nathan-dumlao-EPpmQg24Ipk-unsplash-Cropped.jpg

Autisme en Mindset

Als je kinderen met autisme hebt (of met een andere zorgintensieve vraag), komt een sterke mindset extra goed van pas. Er wordt namelijk een groot beroep gedaan op jouw inlevensvermogen, geduld én aanpassingsvermogen. Maar wat wordt er nou eigenlijk bedoeld met zo’n sterke mindset? Hoe een sterke mindset jou als ouder kan helpen bij het opgroeien en ontwikkelen van jouw kind met autisme lees je in dit KOEKIE blog.

Dit blog is geschreven door Marleen Gondelach, onderdeel van het KOEKIE-team (zie hier haar persoonlijke pagina) en professional organizer en structuurcoach bij Marleen Brengt Structuur. Zij schrijft regelmatig posts voor KOEKIE.

 

Mindset: Wat is het?

Mindset is het Engelse woord voor overtuiging. Het is de manier waarop jij denkt en reageert op situaties die zich voordoen in jouw leven. Het gaat ook over hoe jij denkt over leren en groeien als persoon. Een vaste mindset zegt: Ik ben geboren met kwaliteiten die onveranderlijk zijn. Bijvoorbeeld: Ik ben nu eenmaal ongeduldig. Een groeimindset zegt: Ik heb de neiging om ongeduldig te zijn, maar ik kan mijzelf aanleren om op momenten geduldig te zijn. Nog een aantal voorbeelden.

  • Falen: Als ik faal dan voel ik me rot en heb ik het slecht gedaan (vaste mindset). Als ik faal dan heb ik geleerd hoe het niet moet en heb ik hiervan geleerd (groeimindset)
  • Frustratie: Als iets te moeilijk is of niet lukt, dan geef ik het op (vaste mindset). Als iets te moeilijk is of niet lukt, dan ga ik eerst proberen of het op een andere manier wel wil lukken  (groeimindset)
  • Vergelijken: Bij een ander gaat het áltijd beter en makkelijker, het is niet eerlijk (vaste mindset). Ik kan leren van hoe een ander het aanpakt (groeimindset)

Een groeimindset is dus veel flexibeler dan een vaste mindset en ziet dingen die niet fijn zijn of niet fijn voelen als iets waar je van leert en groeit.

 

Kinderen met autisme en mindset

Kinderen met autisme denken veeluit vanuit een vaste mindset in plaats van vanuit een groeimindset. Als jij als ouder ook meer vanuit een vaste mindset denkt, dan kan je je het waarschijnlijk wel voorstellen dat het lastig is om je kinderen een groeimindset aan te leren. Terwijl een groeimindset in deze maatschappij waarin alles zo veranderlijk is, noodzakelijk is om te (over)leven. Jouw kinderen hebben jou nodig om zich te ontwikkelen in die groeimindset. Maar ook jezelf doe je er een groot plezier mee als je jezelf aanleert om beter met onverwachte en verdrietige en vervelende situaties om te gaan.

Denk bijvoorbeeld eens terug aan de coronatijd toen alles anders werd: wanneer we naar de winkel mochten, wanneer we naar buiten mochten, naar ons werk, naar school, verplicht mondkapjes op. En ook nog ons werk, huishouden en kinderen met autisme thuis probeerden te combineren. Dat vroeg héél veel van onze flexibiliteit en een groeimindset kwam daarbij erg goed van pas. Ik liep zelf in die periode best wel vast en de boel ontplofte dan ook regelmatig. Dat kwam omdat ik vastliep in mijn vaste mindset: ik voelde mezelf falen (sjonge, hoe moeilijk kan het zijn, waarom kan ik niet langer geduldig blijven?), ik voelde veel frustratie (ik kan dit gewoon niet!) en ging veel vergelijken met anderen (echt…. waarom moet alles zo moeilijk gaan met mijn jongens?).

Nu is de coronaperiode wel een heftig voorbeeld natuurlijk, maar ik ervoer in die periode wel weer aan den lijve hoe ontzettend waardevol zo’n groeimindset is bij uitdagende situaties. De dagen dat ik flexibel was en dus ook meer geduld had (op de momenten dat mijn kinderen gefrustreerd waren of alles helemaal anders liep) ging de dag veel beter. Zij kwamen eerder tot rust en er ontstond dan eerder ruimte bij zowel mij als mijn kinderen om samen te kijken hoe we iets konden oplossen. Mijn jongens kwamen soms met verrassend goede ideeën. Uiteindelijk leverde dit alleen maar voordelen op dus.

 

Hoe ontwikkel je een groeimindset?

Goed nieuws! Je kan jezelf trainen richting een groeimindset. Minder goed nieuws: het kost je veel tijd en dat stopt ook nooit meer. Er is helaas geen toverstokje die jouw mindset zomaar aanpast voor je, dat vraagt investering in tijd en energie. Jouw brein gaat namelijk jouw nieuwe gedrag en denkwijze irritant vinden, want die houdt helemaal niet van verandering en zal je proberen tegen te werken. Maar: je kan gelukkig al beginnen met 5 minuten per dag en dat later uitbreiden als je de smaak te pakken hebt. De kracht zit ‘m niet in hoe lang je het achter elkaar doet, maar hoe vaak je het herhaalt, waardoor jij als het ware ‘nieuwe paadjes’ in jouw brein aanlegt.

Voordat je start, heb ik wel nog een belangrijke vraag: Wil je dit echt? Ben je bereid hier tijd en energie in te steken?

 

Boekentip:

De knop omzetten

Ik zal mijzelf als voorbeeld nemen. Ik word van nature aangetrokken tot een vaste mindset, zeker in een tijd van stress en onduidelijkheden. Wat ik dan ga doen is de controle pakken en alles in structuur vastzetten. Afwijken of boze kinderen terwijl ik het allemaal zo goed geregeld heb, kan ik dan eigenlijk slecht hebben. Structuur is fijn en heeft vele voordelen voor ons gezin, echter alleen als er een bepaalde mate van flexibiliteit in blijft. Ik heb altijd heel graag een groeimindset gewild, praatte er veel over, maar ik gaf het snel op als ik iets uitprobeerde en het niet binnen een paar uur of een paar dagen werkte. Daarnaast riep ik naar iedereen die me adviseerde om bijvoorbeeld meer aan mindfulness of meditatie te doen: ‘Ja sorry hoor, maar daar heb ik écht geen tijd voor, de kinderen pakken ál mijn energie.’ Ik werd er zelfs soms enorm geïrriteerd van, omdat ze blijkbaar géén idee hadden hoe zwaar ik het had. Misschien herken je hierin wel een vaste mindset.….

Pas in 2018, toen ik 39 was, heb ik de knop omgezet, toen ik voor de derde keer in een burn-out zat. Ik besloot toen: niet meer. Er moet iets gebeuren, want de manier waarop het nu gaat, werkt blijkbaar niet. Elke dag nam ik een stapje en stapje voor stapje werkte ik aan mijn mindset.

Makkelijk? Nee. Ik heb het tussendoor soms laten versloffen, maar dan kreeg ik na een aantal weken wel weer de rekening. Namelijk een verhoogd stresslevel, onrust in mijn lijf, oneindige negatieve gedachtes en enorm inflexibel. Dan ging ik zoeken naar wat er toch met mijn kinderen aan de hand was, terwijl de oorzaak van het gedoe thuis dan vooral bij mij lag. En dus ook de oplossing om het weer rustiger te krijgen in huis. En wat dan zo ontzettend bijzonder is, is dat ik nu steeds vaker die groeimindset zie bij mijn kinderen. Wat ik voorleef, zie ik nu in mijn kinderen terug. Gouden momenten zijn dat, een beloning op mijn harde werken. Zo groeien we allemaal.

 

Wil je een beginnetje maken met jouw mindset?

Wil je ook werken aan een sterkere mindset? Ga op zoek naar wat voor jou werkt. Je kan je erover inlezen, bijvoorbeeld op een website als www.platformmindset.nl. Persoonlijk houd ik van snelle, praktische oefeningen die even tussendoor kunnen. Want voordat ik het weet, staat er weer een kind voor mijn neus. Als je een paar eenvoudige, praktische tips wilt, dan kan je deze vijf tips uit mijn artikel ‘Mindset, rust in je hoofd’ lezen.

 

Marleen en ik schreven samen de cursus ‘Sterk staan als ouder van een kind met autisme’, waarbinnen het thema ‘mindset’ een essentieel onderdeel is. Klik hier als je meer informatie wilt over deze cursus. Wil je op de hoogte blijven van de online cursus en vrijblijvend wekelijks een handig tip ontvangen?

Ja! Stuur mij een jaar lang elke week een bruikbare tip en houd me vrijblijvend op de hoogte over de cursus Sterk staan als ouder van een kind met autisme

dit veld niet invullen s.v.p.

KOEKIE Autisme Poster en uitdeel kaarten voor meer kennis en begrip voor autisme! Om op te hangen op scholen, thuis, bij verenigingen, in wachtkamers of om uit te delen aan vrienden en familie

Klik hier voor meer info!

 

WhatsApp Coaching voor persoonlijke vragen!

Heb je na het lezen van de informatie op de website nog een persoonlijke vraag? Ik (Jonneke Koekhoven) maak graag tijd om samen dieper in te gaan op een situatie. Kijk voor meer informatie op de pagina over WhatsApp Coaching!

KOEKIE Autisme BegeleidingAutisme en Mindset

Join the conversation

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord met het privacybeleid van KOEKIE Autisme Begeleiding