De-voordelen-van-structuur-bij-kinderen-met-autisme.jpg

De voordelen van structuur bij kinderen met autisme

Voor kinderen met autisme is het niet vanzelfsprekend dat ze vanaf een jonge leeftijd al zelfstandig functioneren, problemen kunnen oplossen, reflecteren en verstandige keuzes maken. De ontwikkeling van de executieve functies zoals doelgericht gedrag, emotieregulatie, planning en organisatie loopt bij kinderen met autisme in een andere volgorde en in een ander tempo dan bij kinderen zonder autisme. Als ouder, leerkracht, opa, oma of begeleider kan je kinderen met autisme helpen in hun ontwikkeling door het bieden van begeleiding, rust en vertrouwen. Dat kan onder andere door het bieden van structuur. In dit artikel lees je meer over de voordelen van structuur bij kinderen met autisme.

Dit blog is geschreven door Marleen Gondelach van Marleen Brengt Structuur. Je kunt meer over Marleen lezen op haar persoonlijke pagina.

 

Voorbeelden van structuur

Waar moet je aan denken bij structuur? Een aantal voorbeelden:

  • Een vaste plek aan tafel, die altijd wordt vrijgehouden voor het kind;
  • Vaste plekken in huis waar spullen altijd liggen;
  • Elke avond om half 9 tandenpoetsen;
  • Een afvinklijstje welke spullen ingepakt moeten worden als er een logeerpartijtje is;
  • Een stappenplan hoe je je kamer kan opruimen (in woorden, in plaatjes of een combinatie);
  • Een spiekbriefje wat je kan zeggen als je hulp nodig hebt.

Voorbeeld: Joep van 12 wordt wakker van het alarm van zijn wekker en loopt zelfstandig naar beneden. De tafel is zoals afgesproken al gedekt, zijn favoriete broodbeleg is in huis, zijn broodtrommel ligt klaar en zijn plek aan tafel is vrij. Het lukt Joep om zelf te starten met ontbijten en zijn boterhammen te smeren voor school.

Structuur en weerstand

Bij het introduceren van een nieuwe taak, afspraak of vaardigheid kan er flink wat weerstand van de kinderen komen. Dat komt omdat het een verandering is en ze het zich nog eigen moeten maken. Die weerstand kan jou demotiveren of frustreren. Het helpt je bewust te zijn van de grote voordelen van het bieden van structuur: jij helpt jouw kind groeien. Dat is een intensieve, soms frustrerende, maar uiteindelijk ook zeer dankbare taak. Die dankbaarheid zal je misschien niet zo vaak terug horen in de woorden of het gedrag van jouw kind, maar let op alle subtiele gedragsveranderingen die je ziet. Die mogen allemaal groots gevierd worden.

 

Structuur geeft vertrouwen, aan het kind én aan de omgeving

Als het een kind lukt om iets zelfstandig te kunnen, zonder dat iemand ernaast staat en aanwijzingen geeft, dan geeft dat een enorme boost in het zelfvertrouwen. Die boost is een stimulans om weer nieuwe dingen uit te durven proberen. Uiteindelijk willen de meeste kinderen het toch vaak wel ‘zelluf doen’. Jij ook toch?

Voorbeeld: De vader van Joep komt 5 minuten later dan Joep naar beneden. Hij ziet zijn kind ontspannen zitten aan de ontbijttafel. Hij denkt terug aan al die momenten van verzet, toen ze in huis bezig waren om deze structuur van zelfstandig opstaan en zelfstandig naar beneden gaan te introduceerden. Stap voor stap, wekenlang, net zo lang tot het Joep lukte. Wat was Joep zich vaak aan het verzetten en gefrustreerd en was Joeps vader: ‘de meeste stomme vader van de wereld’. En zie hem nu zitten, in alle rust aan tafel, zo zelfstandig en vol zelfvertrouwen. Het was alle verzet waard, want kijk wat die Joep allemaal heeft geleerd. Vader is enorm trots op Joep, maar ook op zichzelf, want dit was geen makkelijke opgave om voor elkaar te krijgen.

Op deze manier geeft structuur ruimte aan de ontwikkeling van jouw kind en de verdere ontwikkeling van de executieve functies. Want als de dag overzichtelijk voor ze is door alle structuur die al voor ze is aangebracht, dan hoeven ze zich daar niet meer druk over te maken en dat geeft ruimte in hun hoofd. Ruimte om alle indrukken van de dag te verwerken en ruimte voor onverwachte dingen.

 

Boekentip:

Structuur en onverwachte dingen

Je kan alles nog zo goed gepland en gestructureerd hebben, er kan altijd iets tussenkomen of anders lopen. Waarschijnlijk merk jij dat dan wel aan het kind door het gedrag wat het laat zien.

Voorbeeld: Joep komt beneden en de zak met brood ligt nog niet op tafel. Joep schreeuwt naar boven: ‘AAAAAAAAARGH, waar is het brood!?’ De moeder van Joep loopt naar beneden, begrijpt al dat ze is vergeten het brood uit de vriezer te halen en zegt: ‘Shit, het brood ligt niet klaar op tafel. Ik ben vergeten om het brood uit de vriezer te halen. Ik ga je helpen om het brood zo snel mogelijk te ontdooien.’

Biedt na zo’n situatie (op een ander moment, als er geen stress bij je kind is) ook weer structuur: Wat doe je als iets niet loopt zoals je verwacht of zoals is afgesproken? Dat bespreek je en daar maak je weer afspraken over. Je breidt als het ware de structuur uit met een extra regel / afspraak. Ontzettend leerzaam en weer een stapje verder in de ontwikkeling én in de broodnodige rust in huis. Hoe mooi is dat?

 

Structuur geeft plezier

Alieke schreef al eerder een blog over haar ervaringen met structuur bieden voor een kind met autisme. Ze schrijft: ‘Structuur saai? Welnee.. hoe duidelijker, hoe leuker het thuis en op vakantie is!’ Hier ben ik het helemaal mee eens!

Lees ook mijn andere blogs over structuur bij kinderen:

 

Zie jij ook de voordelen van structuur bij kinderen met autisme? Ik vind het fijn als je een reactie achterlaat. Samen werken we zo mee aan meer begrip voor autisme bij kinderen!

KOEKIE Autisme Poster en uitdeel kaarten voor meer kennis en begrip voor autisme! Om op te hangen op scholen, thuis, bij verenigingen, in wachtkamers of om uit te delen aan vrienden en familie

Klik hier voor meer info!

 

WhatsApp Coaching voor persoonlijke vragen!

Heb je na het lezen van de informatie op de website nog een persoonlijke vraag? Ik (Jonneke Koekhoven) maak graag tijd om samen dieper in te gaan op een situatie. Kijk voor meer informatie op de pagina over WhatsApp Coaching!

KOEKIE Autisme BegeleidingDe voordelen van structuur bij kinderen met autisme

Join the conversation

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord met het privacybeleid van KOEKIE Autisme Begeleiding