Autisme-en-Verhuizen.jpg

Autisme en verhuizen

Autisme en verhuizen, in dit blog lees je tips naar aanleiding van een vraag die ik, Jonneke Koekhoven, kreeg van een volger via Facebook.

‘Hoi Jonneke, ik begeleid een jongen van 7 jaar met autisme. Hij gaat binnenkort verhuizen. We bereiden hem voor d.m.v. een aftelkalender. Hij kent het nieuwe huis al en school etc blijft hetzelfde. Wat kunnen we nog meer doen om deze gebeurtenis zo soepel mogelijk voor hemΒ  te laten verlopen?’

Vorige week kreeg ik bovenstaande vraag via Facebook binnen. In dit blog geef ik uitgebreid antwoord en ik hoop dat jullie het kunnen aanvullen met tips en ervaringen zodat we een mooi artikel hebben voor ouders en begeleiders van kinderen met autisme die gaan verhuizen.

 

Autisme en verhuizen

Verhuizen is een hele ingrijpende gebeurtenis, zowel voor volwassenen als kinderen. Voor kinderen met autisme kan het extra moeilijk zijn doordat het meestal gepaard gaat met onduidelijkheid, angst en stress. Het eigen huis van een kind is meestal een van de belangrijkste dingen in de basisveiligheid voor dat kind. Toch is verhuizen soms noodzakelijk in verband met bijvoorbeeld werk of ruimtegebrek.

Een verhuizing heeft impact op het hele gezin, niet alleen op de kinderen. Natuurlijk is er leuke spanning, je gaat naar een nieuwe plek, in een nieuwe omgeving met nieuwe mensen. Maar er kan ook veel angst en onduidelijkheid zijn, dat kan zorgen voor stress en ongezonde spanningen rondom de verhuizing.

 

Tips

Onderstaande punten kunnen helpen om het proces zo makkelijk mogelijk te laten verlopen.

 

Fotoboekje maken van oude huis

Maak samen met het kind een fotoboekje van het te verlaten huis. Wat waren de lievelingsplekjes in het huis? Welke ruimtes waren belangrijk en welke spullen verhuizen niet mee? Maak foto’s van zoveel mogelijk dingen en maak er samen een boekje van zodat het kind altijd kan terugkijken naar het ‘oude vertrouwde’.

 

Samen alle ruimtes gedag zeggen

Ga heel bewust samen alle kamers en ruimtes in het oude huis gedag zeggen. Doe er nog een laatste activiteit. Lees bijvoorbeeld samen nog een boek of doe samen een spelletje en benoem daarbij dat dat de laatste keer is in dat huis.

 

Voordelen van verhuizen opschrijven

Schrijf samen de voordelen van het verhuizen op. Welke positieve kanten zitten er aan de verhuizing? Krijgt het kind een grotere kamer, mag het kind een gaaf bed uitzoeken, ga je misschien dichterbij een leuke speeltuin wonen? Alles dat voor het kind fijn is aan de verhuizing samen opschrijven of tekenen.

 

Tijdslijn uittekenen

Teken samen een tijdslijn waarop het kind kan zien wanneer er belangrijke gebeurtenissen in het proces gaan gebeuren. Wanneer wordt er geklust? Wanneer gaan de meubels uit het oude huis? Wanneer worden er nieuwe meubels gekocht? Wanneer ga je samen naar het nieuwe huis kijken etc.

 

Uitleg duidelijk maken

Maak op een voor het kind fijne manier (bijvoorbeeld dmv picto’s) duidelijk wat de redenen zijn van de verhuizing. Kijk of het kind nog vragen heeft en werk deze uit. Besteed hier goed de aandacht aan; voor volwassenen is het vaak heel duidelijk waarom er verhuisd gaat worden, maar voor een kind kan dat een groot raadsel zijn.

 

Aan vrienden op school vertellen

Zorg dat het kind er zelf ook actief mee bezig is, door bijvoorbeeld op school aan vrienden te laten vertellen over de verhuizing. Je kan natuurlijk ook met de juf bespreken of er ruimte is voor wat extra aandacht rondom het thema verhuizen.

 

Aftelkalender

Maak een aftelkalender voor hoeveel nachtjes het nog slapen is.

 

Boekjes lezen over verhuizen

Lees samen boekjes over verhuizen zodat het kind zich kan identificeren met andere kinderen. Hij / zij is niet de enige die verhuist en daar bepaalde gevoelens bij heeft. Het kan steun bieden als het kind ziet dat er anderen zijn die in hetzelfde schuitje zitten.

 

Praten over verhuizen

Praat met het kind over alles wat met het verhuizen te maken heeft. Bij sommige kinderen kan dit juist extra spanningen geven, dan moet je uiteraard de juiste momenten zoeken en het niet steeds terug laten komen.

 

Begeleiding

Heb je het idee dat het kind er echt veel moeite mee heeft? (Veel spanning, nachts niet goed slapen, snel overprikkeld) schakel dan extra begeleiding in. Voor ouders is een verhuizing sowieso een drukke periode, dus het is begrijpelijk als je niet de hele tijd bezig kan zijn met alle processen van het kind. Door begeleiding in te schakelen die zich hiermee bezighoudt, zorg je er toch voor dat het kind zijn emoties en gedachten kwijt kan.

 

Neem spullen mee uit oude huis

Belangrijk: neem een aantal spullen uit het oude huis in elk geval mee naar het nieuwe. Meestal is dit wel het geval, maar bekijk echt samen met het kind of er iets van speciale waarde is dat mee moet naar het nieuwe huis.

 

Regel leuke activiteiten voor tijdens de verhuizing

Tijdens de dagen van de verhuizing is er veel te doen! Dat zorgt voor stress en spanning. Zorg ervoor dat het kind met andere dingen bezig is, misschien kunnen opa en oma wat leuks gaan doen of is er een BSO (Buitenschoolse opvang) of begeleider die de kinderen kan opvangen.

 

Zelf meehelpen en uitzoeken inrichting nieuwe kamer

Om het hele gebeuren wat positiever te maken zou je ervoor kunnen kiezen je kind mee te laten helpen met de verhuizing: bijvoorbeeld het uitzoeken van de spullen voor de nieuwe kamer!

 

Visueel maken

Maak uitleg en antwoorden op vragen visueel voor het kind. Hang de stappenplannen, de foto’s van het oude en nieuwe huis etc op, op een plek waar het kind het regelmatig ziet.

 

Buren ontmoeten

Ga vast kennismaken met de buren en de buurtkinderen voordat je daadwerkelijk verhuist. Zo wordt de buurt alvast wat voorspelbaarder voor het kind en kan het kind uitkijken naar de nieuwe buurt.

 

Foto’s nieuwe dingen zodat hij kan wennen

Maak ook alvast foto’s van het nieuwe huis en hang deze op in het oude huis.

 

Tot slot een tip voor begeleiders

Het hele gezin kan het moeilijk hebben tijdens een verhuizing. Vergeet dat niet en houdt daar rekening mee!

 

Boekentip:

Wennen

Na de fysieke verhuizing begint het proces van wennen en een nieuwe balans vinden. Verhuizen kan echt een traumatische ervaring zijn voor kinderen, dus daar moet aandacht voor zijn. Wat belangrijk is in de benadering van de kinderen is om niet te bagatelliseren: “Ah joh, in de nieuwe buurt is het veel leuker, je hoeft niet verdrietig te zijn, het wordt daar heel leuk”. Probeer de gevoelens van het kind te begrijpen: “Ik snap dat je je verdrietig voelt, we hebben een hele fijne tijd gehad in ons oude huis en je had een hele mooie kamer.”

Ouders kunnen zich tegenover het kind heel vervelend voelen. Vaak ligt de reden en het besluit om te verhuizen bij ouders waardoor een gevoel van egoΓ―sme ontstaat. Het kan even een moeilijke periode zijn, maar uiteindelijk vinden kinderen vaak toch weer snel een nieuw ritme, mits ze de juiste begeleiding hebben gehad!

Tistje schreef ook een blog over verhuizen; lees hier haar verhaal!

 

WhatsApp Coaching voor persoonlijke vragen!

Heb je na het lezen van de informatie op de website nog een persoonlijke vraag? Ik (Jonneke Koekhoven) maak graag tijd om samen dieper in te gaan op een situatie. Maak hier direct een afspraak. Kijk voor meer informatie op de pagina over WhatsApp Coaching!

KOEKIE Autisme BegeleidingAutisme en verhuizen

Join the conversation

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord met het privacybeleid van KOEKIE Autisme Begeleiding