Marleen volgde de online KOEKIE cursus Autisme en de Pubertijd. Ze deelt haar ervaringen met de cursus in de blog-serie ‘Ervaring van een deelnemer – online KOEKIE cursus – Pubers met Autisme’. Dit is haar ervaring met thema 5 van de in totaal 8 thema’s van de cursus.
Dit blog is geschreven door Marleen Gondelach van Marleen Brengt Structuur. Je kunt meer over Marleen lezen op haar persoonlijke pagina.
Thema 5 start met een wel hele herkenbare tekst
Het doel van iedere ouder is eenΒ fijne, zo goed mogelijke ontwikkelingΒ voor zijn of haar kind. Ik ben ervan overtuigd dat aan de basis van iedere ontwikkeling van een kindΒ verbinding, aanmoediging en oprechte interesseΒ van een andere persoon ligt. Dit geldt voor zowel kinderen mΓ©t als zonder een diagnose. Voor kinderen met een diagnose zoals, in ons geval autisme, is die verbinding vanΒ extra groot belangΒ en tegelijkertijd een extraΒ grote uitdaging.
Die uitdaging ontstaat doordat je bij kinderen met autisme somsΒ veel bewusterΒ jouw manier van handelen moet inzetten, doordat er een andere benadering dan jouw natuurlijke handelen soms beter aansluit. Dit kostΒ veel energie en de ene dag lukt dat beter dan de andere dag.Β
Zoals we in thema 1 gezien hebben, heeft jouw eigen βbalansβ hier veel invloed op. Tijdens de pubertijd wordt het allemaal nog extra zwaar, want dan reageert jouw puber anders dan je gewend bent, werkt hij/zij jou op sommige momenten zelfs βtegenβ en hangt er soms een negatieve, chagrijnige sfeer in huis.
Je kunt het idee krijgen dat je,Β ondanks alle tijd en energie die je erin steekt, er zo weinig voor terug krijgt.Β Daar komt ook nog bij dat kinderen met autisme het vaak lastig vinden om de sociale context op het juiste moment te zien, waardoorΒ begrip en waarderingΒ op de momenten dat jij het nodig hebt vaak uitblijven.
Ik heb ook behoefte aan waardering
Wat een herkenning. Dit is zΓ³ waar. Inderdaad heb ik soms enorm de behoefte om iets van mijn kinderen terug te krijgen, waarmee ze laten zien dat ze waarderen wat ik doe. Een keer dat kopje koffie zetten, dat ze zonder mokken hun taken doen, dat ik een onverwachte knuffel krijg. Dat gebeurt nauwelijks. En als ik in heel moe of in een slechte bui ben, dan kan ik daar nog boos om worden ook. βEn ik dan? Wanneer ben ik aan de beurt? Wanneer mag ik nou ook even lekker mezelf zijn en even met niemand rekening houden?β
Verbinding
Gelukkig heb ik altijd het avondritueel gebruikt om verbinding te maken en trek ik daar doorgaans 1-op-1 ruim de tijd voor uit. Dat moment staat vast en is er altijd. Er moet wel iets heel raars gebeuren, mocht ik dat moment overslaan. En natuurlijk ga ik mee in het enthousiasme bij de zoveelste βwinβ of βhackβ in dat computerspel. En kijk ik over hun schouder mee naar Lego Star Wars en vind ik het ook zo enorm spannend. En de humor, die verbindt ook ons.
Mag ik ook even rust?!
Maar echt niet altijd. Als ik in een slechte stemming ben, dan heb ik inderdaad even helemaal geen interesse in hoe vaak ze een computerspel al hebben gewonnen. Heb ik niet altijd zin om weer een boekje voor te lezen, terwijl ik net een uur bezig ben geweest met mijn kind zijn verzet tegen het tandenpoetsen en naar boven lopen. Terwijl die momenten van verbinding eigenlijk juist op die momenten extra belangrijk zijn. Dat wordt wel duidelijk bij het doorlopen van thema 5.
Het belang van verbinding met je kind
Tijdens het lezen van dit thema voel ik me als ouder gezien hoe moe en uitgeput en niet gewaardeerd je je kunt voelen ondanks al je inspanningen. Tegelijkertijd word ik bewust gemaakt van hoe belangrijk die verbinding is en wat de voordelen daarvan zijn. Er staan ook veel tips in hoe je die verbinding kunt vinden met elkaar. En ook duidelijke voorbeelden van zowel hoe je die verbinding kunt maken, als ook hoe je die verbinding (hoe onbedoeld ook) weer kunt verbreken.
Ik herinner me een gesprek met mijn zoon van zoβn 2 jaar geleden, toen hij 8 was. Ik was geΓ―rriteerd om de boosheid van mijn oudste richting mijn jongste zoon. Ik kreeg het maar niet uitgelegd wat er niet handig was aan zijn gedrag. Ik wilde geen avondritueel doen, want ik was moe en ook echt wel boos.
Toen we naast elkaar in zijn bed lagen en even op adem kwamen, zei ik: βEigenlijk is het hartstikke oneerlijk dat niet iedereen op de wereld hetzelfde denkt als jij. Dat zou alles veel makkelijker makenβ. Dat was een schot in de roos. We hebben hier zeker een dik kwartier bij stil gestaan. Hoe fijn dat voor hem zou zijn en hoeveel minder boos hij dan zou zijn. De irritatie naar elkaar werd verdreven en we hadden daar een mooie verbinding met elkaar. Hij voelde zich zo gezien in hoe het voor hem is.
Boekentip:Β
Samen lachen is zΓ³ belangrijk
Met mijn oudste kan ik heel veel plezier maken met βgek doenβ. Daar ontspannen we beide van. Deze foto is er een uit onze vele spontane fotoshoots.
Het thema sluit af met een fiks aantal communicatietips. In de Facebookgroep plaats ik het volgende berichtje:
βJee, thema 5 zojuist afgerond! Ik lig na een aantal βmindereβ weken Γ©n een zalige week alleen op vakantie, eindelijk weer op schema. Wat een leuk thema. En fijn om mijzelf even te kunnen complimenteren dat ik al veel goed doe. Wel een aantal aandachtspunten waar ik aandacht aan ga besteden: Aansluiten bij wat mijn kinderen aan het doen zijn en dat (kort, als er eigenlijk geen tijd voor is) aandacht geven, evalueren (dat doe ik te weinig), ongewenst taalgebruik negeren en mijn kansen op verbinding grijpen zodra deze zich voordoen en de dingen die eigenlijk minder belangrijk zijn (waaronder ook een ruzie net ervoor) even te laten voor wat het is. Succes allemaal!β |
Heb je interesse in de cursus? Kijk dan snel even op deze pagina met alle informatie over inhoud en kosten!
Lees ook de ervaringen van Marleen over de Online KOEKIE cursus Autisme en de Pubertijd met Thema 1, Thema 2 + 3, Thema 4 en Thema 6+7+8.Β
Join the conversation