FOTO-bij-KOEKIE-blog-Hoera-mijn-zoon-heeft-autisme.jpg

Hoera, mijn kind heeft de diagnose autisme!

Dit blog is geschreven door Marleen Gondelach van Marleen Brengt Structuur. Marleen schrijft een openhartige blogreeks over de periode waarin haar zoon de diagnose autisme kreeg. Dit is het eerste blog. Lees ook haar tweede en derde blog in deze serie: Een wel heel lange burn-out Zorgen over het gedrag van mijn kind. Ook schreven Marleen en ik (Jonneke) samen een online cursus voor ouders van kinderen die het afgelopen jaar de diagnose autisme kregen.

‘Hoezo moedergevoel; mijn moedergevoel laat me al jaren in de steek! Ik heb geen idee hoe ik mijn kind moet helpen! Het voelde alsof mijn zoon me uit mijn handen glipte.’

Het nieuws van de diagnose autisme

Het is begin 2016 en we wachten op de uitslag van het derde uitgebreide psychiatrisch onderzoek van onze zoon. De arts zegt: “We hebben toch voldoende aanwijzingen gevonden om de diagnose autisme te kunnen stellen.” En hier viel eindelijk alles op zijn plek en werd ik in mijn moedergevoel bevestigd. Want daar was de diagnose autisme. Ik kon de arts wel zóenen.

Voorafgaand aan de diagnose autisme

Ten tijde van de diagnose autisme was onze zoon 7 jaar oud en hadden we al 2 eerdere uitgebreide diagnostische onderzoeken achter de rug. Het eerste onderzoek vond plaats toen hij 4,5 jaar oud was. “Mevrouw, het is allemaal heel erg ingewikkeld. We merken aan jullie zoon dat er iets niet klopt, maar we kunnen onze vinger er niet op leggen. Aan autisme denken we in ieder geval niet.” Toen hij 6 jaar was, vond opnieuw onderzoek plaats, omdat onze zoon alsmaar bozer werd. Uit dat onderzoek kwam een hoog IQ naar voren, in combinatie met een gedragsstoornis. 

Ik weet nog heel goed dat ik in het nagesprek van de tweede diagnose in het ziekenhuis, de vraag kreeg welke hulp voor mijn kind ik nu zou willen inzetten. Ik gaf haar aan dat ik geen idee had en zei dat ik hoopte dat zij mij die tips en doorverwijzingen zou gaan geven. Toen ze antwoordde: “Maar mevrouw, het is toch niet belangrijk wat ik vind; wat zegt uw moedergevoel?” heb ik het op een schreeuwen gezet. “Hoezo moedergevoel; mijn moedergevoel laat me al jaren in de steek! Ik heb geen idee hoe ik mijn kind moet helpen!” Het voelde alsof mijn zoon me uit mijn handen glipte.

 

Plaatje incompleet

In de periode daarna werd me duidelijk dat het plaatje niet compleet was. Want alles wat we daarna bijleerden in lange intensieve oudertrainingen en tijdens thuisbegeleiding werkte onvoldoende bij onze zoon. Ook de diagnose ADHD die nog tussendoor gesteld werd en de tips die we daarvoor ook nog aanvullend in de praktijk brachten, hadden nauwelijks effect op zijn gedrag. Alle energie die er vanuit ons in ging, kwam er in alle heftigheid bij hem uit. Hij werd bozer en bozer en voelde zich onbegrepen. En wij voelden ons steeds radelozer. Totdat de diagnose autisme om de hoek kwam.

De diagnose autisme, en nu?

Met de diagnose autisme werd het plaatje compleet. We werden ingeschreven voor een training psycho-educatie over autisme, als eerste stap in dit proces. Maar tijdens het wachten op die training, wilde ik wat dóen: ik wilde actie, ik wilde mijn zoon zo snel mogelijk gaan begrijpen, helpen, steunen en niet langer afwachten. Toen ik dat aangaf, kreeg ik de tip voor het boek ‘Geef me de 5’. Een dag later begon ik met lezen.

“Mam! Moet je nou toch horen! Mijn zoon staat in dit boek! Jeeeeeeeetje, nú begrijp ik zijn frustratie van vorige week!”. Ik heb gelachen, ik heb geschreeuwd en ik heb gehuild tijdens het lezen van het boek. Zoveel herkenning vond ik in de voorbeelden en gedragingen. Deze kennis voelde als een lot uit de loterij.

Online KOEKIE cursus Autisme en Diagnose

Wanneer je kind een diagnose krijgt staat je wereld op zijn kop en is zelfzorg heel belangrijk. Toch wordt dat vaak vergeten of genegeerd en dat kan vervelende gevolgen hebben. In de online KOEKIE cursus Autisme en Diagnose gaan we ook in op deze zelfzorg om te voorkomen dat je in een negatieve spiraal terecht komt. Want er komt veel op je af en het kost veel kracht om jezelf niet te verliezen.

Je kunt de online cursus over autisme en diagnose op elk gewenst moment starten. Wil je hier meer informatie over ontvangen? Meld je dan aan via onderstaand formulier. Na aanmelding voor meer informatie ontvang je ook 5 persoonlijke ervaringsverhalen van Marleen over het diagnoseproces van haar zoon.

Ik ontvang graag de gratis ervaringsverhalen van Marleen over de diagnoseperiode van haar zoon en ik wil graag meer informatie ontvangen over de cursus Autisme en Diagnose.

dit veld niet invullen s.v.p.

WhatsApp Coaching voor persoonlijke vragen!

Heb je na het lezen van de informatie op de website nog een persoonlijke vraag? Ik (Jonneke Koekhoven) maak graag tijd om samen dieper in te gaan op een situatie. Kijk voor meer informatie op de pagina over WhatsApp Coaching!

KOEKIE Autisme BegeleidingHoera, mijn kind heeft de diagnose autisme!

Join the conversation

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord met het privacybeleid van KOEKIE Autisme Begeleiding