blog-tanden.jpg

Autisme en Tandenpoetsen – 26 tips om uit te proberen!

Autisme en tandenpoetsen; in sommige gevallen een enorme uitdaging die voor veel spanning en stress kan zorgen. Ik verzamelde 26 tips die je kunt uitproberen. Wie weet zit er één tussen die werkt voor jouw zoon of dochter!

 

Autisme en Tandenpoetsen 26 tips!

1. Gebruik tijdens het tandenpoetsen altijd een spiegel op ooghoogte van het kind; zodat hij of zij kan zien wat er gebeurt.

2. Koppel tandenpoetsen aan een bepaald tijdstip van de dag.

3. Bepaal welke tandpasta je gaat gebruiken. Soms is de mint smaak te sterk. Je kunt ervoor kiezen tandpasta voor kinderen onder de 6 te gebruiken, omdat deze meestal een milde smaak hebben. Er zijn verschillende tandpasta’s zonder smaak te koop zoals die van OraNurse. Ook zijn er mentholvrijer tandpasta’s te koop zoals van Elmex.

4. Probeer een beloningssysteem uit.

5. Gebruik een handige en leuke app voor het tandenpoetsen zoals Sonicare Kids App, Magic Timer App Oral B, of Tandenland App.

6. Als het kind zelf niet zijn tanden wil of kan poetsen, leg het kind in een ontspannen houding bijvoorbeeld in bed of in bad.

7. Gebruik een baby tandenborstel als het kind de tandenborstel niet kan verdragen in de mond.

8. Laat het kind eerst jouw tanden poetsen of poets eerst samen de tanden van een favoriete knuffel.

9. Koppel specifieke namen aan bepaalde handelingen zoals: ‘Tijger’ als de mond opendoet en ‘Grommen’ als de tanden op elkaar moeten.

10. Geef het kind iets in zijn of haar hand om in te knijpen / aan te friemelen zoals een stressbalk, tangle of knuffel.

11. Zet muziek aan die gerelateerd is aan tandenpoetsen. Voorbeelden van liedjes zijn: Hou je mond gezond van Dirk Scheele en Poetsen Poetsen van het Zandkasteel.

12. Ga langs een gespecialiseerde tandarts en vraag of de tandarts uitlegt aan het kind hoe je moet tandenpoetsen.

13. Soms kan een switch tussen elektrisch en handmatig poetsen helpen. Elektrisch poetsen zorgt voor een meer gelijkmatige druk wat sommige kinderen juist fijn vinden.

14. Gebruik een time timer of zandloper om aan te geven hoelang het tandenpoetsen nog duurt.

15. Wees voorspelbaar en zorg dat het tandenpoets moment altijd op dezelfde manier verloopt.

16. Gebruik een poetskaart met picto’s, waar opstaat wat de stappen zijn, wie de stappen uitvoert en hoelang ze duren.

17. Overweeg een sensorische integratie therapeut die oefeningen kan doen met hem of haar.

18. Bouw het zelfstandig tandenpoetsen op met kleine stapjes. Laat het kind steeds iets meer zelf doen.

19. Tel de tanden tijdens het poetsen zodat het kind weet hoeveel tanden er al gedaan zijn en hoeveel er nog moeten.

20. Laat het kind soms ook, buiten tandenpoets momenten om, met de tandenborstel spelen. Je kunt er bijvoorbeeld ook mee verven, fanatasiespel mee doen of knutselen.

21. Lees veel voor uit boeken die gaan over tandenpoetsen.

22. Maak de gevolgen van niet tandenpoetsen visueel door plaatjes of filmpjes te laten zien van vieze tanden.

23. Vertel wat je allemaal ziet in de mond tijdens het poetsen. Voor de kleine kinderen; vertel wat het kind allemaal gegeten heeft die dag en poets dat weg (“Ik zie nog een stukje broccoli”).

24. Poets tegelijkertijd de tanden, zodat het kind kan spiegelen wat jij doet. Doe het overdreven, groot en langzaam.

25. Geef het kind het gevoel dat hij / zij invloed heeft op het tandenpoetsen, wanneer jij zijn / haar tanden poetst. Spreek een stopteken af, waarbij jij direct stopt met poetsen als het even teveel wordt.

26. Ga voor de spiegel, maar achter het kind staan en poets vanuit die positie de tanden van het kind. Zo kan het kind meekijken met wat je doet.

 

Heb jij nog aanvullingen op dit rijtje met tips voor autisme en tandenpoetsen? Laat het me dan weten via een bericht! Uiteraard voeg ik graag ervaringen en tips van ouders toe!

 

Boekentip:

 

KOEKIE Autisme Poster en uitdeel kaarten voor meer kennis en begrip voor autisme! Om op te hangen op scholen, thuis, bij verenigingen, in wachtkamers of uit te delen aan vrienden en familie

Klik hier voor meer info!

 

WhatsApp Coaching voor persoonlijke vragen!

Heb je na het lezen van de informatie op de website nog een persoonlijke vraag? Ik (Jonneke Koekhoven) maak graag tijd om samen dieper in te gaan op een situatie. Kijk voor meer informatie op de pagina over WhatsApp Coaching!

KOEKIE Autisme BegeleidingAutisme en Tandenpoetsen – 26 tips om uit te proberen!

Join the conversation

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord met het privacybeleid van KOEKIE Autisme Begeleiding