ’s middags en Jenny ligt nog steeds in haar bed…. we hebben er een filmpje van gemaakt om dit moment nooit te vergeten!”

of

“Kijk nou, Luuk zit te gamen en hij wil de computer niet uitzetten, ondanks dat ik het al 10 keer gevraagd heb. Prachtig moment!”

Het is begrijpelijk dat YouTube niet vol staat met dit soort filmpjes, want de pubertijd kost voor iedereen veel energie waardoor het soms moeilijk is enthousiast en positief te blijven.

Negatieve sfeer, zorgen, vermoeidheid en stress zorgen ervoor dat veel situaties als zwaar en moeilijk ervaren worden.

Voor ouders met een puber met autisme weet ik dat het extra zwaar kan zijn, autisme en pubertijd is immers ‘dubbelop’.

Ik werk al meer dan tien jaar in gezinnen met autistische pubers en ik zie de ‘extra’ zorgen en twijfels die ouders hebben.

In deze cursus komen de zorgen en twijfels uiteraard aan de orde.

Maar!

De manier waarop je naar een puber kijkt kan een groot verschil maken in de manier waarop je de pubertijd van je kind ervaart.

Helikopterview

Een klein stukje theorie

Helikopterview of helikopterblik, je hebt er vast wel eens van gehoord! Wanneer er een lastige situatie is, stap dan even uit die situatie en uit je emotie. Bekijk de situatie van bovenaf… alsof je erboven vliegt als een helikopter. Stel jezelf vragen als: Wat gebeurde er vóór de situatie? Welke aspecten beïnvloeden het gedrag van mijzelf en de ander? Hoe voelt iedereen zich? Wat is nu de beste oplossing?

Probeer de komende periode eens wat vaker de helikopterview uit in jouw eigen persoonlijke situatie, hoe meer je het oefent, hoe sneller je de positieve effecten ervan zult zien!

Helikopterview

5 direct toepasbare survival tips!

De eerste stapjes...

  1. Moment voor jezelf. Hoe druk en chaotisch het soms ook kan zijn, verplicht jezelf 1 keer per dag om even alleen te zijn. Al is het maar 5 minuten! Sluit jezelf desnoods even op op de wc. Gebruik deze 5 minuten om stil te staan bij de interactie tussen jou en jouw puber. Helikopterview! Wat gebeurde er en hoe kwam dat? Probeer ook te focussen op de goede dingen die er gebeurde!
  2. Zorg ervoor dat jouw puber nooit honger heeft! Het lichaam van een puber vraagt om eten… heel veel eten. Het liefste wil je natuurlijk dat er zoveel mogelijk gezond eten in gaat, maar als dat geweigerd wordt, zorg dan voor in elk geval voor snacks. Overprikkeling, emotionele uitbarstingen, luiheid en slechte concentratie hangen allemaal samen met een hongergevoel!
  3. Negeer scheldwoorden en brutale reacties. Focus op het bericht! Vaak ontstaan er negatieve situaties doordat een ouder ingaat op de manier waarop een jongere iets zegt. Het bericht dat het kind had wordt daarmee eigenlijk genegeerd, terwijl dat vaak een ingang is tot verbinding. Ik zal het verduidelijken met een voorbeeld: Puber: “Ik heb het fucking warm!” Ouder: “Ik wil dat woord niet meer horen!”. Kind zoekt toenadering….. ouder verbreekt de verbinding door in te gaan op de manier waarop de jongere praat. Natuurlijk wil je dat jouw kind leert niet te schelden, maar daar zijn andere momenten en manieren voor. (Komt allemaal nog aan bod tijdens de rest van de cursus!)
  4. Wees geïnteresseerd zonder te oordelen. Luister eens naar jouw puber zonder te willen ‘zorgen’. Plaats jezelf naast hem en doe net alsof je er allemaal niks vanaf weet en niks van snapt. Jouw zoon of dochter vindt het geweldig om uit te leggen hoe de wereld (zijn of haar wereld) werkt. Deze manier van benaderen zorgt voor verbinding.
  5. Plan gezamenlijke ontspanning en sluit daarbij aan bij de interesse van jouw puber. Welke activiteit vindt jouw zoon of dochter leuk om te doen? Wordt hij/zij ontspannen van zwemmen of een stuk fietsen of een ritje maken in de auto? Probeer samen te genieten en te ontspannen.

Zin een een positieve benadering van pubers?

Lees het artikel!

De website Tishiergeenhotel.nl is voor alle ouders met een puber! Er worden artikelen op geplaatst van ouders, maar ook van pubers zelf.

Ik vond dit artikel zelf erg grappig! Klik op onderstaande link!

 

16 eigenschappen die ik van mijn puber wil overnemen

Opdracht voor deze week:

Schrijf voor jezelf het antwoord op de volgende vraag op!

Welke stappen richting volwassenheid heb jij jouw puber zien maken de afgelopen periode, ook al waren ze voor jou misschien lastig?

Ter afsluiting nog een grappig filmpje gemaakt door een tiener met humor!

Zin in meer informatie en opdrachten?

Meld je aan en ontvang zondag 11 februari 2024 de eerste echte les in jouw mailbox!

Autisme en de Pubertijd

179 3 maanden

  • 8 Thema's over de pubertijd
  • Handout van de lessen
  • Werkboek met opdrachten en uitdagingen
  • Antwoord op persoonlijke vragen via mail
  • Mogelijkheid tot het bijboeken van een persoonlijk coachingsgesprek
Ja! Ik doe mee!

Heb je interesse in de cursus, maar wil je nog even wachten met aanmelden en betalen? Vul hieronder jouw gegevens in zodat ik je op de hoogte kan houden!

 

Ja, ik heb interesse in de online cursus Autisme en de Pubertijd! Houd me vrijblijvend op de hoogte!

dit veld niet invullen s.v.p.

KOEKIE Autisme BegeleidingEerste indruk les | Online KOEKIE Cursus Autisme en de Pubertijd