euro-870757_1280.jpg

Bewindvoering, een kind met autisme wordt 18 en nu?

Ooit komt de dag waarop jouw kind ‘officieel volwassen’ wordt. Op de dag waarop jouw zoon of dochter 18 wordt, verandert er heel veel voor de NL wet. Verantwoordelijkheden, zeggenschap, stemrecht …. en dat terwijl jouw zoon of dochter hier misschien nog niet volledig aan toe is. Ik vroeg een aantal ouders hun ervaringen met bewindvoering op papier te zetten om anderen te helpen. Je leest het in dit blog: ‘Bewindvoering, een kind met autisme wordt 18 en nu?’

 

Ervaringsverhaal 1

Ik heb een zoon die zelf goed inziet dat hij zelf nog geen grote / belangrijke financiële zaken kan regelen. Ik regel zelf nog heel veel voor hem. Het kost wel wat tijd en energie en is even wennen hoe dingen verantwoord moeten worden naar de rechter.  Het is even je weg vinden in hoe dat te doen. Toen mijn zoon 18 werd (inmiddels 21) was hij nog erg kinderlijk wat één van de grote redenen was om bewindvoering aan te vragen. Ik voelde mij er niet goed bij om dit uit te besteden. Tevens komen daar dan nog eens extra kosten bij kijken.

We hebben online gekeken wat het inhoud en toen de aanvraag ingediend. Waren er snel uit om dat zelf te doen. We hadden er niet echt hulp bij nodig. De omgeving snapt de beperking van mijn zoon en daardoor ook deze stap. Mijn tip: Regel het tijdig, voor zijn 18e verjaardag is praktisch. Zoek ook uit of mentorschap nodig / handig is. Inmiddels is mijn zoon een stuk gegroeid in zijn verantwoordingen. We gaan hem langzaamaan inzicht geven in wat er allemaal bij komt kijken. We willen ook overstappen op een systeem waarbij hij kledinggeld zelf gaat beheren. Voorlopig blijven wij de grote moot nog wel doen.

 

KOEKIE Autisme Poster en uitdeel kaarten voor meer kennis en begrip voor autisme! Om op te hangen op scholen, thuis, bij verenigingen, in wachtkamers of uit te delen aan vrienden en familie

Klik hier voor meer info!

Ervaringsverhaal 2

Louis is inmiddels 25 jaar, heeft autisme (Mcdd) en een lichte verstandelijke handicap. We hebben zijn handicap al heel vroeg ontdekt, op z’n 2e zaten we al bij het Autismeteam, en hebben door de jaren heen behoorlijk wat met hem meegemaakt. Louis is wat wij altijd noemen een “heel uitbundige autist”. Fors autistisch, maar tegelijkertijd ook heel extrovert. Zijn profiel is dan ook behoorlijk disharmonisch. Verstandelijk zit hij op het niveau van een puber, emotioneel op het niveau van een peuter van ca 2 jaar. Onderschatting en overschatting is dus aan de orde van de dag! Desondanks is het een heel vrolijke enthousiaste jongen waar we veel lol mee hebben.

Louis heeft op een ZMLK school gezeten en woont vanaf zijn 17e in een zorginstelling bij ons in de buurt. Hij heeft het daar heerlijk naar zijn zin. Overdag gaat hij met het openbaar vervoer naar de dagbesteding in Meppel en in het weekend gaat hij soms op de fiets naar Hoogeveen om boodschappen te doen.

Hij is een enthousiaste verzamelaar (daar wijkt bij hem dus alles voor!!!) van Japanse retro computergames en Coca Cola spullen. Louis is de middelste van ons gezin. Zijn vader is technicus en ik ben ergotherapeut, ben wethouder geweest en werk nu als zorginkoper WLZ bij het zorgkantoor. Ik heb dus altijd heel goed de weg geweten in zorg-land en in alle wet- en regelgeving. Beslist een voordeel als je een zoon als Louis hebt.

Toen Louis uit huis ging moest hij ook gaan leren om zelf wat dingen te kopen. Wat te drinken, iets lekkers etc. Voor die tijd was dat natuurlijk niet nodig. We begonnen met hem €20,- per week contant te geven en daarmee deed hij boodschapjes bij de plaatselijke supermarkt. Hij bleek hier goed mee om te kunnen gaan. Officieel kan hij niet rekenen, maar hij wist altijd goed uit te komen… (moet er wel bijzeggen dat de plaatselijke supermarkt dezelfde was als waar wij altijd de boodschappen deden en dat daar een heel lieve en begripvolle kassa-medewerkster zit).

Wat we wel ontdekten was, dat Louis niet goed met contant geld om kan gaan. Hij herkent de briefjes allemaal wel en ook de €1 en €2. Maar alles onder de €1,- is voor hem niet te snappen. Dus na verloop van tijd had hij dan een bomvolle portemonnee en wisselden we het thuis weer om naar voor hem begrijpbaar geld.

We bedachten toen ook dat het voor hem makkelijker zou zijn om met een PIN te gaan werken. Omdat dit vrijwel gelijk viel met de aanloop naar zijn 18e jaar ben ik een aantal dingen gaan regelen.

 

Wajong en curatele

We hebben voor hem de Wajong geregeld en tegelijkertijd zijn we ook de curatele gaan regelen. Immers, op zijn 18e zou hij zelf geld krijgen (veel meer dan van ons..) en zou hij ook zelf verantwoordelijk zijn. Een verantwoordelijkheid die hij zelf nooit aan zou kunnen, hij is veel te beïnvloedbaar door anderen. Dus voor ons was de reden om hem onder curatele te stellen ook vooral ingezet om misbruik van hem te voorkomen.

Het aanvragen van zowel de Wajong als de curatele verliep eigenlijk heel soepel. Louis is al vanaf zijn 2e bekend met autisme en we hebben eigenlijk al die tijd geweldig ondersteuning gehad van Accare en hebben in die hele periode maar 2 verschillende psychiaters gehad, waar we een heel goede band mee hebben. De psychiater heeft beide aanvragen ondersteund met een diagnostisch verhaal.

Aanvragen van curatele voelt wel als heel vervelend. Het moet bij de rechtbank en je moet veel papieren ondertekenen. Maar uiteindelijk is het eigenlijk toch vooral een papieren procedure ( we hoefden niet voor de rechtbank te verschijnen of zo..). Officieel moet je het ook nog publiceren in de krant, maar dat kon gelukkig ook gewoon met een kleine advertentie in de lokale krant.

Louis hebben we uitgelegd, dat wij verantwoordelijk zouden blijven voor zijn financiën. Vooral het argument dat er dan geen boze mensen verkeerde dingen met zijn geld konden doen vond hij een geweldig argument! Hij was alleen maar heel verheugd over het feit dat hij meer geld kreeg!

Louis heeft inmiddels 2 rekeningen bij de bank, een betaalrekening en een spaarrekening. Van de betaalrekening heeft hij zelf een PIN-pas. De eerste paar jaar had ik met de bank geregeld dat er een dagelijkse limiet aan de pas zat. Hij kon tot €20,- per dag opnemen. Louis geniet daar erg van. Hij kan zijn boodschappen betalen en op dagen dat hij geen boodschappen nodig heeft, haalde hij wel eens contant €20,- zodat hij op dagen dat hij meer wilde uitgeven dan €20,- hij nog wat reserve geld had.

Op de achtergrond regel ik via internet-bankieren dat hij wat spaart en dat verzekeringen etc worden betaald. Ook kan ik via internet bankieren een beetje in de gaten houden waar hij zijn geld aan uitgeeft ( tenminste, in welke winkels). Net als voor onszelf heb ik voor alle vaste zaken zoveel mogelijk een automatische machtiging afgegeven, zodat ik er zo min mogelijk omkijken naar heb.

Inmiddels is de limiet van Louis pas af, maar zelf denkt hij, dat hij tot max €50,- kan opnemen. Lang leve de autistische rituelen, Louis gaat heel zorgvuldig met zijn geld om en haalt haast altijd dezelfde boodschappen. Voor een spelcomputerbeurs nemen we altijd spaargeld voor hem op en dan kan hij heerlijk € 200,- aan zijn hobby uitgeven (hij geeft al jaren altijd hetzelfde bedrag uit op een beurs, ook dit is een ritueel!).

Hij bedenkt van te voren wat hij wil hebben en overlegt via de mail dat de handelaar de spullen voor hem meeneemt naar de beurs. Op deze manier is een grote computerbeurs voor hem heel overzichtelijk en kan hij de spanning die al die mooie dingen bij hem oproepen, goed beheersen.

 

Een goede regeling voor ons en voor hem

Al met al is dit voor ons en voor Louis een heel goede regeling. Louis kan over een overzichtelijk stuk van zijn financiën zelf beslissen, heeft een grote mate van vrijheid, en tegelijkertijd is er een stuk bescherming. Ik bescherm voor hem vooral het internet bankieren. Dat is voor hem een verleiding waar je hem niet in moet brengen. Zou hij zelfstandig via IDeal zaken kunnen bestellen of via PayPall, dan zou het hek van de dam zijn.

Louis is gek op sites als E-bay waar hij allemaal mooie computerspellen ziet. Zou het mogelijk zijn voor hem om die direct te bestellen, dan zou hij binnen no time failliet zijn. Nu stuurt hij ons als hij iets moois ziet de link. Samen kijken we dan of het een redelijke prijs is en ik bekijk hoeveel hij op zijn spaarrekening heeft staan. Samen beslissen we dan of het kan. Een enkele keer wil hij iets zo graag hebben, dat hij bereid is er een beurs voor over te slaan. Maar eigenlijk is dat nooit nodig.

 

Wat is er makkelijk

Het geeft een heel veilig gevoel dat we de financiën van Louis goed geregeld hebben. Binnen zijn mogelijkheden heeft hij een grote mate van vrijheid. Alle vaste zaken zijn via automatische incasso geregeld, dus eigenlijk geen omkijken naar. Via internet bankieren kan ik zijn financiën in de gaten houden, zijn rekeningen staan op dezelfde pagina als de onze, dus als ik onze financiën doe, doe ik die van hem ook even.

 

Boekentip:

Wat is lastiger

Ik blijf verantwoordelijk en dus ook altijd dicht bij hem. Ik weet eigenlijk niet of ik dit lastig vind…

1x per jaar moet je verantwoording afleggen aan de rechtbank. Ik doe dit tegelijkertijd met de belastingaangifte, omdat ik dan toch alles bij elkaar op een rijtje moet zetten. Het voelt wel als een verantwoordelijkheid dat je dit allemaal moet laten zien aan de rechtbank. Geluk is dat ik redelijk goed ben in financiën en alles goed op een rijtje kan zetten. Als ouders zelf al moeite hebben hun financiën goed te regelen, kan dit lastig zijn.

Ik blijf alert op het aanvragen van gemeentelijke subsidies en tegemoetkomingen, bv teruggave eigen bijdrage WMO etc.

Doordat ik zelf alle financiën voor Louis regel, wordt ik ook met mijn neus op de feiten gedrukt. Wat heeft hij allemaal nodig en wat niet? Hoe doen we het later? Wat doen we met de erfenis straks? Voor de andere kinderen zal een flinke som geld fijn zijn om een huis te kopen. Voor Louis ligt dat nooit binnen zijn bereik. Dus Louis zou heel gelukkig zijn met een veel kleiner deel van de erfenis, maar dan moeten we hem officieel onterven etc….

We zijn eigenlijk met elkaar heel tevreden over hoe we het geregeld hebben. In de familie hebben we nog iemand met een kind met een handicap, die al deze zaken niet geregeld had… Die verzucht nu regelmatig: Had ik het maar zo goed geregeld als jullie, want nu is die dochter al ruim meerderjarig en is het heel moeilijk om nog curatele aan te vragen en zo.

 

Emotioneel niet makkelijk

Het was emotioneel niet makkelijk om dit allemaal te regelen. Het is een enorme confrontatie met de levenslange beperking van je kind. Zelfde geldt voor aanvragen van CIZ indicatie’s etc.  Voor mij werkt het het beste als ik dit soort dingen “in de regelstand” doe. Ik maak een afspraak bij MEE op kantoor. Daar loop ik met een consulent door alle formulieren en regelen we het in één keer. Hierdoor laat ik dit soort “regeldingen” wat minder in mijn huis binnenkomen en benader ik het zakelijk.

De MEE consulent is er niet zozeer om de formulieren in te vullen, maar om te zorgen dat ik het achter elkaar in één keer doe. Anders word ik er halverwege zo akelig van dat ik het wegleg en er dan veel langer mee bezig ben en ook veel meer last van heb. Ook is de MEE consulent voor mij even de spiegel met wat andere jongeren van Louis’ leeftijd kunnen.

Omdat we altijd vanuit een positieve en opbouwende manier naar Louis kijken, loop ik altijd het risico dat ik zijn handicap wat te positief inschat (bv vraag: kan je kind alleen thuis zijn: Ja natuurlijk, een half uurtje als ik weet dat de buurvrouw thuis is.) Maar andere mannen van 25 kunnen helemaal zelfstandig wonen. Oftewel, Louis kan in vergelijking met zijn leeftijdsgenoten niet alleen thuis zijn. Oftewel, eigenlijk ben ik prima in staat om alles zelf in te vullen en te regelen, maar een afspraak met MEE helpt mij er veel sneller en zakelijker doorheen.

 

Tips

 • Hoe moeilijk ook, regel de curatele op tijd! Dus aanvragen als je kind 17 is!
 • Binnen de curatele kun je je kind heel veel vrijheid geven.
 • In overleg met de bank kun je een beperking tot een bepaald bedrag op de PIN-pas zetten. Hiermee kan je kind veel zelf doen, maar tot een max! Heel handig!
 • Vraag hulp bij invullen van formulieren.
 • Overleg goed met behandelaars. Voor behandelaars is het soms lastig om ondersteuning te geven aan aanvraag curatele. Dus bespreek het op tijd!
 • Als curator ben je tegelijkertijd ook mentor. Dus ik blijf ook verantwoordelijk voor de zorg om hem heen.
 • Je kunt ook werken met een bewindvoerder en een mentor. Dit is een lichtere variant en volgens mij blijft dan je kind wel zelf verantwoordelijk voor zijn uitgaven. Dit vonden we juist voor Louis het grootste gevaar, vooral in de combinatie met internet bankieren!

 

Toekomst

In principe gaan we er vanuit dat we het curatorschap tot hoge leeftijd zelf kunnen blijven doen (zolang we voor onszelf de financiën kunnen regelen, kunnen we dat ook voor Louis).

Als wij er niet meer zijn of het niet meer kunnen, nemen Louis’ broer en zus de taak over. Dat weten ze en daar zijn ze ook toe bereid. Tot dat nodig is, laten we onze zoon en dochter zoveel mogelijk van hun vrijheid genieten en proberen we ze zo min mogelijk te belasten met de zorg voor Louis.

Zo doen we samen met hen gezellige dingen zoals op vakantie gaan naar plekken die voor Louis niet haalbaar zijn (en gaan we 1x per jaar met Louis op vakantie naar een plek die juist hij weer heerlijk vindt!). Sommige uitstapjes doen we samen (bv met het hele gezin naar Star Wars) en andere dingen doen we juist alleen met de 2 andere kinderen (gezellig uit eten gaan).

Voor de toekomst verwacht ik, dat we de erfenis anders zullen gaan verdelen. Grootste deel naar de 2 andere kinderen en voor Louis een soort trust-fonds, waar een bedrag inkomt waarmee hij ook leuke dingen kan doen en extra mooie spullen voor zijn verzameling van kan kopen. Het regelen van de erfenis is echter iets wat ik op dit moment nog maar even uitstel, nog niet helemaal aan toe emotioneel.

Bij ons thuis is de taakverdeling dat ik alle regeldingen en de financiën doe. Mijn man is vooral van de praktische zaken, gaat met Louis naar de computerbeurs, naar tandarts en kapper etc.. Ik vermoed dat mijn zoon en dochter later ook tot een goede taakverdeling gaan komen.

 

ONLINE CURSUS ‘AUTISME EN DE PUBERTIJD’ 

Welk gedrag wordt veroorzaakt door de puberteit en welk gedrag wordt veroorzaakt door autisme en hoe beïnvloeden autisme en de puberteit elkaar?

Leer met dit online programma per situatie zelf antwoord te geven op deze vraag zodat je op de juiste manier kunt reageren en daarmee meer gezelligheid en rust creëert. 

Heb jij soms het gevoel dat je op de verkeerde weg zit, de verkeerde aanpak kiest of veel fouten maakt? Voel je je daar schuldig over en denk je dat je tekortschiet als ouder van een kwetsbaar kind? Bijna alle ouders twijfelen wel eens aan zichzelf. Dat is ook niet gek want opvoeden moet je leren en leren doe je door fouten te maken. Door je fouten te zien, te evalueren en met anderen te bespreken zet je ze om in uitdagingen en weet je in een volgende vergelijkbare situatie veel beter hoe het wél werkt voor jou en jouw kind.

Klik hier voor meer informatie

 

Ervaringsverhaal 3

Wij zijn sinds september 2017 bewindvoerders voor onze zoon van 18. De reden is eigenlijk simpel. Onze zoon heeft geen inzicht in financiële zaken, bankzaken e.d. Ook beslissingen nemen betreffende de PGB, kan hij niet zelf nemen. Handtekeningen en andere praktische zaken. Voor de wet is hij nu volwassen maar voor ons niet. Zonder de bewindvoering heb je als ouder eigenlijk niets meer te zeggen of te beslissen. Jouw handtekening ergens onder telt niet meer. Hij beseft dat dit nodig is en vindt dit ook geen enkel probleem.

Veel ervaring hebben we nog niet, maar het geeft wel een veilig gevoel dat we nu toch hem enigszins in “bescherming” kunnen nemen, met name op financieel gebied maar ook dat hij onder bescherming staat van de rechtbank.

Wij kregen het advies vanuit de ZMLK school om dit te gaan oppakken. Wij hebben via internet de nodige informatie opgedaan. Via de site van de rechtbank kom je vanzelf in deze wereld. We hebben de nodige formulieren hiervoor ingevuld. Ook hebben wij een gesprek gehad met een juridisch medewerker van de rechtbank over alle ins- en outs.

Uit het gesprek met de juridisch medewerker hebben we op onze vragen antwoorden gekregen. Nu zijn we ook met z’n tweeën de bewindvoerders voor onze zoon. In eerste instantie dachten we dat dat niet mogelijk was. Verder kunnen we als we nog vragen hebben altijd contact opnemen met de medewerkers van de rechtbank.

De reacties vanuit onze omgeving waren positief. Men vond ook dat dit de beste manier is om toch je zoon in “bescherming” te nemen. Vraag voldoende informatie aan. Weet wat de “nadelen” zijn van de bewindvoering. Je moet zelf een administratie bij gaan houden. Al dat soort zaken komen er bij kijken. Maar dit geeft mij als ouder een veilig gevoel.

 

Handige link over bewindvoering

Informatie over curatele, bewind en mentorschap


WhatsApp Coaching voor persoonlijke vragen!

Heb je na het lezen van de informatie op de website nog een persoonlijke vraag? Ik (Jonneke Koekhoven) maak graag tijd om samen dieper in te gaan op een situatie. Kijk voor meer informatie op de pagina over WhatsApp Coaching!

KOEKIE Autisme BegeleidingBewindvoering, een kind met autisme wordt 18 en nu?

1 comment

Join the conversation
 • Annika poel - 15 juli 2023 reply

  Hoi hoi,

  Ik wil mijn 20 jarige autistische dochter onder curatele laten stellen. Ze maakt op dit moment zoveel schulden dat het echt noodzakelijk is. Hoe doe ik dat??

  Groetjes, annika

Join the conversation

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord met het privacybeleid van KOEKIE Autisme Begeleiding