Daphne Dumont Beerta schreef voor KOEKIE een mooi blog over Autisme en de overgang van vakantie naar school. Ik denk dat dit een herkenbaar blog zal zijn voor veel ouders.
‘Mam jij begrijpt niet hoe moeilijk dit voor mij is en je weet ook niet hoe de klas is.’
Wie ben ik?
Hallo, ik ben moeder van twee kinderen waarvan de oudste, zoon van 10 jaar, sinds zijn 5e de diagnose ODD en ADHD heeft, maar waarvan de behandelende instantie nu het sterke vermoeden van autisme heeft en hij hiervoor nu het onderzoekstraject ingaat. Wij hebben via de gemeente ook een gezinscoach gekregen sinds september vorig jaar welke bij ons thuis komt en met onze zoon o.a. uit het werkboek “Het vollehoofdenboek” van Linde Kraijenhoff werkt. Zoonlief heeft enorm veel last van overgangen, boze buien, sociale contacten is erg hooggevoelig. Maar daarnaast is hij ook super sportief en heeft een hoog IQ.
Stress na de vakantie
Herkennen jullie dat ook zo, dat als er een vakantie is geweest -ook al is deze zo kort als een lang weekend- en je kind gaat daarna weer naar school, dat dit zoveel stress geeft? Autisme en de overgang van vakantie naar school.… Wij hebben nu net de meivakantie achter de rug welke al de nodige stress heeft opgeleverd omdat alles anders verloopt dan normaal en dan komt daar het moment op maandagochtend om weer naar school te moetenβ¦. Paniek! Natuurlijk werk je er naar toe en hou je, als ouder zijnde, al rekening met deze overgang maar tochβ¦. Als je denkt je kind goed voorbereid te hebben, valt er toch nog een enorme bom op deze ochtend.
“Niet naar die stomme school”
Onze jongste, dochter van 6, heeft er best zin in en is vroeg op om haar tas in te pakken met dingen die ze aan de juf wil laten zien. Zoonlief ligt dan nog op bed. We zorgen ervoor dat onze dochter altijd al helemaal klaar is met eten, aankleden en haar schoenen en jas bij de hand heeft Β voordat onze zoon uit bed komt. Maar deze ochtend, hoe kan het anders, wil onze zoon echt niet uit bed. Huilen, gillen en weigeren om zijn medicatie in te nemen. Dat het hierdoor alleen maar moeilijker voor hem wordt, heeft hij totaal geen boodschap aan, hij zit meteen al in een buiβ¦
Maar helaas, de tijd tikt door en het is nu echt tijd om te gaan. Ik krijg hem nog wel aangekleed ook al moet ik dat helemaal doen voor hem en stribbelt hij enorm tegen. Ook zijn medicatie krijgen we met twee man sterk binnen⦠Mijn man zegt dat ik dan maar alvast met dochter naar school moet gaan. Ik hoor en zie nog net dat zoonlief zijn toevlucht neemt in de badkamer en de deur op slot draait⦠Hij wil echt niet naar die stomme school!!
Reactie van anderen
Als ik dochter in de klas heb gebracht, zij zit in groep 2, bel ik voor de zekerheid naar huis of zoon al naar school is. Nee dus! Of ik hem even wil komen ophalen want de paniek over te laat komen steekt nu ook de kop op. Dus ik rijd snel weer naar huis, pak een huilende zoon bij de hand en zet hem naast mij in de auto.
Ik praat rustig op hem in dat we het gewoon uitleggen aan de juf en dat hij desnoods in de klas zegt dat hij even bij de dokter is geweest. Hij wordt hier beduidend rustig van en stopt met huilen. Maar op het moment dat we toch de buitengang op school oplopen komen de tranen weerβ¦. βMam jij begrijpt niet hoe moeilijk dit voor mij is en je weet ook niet hoe de klas is.β Ik stel hem weer gerust en zeg dat ik dan naar de pester toe zal gaan om te praten. Tranen worden weer opgedroogd. Maar hij pakt toch nog angstvallig mijn hand vast.
Bij de klas aangekomen help ik hem weer letterlijk de drempel over en zijn jas uit te doen. De juf komt naar het gangetje en vraagt of het de overgang wasβ¦.ze had al zoβn vermoeden toen zijn stoel leeg bleef in de klas. Ik leg ook nog even kort uit dat hij heel bang is voor de reactie van de anderen in de klas. O, zegt ze, dan zeggen we gewoon dat je nu net bij de tandarts bent geweest. Je ziet de rust bij hem komen en hij loopt met haar mee naar binnen.
Om kwart over drie komt hij vrolijk thuis. Het was een leuke dag!!!
Autisme en de overgang van vakantie naar school – tips!
- Zorg dat de avond voor de eerste schooldag alles al klaar staat, zodat de ochtend helemaal gericht kan zijn op het kind.
- Plan voor de eerste dagen na de vakantie niks anders dan school, om de druk zo klein mogelijk te houden.
- Houd tijdens (de laatste dagen van) de vakantie de normale bedtijden aan.
- Ga je tijdens de vakantie Γ³p vakantie, bedenk dan of jouw kind het juist fijn vindt om eerst even te acclimatiseren en bijvoorbeeld de eerste twee dagen nog thuis te zijn, of dat dat juist voor teveel stress en wachten zorgt. Ga dan direct de eerste dag op vakantie zodat de spanning niet nog meer opbouwt.
- Bereid je kind voor op de overgang; laat het zien in een planning, dat maandag de school weer gaat beginnen. Herhaal dit een aantal keren.
- Spreek altijd positief over school; kinderen nemen bijna altijd precies aan wat de ouders zeggen.
- Houd in de vakantie ritme en regelmaat aan. Voor sommige kinderen is het heel fijn om het schoolse ritme aan te houden; bijvoorbeeld om 10:30 fruit eten, daarna buiten spelen, daarna een spelletje etc.
- Geef de eerste dagen na de vakantie even wat extra ondersteuning, zoals meelopen de klas in, de juf vertellen hoe het kind zich voelt.
- Voor sommige kinderen is het woord ‘vakantie’ misleidend. Zij vinden dat vakantie betekent; op vakantie gaan. Wanneer je dan thuis blijft kan de teleurstelling enorm zijn als je niet Γ³p vakantie gaat. Je zou ervoor kunnen kiezen bijvoorbeeld de woorden “thuisweek” en “vakantieweek” te gebruiken om duidelijk te maken wat er die ‘vakantie’ gaat gebeuren. Communiceer dit dan ook met de juf / meester, zodat deze zegt: ” Fijne thuisweek!” i.p.v. “Fijne vakantie!”
Heb je nog aanvullende tips? Laat het weten in een bericht onder dit blog! Wat zijn jullie ervaringen met autisme en de overgang van vakantie naar school?
WhatsApp Coaching voor persoonlijke vragen!
Heb je na het lezen van de informatie op de website nog een persoonlijke vraag? Ik (Jonneke Koekhoven) maak graag tijd om samen dieper in te gaan op een situatie. Kijk voor meer informatie op de pagina over WhatsApp Coaching!
4 comments
Join the conversationMarieke - 23 oktober 2019
Heel herkenbaar. Maar ook de overgang van warm-naar koud weer. Van korte broek naar lange broek en van slippers naar schoenen en van geen jas naar winterjas…
Emma - 1 september 2017
Erg herkenbaar ! Vooral na de eerste dagen is het een probleem , ze kan dan echt huilen (derde middelbaar , vermoeden ASS) omdat er andere leraren en een andere klas zijn , met bijgevolg een andere ‘sfeer’ , waar ze niet tegen kan . De leraren op zich vindt ze okΓ© , maar ze wil toch liever gewoon alle jaren dezelfde leerkrachten …
Hebben jullie tips hoe hier mee om te gaan , vooral voor haarzelf ?
Marijke - 15 juni 2017
Hallo allemaal, Ik heb al wat oudere PDD-NOSsers, tweeling van 22 jaar, doen MBO-4 ICT. Maar alle overgangen van vakantie/school/ onverwacht ergens heen, zelfs naar opa en oma, moet voorbereid worden, ze hebben geen agressieve buien, meer stiltes die niet te pakken zijn. Nu ze ouder zijn geven ze duidelijk aan dat ze dit onverwachte helemaal niks vinden. Als ik een bezoek bv. niet twee dagen van te voren aangeef. Op de basisschool, was er altijd eentje de eerste week na de zomervakantie ziek. Hoge koorts, een paar dagen… pure stress. Ik liet m dan gewoon thuis, wist op een gegeven moment dat het over ging. Op de middelbare school ging dit ook door en als ik hem dan vertelde dat hij dit altijd heeft gehad, als hij zich hier tegen zou verzetten dat het de rest van de dag waarschijnlijk wel mee zou vallen. Vaak ging hij hier in mee, en kwam vrolijk thuis van school. Het zijn bijzondere kinderen, maar ik zou niet anders willen. Ik ben heel blij met ze, hun eerlijkheid WOW!, hun genegenheid en trouw. Op hun eigen speciale manier.
Klaske - 15 juni 2017
Mijn zoon vond het altijd heel moeilijk om na de grote vakantie weer naar school te gaan. Dit hebben we opgelost door in de laatste vakantieweek alvast naar de school te gaan. De meeste leerkrachten zijn er dan wel (op afspraak) om alvast voorbereidingen te treffen. Hij kon dan vast in de nieuwe klas rondlopen, even op zijn nieuwe plek zitten en de juf spreken. De nieuwe boeken doorbladeren, dat soort dingen. Alvast weten waar hij op de maandag aan toe was. En daardoor ging hij altijd weer met een goed gevoel naar school de eerste maandag.