Autisme-en-Zomervakantie.jpg

Autisme en Zomervakantie

Voor veel mensen is de zomervakantie een periode om naar uit te kijken. Heerlijk relaxen, lekker eten, cultureel bezig zijn, zwemmen en andere landen bezoeken. Ook voor kinderen is vakantie meestal een geweldige periode. Het weer is goed en er is voldoende tijd om lekker uit te slapen, met vriendjes af te spreken, te zwemmen en lekker lang op te blijven. Dit blog gaat over autisme en zomervakantie.Β Ook voor sommige gezinnen waar autisme een rol speelt is de vakantie een fijne periode waarin iedereen kan bijkomen van een lang jaar hard werken. Toch is het voor de meeste van deze gezinnen ook een zware periode waarin stress, overprikkeling en vermoeidheid een grote rol spelen.

 

Autisme en zomervakantie: ervaringen van kinderen

Aan het begin van de zomervakantie van 2015 heb ik via Facebook gevraagd hoe jullie autisme en zomervakantie ervaren. Daar kwamen veel verschillende antwoorden op. Dat is ook logisch, want autisme uit zich bij iedereen op een andere manier. Het ene kind kan genieten van de lange dagen rust terwijl een ander kind zich daar juist heel vervelend door gaat voelen.

“Zomervakantie is voor mij heel leuk maar ook lastig. Ik vind het leuk dat je kan doen wat je zelf wilt doen. Maar als je op vakantie gaat is dat toch wel spannend voor mij omdat ik altijd bang ben dat ik iets vergeet. Dat komt doordat ik een keer toen ik weg ging van de camping mijn knuffel ben vergeten. dat was de knuffel waar ik elke avond mee sliep.”

“In de zomervakantie heb je natuurlijk 6 vrije weken en dat is best wel lang voor mij. Omdat ik de weken dat ik niks te doen heb en niks weet om te doen en dat haat ik. Dus vraag ik heel de dag wat ik kan doen. Ik ben ook drie weken naar Frankrijk geweest en dat was best leuk maar ook spannend. Je gaat naar een ander land, je slaapt in een ander bed en je kent niemand dus je moet nieuwe vrienden maken en dat is soms best lastig.”

TIP VOOR OP VAKANTIE: “Het is fijn om als kind je eigen extra tasje in te pakken met de spullen die jij fijn vindt om mee te nemen.”

TIP VOOR THUIS: “Voor een kind is fijn om te weten welke dagen er al iets gepland is en welke dagen vrij zijn.” Noa

Autisme en Vakantie

 

Aanvullingen van KOEKIE volgers

Vul aan! Heb jij in je omgeving te maken met autisme? Dan is de vakantie voor jou heel anders dan voor de meeste mensen. Omschrijf in een paar woorden hoe jouw vakantie eruit ziet!

Deze reacties kwamen hier bijvoorbeeld op:

  • Ontprikkeling
  • Geen schoolstress
  • Chillen
  • Genieten van kleine momentjes
  • Routine
  • Spanning
  • Onzekerheid
  • Aftellen tot school weer begint
  • Organisatie
  • Afwisseling
  • Frustratie
  • Klok kijken
  • Niet op vakantie

 

Lastige combinatie

In de vakantie mist de ‘veilige’ structuur van school en de routine van de week. Uiteraard doen ouders hun best om de vrije weken zo voorspelbaar en gestructureerd mogelijk te laten zijn voor het kind. Toch loopt zo’n vakantie altijd anders. Er wordt langer uitgeslapen, langer in de pyjama rondgelopen, later gegeten, meer ondernomen op een dag. Als we even teruggaan naar de uitleg over wat er in de hersenen van een kind met autisme gebeurt, zal je beter begrijpen waarom een kind met autisme vaak moeite heeft met een lange periode waarin terugkerende structuur mist.

In het geheugen van mensen liggen eigenlijk de completeΒ cirkeltjes die al eens gemaakt zijn in de hersenen opgeslagen. Wanneer er bepaalde informatie binnenkomt, kan met behulp van het geheugen een juiste interpretatie worden gegeven aan een situatie. Deze cirkeltjes zijn al eens eerder gemaakt en worden als β€˜kennis’ opgeslagen. Kennis is fijn, het geeft een gevoel van veiligheid, want met behulp van deze kennis is de wereld voorspelbaar en zijn situaties te verklaren. Ik denk dat iedereen dat met mij eens is!

Kinderen met autisme hebben vaak een warboel in hun hoofd door alle nieuwe prikkels (lijntjes). Je kunt je voorstellen dat het fijn is voor deze kids om een rond cirkeltje uit het geheugen te halen, in plaats van lijntjes uit de klit halen. Het cirkeltje dat al rond is veilig en geeft rust. Hier komen de ritmes en gewoontes vandaan, waarΒ kinderen met autisme vaak van houden. Ze hoeven dan even niet allerlei lijntjes uit de knoop te halen en kunnen zich ontspannen.

Tijdens de zomervakantie willen deze kids het liefste de bekende ‘cirkeltjes’ terughalen en inzetten. Maar doordat in de zomervakantie alles anders gaat, kan dat niet of wordt dat niet geaccepteerd door de omgeving. Daardoor zijn ze constant bezig met het verwerken van prikkels en aanmaken van nieuwe cirkeltjes in hun hersenen. Vooral als het gezin met het kind op vakantie gaat naar een nieuwe plek, waar alles nieuw en onbekend is. Veel kinderen kunnen hier dan ook hun draai niet vinden, of pas na een paar dagen of weken. Veel ouders kiezen er dan voor hun vakantie gewoon in Nederland door te brengen, zodat het kind minder overprikkeld is en enigszins kan vasthouden aan de veiligheid van bepaalde ‘cirkeltjes’.

Boekentip:

 

Begrip

Dit blog bevat dit keer geen tips of uitleg over wat je het beste in de vakantie kunt doen. Ik denk dat iedere ouder op zijn of haar manier heel creatief is (geworden) om de vakantie zo goed mogelijk te laten verlopen voor het kind en de rest van het gezin. Dit blog schrijf ik vooral om mijn medeleven, respect en begrip te uiten naar iedereen die in de vakantie meestal een drukke, vermoeiende periode heeft. Ik denk dat te veel mensen zich niet realiseren dat de vakantie voor een grote groep mensen minder leuk is dan voor henzelf.

Zelf heb ik het er ook met een aantal kinderen over gehad. Allemaal beschrijven ze de vakantie als aan de ene kant leuk en aan de andere kant minder leuk. Vooral het feit dat ze zoveel tijd moeten invullen en niet weten hoe de dagen eruit zien vinden ze minder prettig.

“Als tiener en als kind vind ik het heel leuk om op vakantie te gaan. Omdat het iets leuks is wat je met je familie doet en dat je het gezellig hebt. Vroeger ging ik wel eens naar Turkije en dat was heel erg leuk we zijn dan ook naar veel plaatsen geweest. Laatst was ik ook op vakantie geweest en dat was heel leuk. Maar wat ik altijd doe is dat ik al van te voren mijn spullen inpak. Omdat ik het dan zo leuk vind om op vakantie te gaan. Na mijn vakantie was het wel van: “Yes ik ben thuis”, maar de dag erna dacht ik van: “Wat ga ik nu doen?” Dat gebeurt bij mij wel wat vaker: “Wat ga ik nu doen?” Dan zit ik vaak achter de pc.

Het beste wat je kan doen als ouder is dingen voorstellen aan je kind als het zich verveelt en vragen: “Zullen we dit of dat doen?” en als hij / zij niks weet laat het zijn eigen gang gaan. Misschien komt hij / zij zelf wel op ideeΓ«n”.

 

Hoe verloopt bij jullie de zomervakantie? Laat het weten in een bericht onder dit blog.

 

WhatsApp Coaching voor persoonlijke vragen!

Heb je na het lezen van de informatie op de website nog een persoonlijke vraag? Ik (Jonneke Koekhoven) maak graag tijd om samen dieper in te gaan op een situatie. Kijk voor meer informatie op de pagina over WhatsApp Coaching!

KOEKIE Autisme BegeleidingAutisme en Zomervakantie

4 comments

Join the conversation
  • Wendy Hooyberghs - 17 augustus 2015 reply

    Deze vakantie was wel leuk, maar ook bij ons brengt dit de nodige stress met zich mee. Onze oudste van 10 heeft ASS en heeft het heel moeilijk met alles wat hij niet gewoon is. Ook de jongste heeft symptomen van ASS, maar dit uit zich op een andere manier. De oudste weet vaak niet wat te doen en vraagt wat hij kan doen. Alles wat je voorstelt, is vaak tΓ© moeilijk, tΓ© saai, tΓ© … hij begint dan uiteindelijk aan dat wat hij altijd doet: zijn voetbaltijdschriften- en kaarten, film kijken, tekenen. Wat ik heb ontdekt, is dat hij graag dingen voor mij doet. Dan voelt hij zich nuttig en blij dat hij iets voor iemand kan betekenen. Het gaat van groenten snijden tot zijn jongere broer helpen bij het “in de douche gaan”. Hij legt dan alle spullen klaar en zorgt dat de pyjama in de badkamer is en hij bekijkt (adhv zijn pictogrammen) wat broer allemaal moet doen om in orde te zijn.
    TV, computer, Nintendo, … zijn dan weer zeer aantrekkelijk, want voorspelbaar, maar we proberen dat te beperken, want het is ook niet gezond om hier steeds mee bezig te zijn.

    Wat het voor hem moeilijk maakt in de vakantie, is het feit dat hij niet weet wat er allemaal gaat komen en dat maakt hem heel nerveus. We hebben een bizzyboard waarop we het weekverloop noteren, zodat dat toch al duidelijker is. Zijn zorgen beperken zich echter niet tot wat hij zal gaan doen, maar ook tot wat er precies zal gebeuren (wie ga ik ontmoeten, ga ik vallen, zal ik iets doms doen, …). Hij bijt constant op zijn nagels en geraakt ’s avond vaak heel slecht in slaap, omdat hij over teveel dingen nadenkt.

    De kleinste heeft het dan weer moeilijk met het omgaan met het constant bij elkaar zijn en het controleren van zijn gevoelens. Hij wil steeds met grote broer spelen, wat op zich heel leuk is. Beide willen alles echter op hun “eigen manier” doen en dat leidt dan weer tot ruzies. Geen van beide wil toegeven en kleine broer krijgt dan vaak woede-uitbarstingen. Hij weet niet hoe hij met gevoelens moet omgaan, wat maakt dat de vakantieperiode ook een periode is van veel ruzie maken. Zolang we dingen met het gezin samen doen en er een voorbereid “parcours” wordt afgelegd is er geen probleem, maar van zodra een dag geen echte planning heeft en zij niet weten wat er moet worden gedaan, eindigt dit steeds in ruzies en dat is zeer vermoeiend.

    We genieten van elkaar, maar het is toch moeilijk omdat zich steeds dezelfde discussies herhalen en ook al praten we hierover, ze geraken er niet uit.

    School is dan weer makkelijker, want dan is er een ‘vaste agenda’, maar het presteren en omgaan met klasgenoten en schoolwerk zorgen dan opnieuw voor andere stress. Soms zou ik het even over willen nemen, maar dat kan helaas niet.

    Jonneke Koekhoven - 22 augustus 2015 reply

    Hallo Wendy, wat een mooi uitgebreid antwoord. Het schept een heel goed beeld van hoe jullie de vakantie doormaken. Jullie hebben al een aantal hele goede, handige dingen ingevoerd zoals het bizzyboard en het ‘ klusjes’ doen. Dat zijn goede tips voor andere ouders. Ik kan me goed voorstellen dat het ruziemaken vermoeiend kan zijn, het hoort ook een beetje bij broertjes en zusjes en de ontwikkeling. Het gaat vooral om de manier waarop het weer goed gemaakt wordt, maar dit constant begeleiden kost ouders / verzorgers veel energie. Petje af voor iedereen die er deze zomer weer alles aan gedaan heeft om er voor de kids een fijne periode van te maken!

  • Ellen de Vries - 16 augustus 2015 reply

    Ik ben blij om te lezen dat vakantie ook veel stress kan geven. Niet alleen aan kinderen met autisme maar ook aan hun moeder met autisme.
    Mijn drie kinderen – jongen van 14 met ADD, jongen van 11 met asperger en ADHD en een meisje van 10 met PDDNOS – kunnen inmiddels aardig overweg met vakantie in de vouwwagen in Frankrijk. Natuurlijk is de reis lastig en ook de eerste dagen, maar daarna vind iedereen zijn draai wel zodat ook moeder zich kan ontspannen.
    Maar na drie weken kamperen is het eigenlijk wel genoeg. De weken thuis zijn erg moeilijk. Helemaal als het weer ook niet meezit. Papa weer aan het werk betekent ook nog eens dat mama dan alleen de boel draaiende moet houden. Haar eigen dingen moeten gedaan worden maar daarnaast ook de hele dag de kinderen uit elkaar houden of bezighouden of wat dan ook.
    Met drie (bijna) pubers en wat teveel andere zorgen erbij was het deze keer teveel voor mij. Ik ben kortom heel blij dat de school weer begint. Eindelijk rust voor mij.

    Jonneke Koekhoven - 22 augustus 2015 reply

    Hoi Ellen, bedankt voor jouw reactie. Het laat zien dat het inderdaad niet altijd makkelijk is. Wel goed om te lezen dat jullie inmiddels je draai kunnen vinden met elkaar op vakantie. Ik hoor van veel meer mensen dat de vakantie gewoon tΓ© lang duurt voor sommige kinderen en/of ouders. Ik wens jullie in elk geval een goed schooljaar toe!

Join the conversation

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord met het privacybeleid van KOEKIE Autisme Begeleiding