FOTO-bij-KOEKIE-blog-Hoera-mijn-zoon-heeft-autisme.jpg

Hoera, mijn kind heeft de diagnose autisme!

“Hoezo moedergevoel; mijn moedergevoel laat me al jaren in de steek! Ik heb geen idee hoe ik mijn kind moet helpen! Het voelde alsof mijn zoon me uit mijn handen glipte”.

Marleen is moeder van 2 jongens van 9 en 11 en de oudste heeft autisme. Samen hebben Marleen en ik de online KOEKIE Cursus ‘Autisme en Diagnose’ geschreven. Zij heeft een turbulente periode achter de rug en kwam 6 jaar geleden in een burn-out terecht. Een burn-out die begon vanuit de thuissituatie met haar kinderen: lange dagen vol met boze, lastig te hanteren buien van haar oudste zoon en ruzies tussen de beide broers onderling. ’s Nachts opladen lukte niet doordat beide kinderen het tot hun 5e levensjaar 1 tot 3 keer op een schreeuwen zetten. Opladen lukte niet omdat ze door bleef gaan met alle regeldingen en aanpassingen thuis en in de omgeving en lastig kon dealen met gevoelens van schuldgevoel, falen, aangekeken worden op het gedrag van haar kinderen en dat geen enkele aanpak leek te werken. 

De afgelopen jaren heeft zij het wiel grotendeels zelf uitgevonden en voelde zich vaak op zichzelf aangewezen. Zij leerde om te gaan met haar angsten en onzekerheden door veel te investeren in gesprekken met hulpverleners voor zichzelf en voor de kinderen, zich goed in te lezen in autisme en gedrag en de vele tips die ze kreeg uit te proberen in de praktijk. Zo leerde zij zichzelf en haar kinderen steeds beter kennen en weet zij steeds beter een manier te vinden om meer balans te brengen binnen het gezin en is er meer ruimte voor plezier.

Alle energie en tijd die ze hierin heeft gestopt, wil ze anderen graag zoveel mogelijk besparen. Door mee te werken aan deze cursus en jou als ouder alle informatie en tips te geven die zij in de loop der jaren heeft verzameld, hoopt zij andere gezinnen te helpen ook meer die balans te vinden. 

Nog steeds leert Marleen elke dag bij en is na al die jaren, na regelmatig vallen en opstaan, bijna hersteld van haar burn-out. 

Lees ook haar tweede blog en derde blog in deze serie: Een heel lange burn out & Zorgen over het gedrag van mijn kind

 

Het nieuws van de diagnose autisme

Het is begin 2016 en we wachten op de uitslag van het derde uitgebreide psychiatrisch onderzoek van onze zoon. De arts zegt: “We hebben toch voldoende aanwijzingen gevonden om de diagnose autisme te kunnen stellen”. En hier viel eindelijk alles op zijn plek, en werd mijn moedergevoel bevestigd. Want daar was de diagnose autisme. Ik kon de arts wel zóenen.

 

Voorafgaand aan de diagnose autisme

Ten tijde van de diagnose autisme was onze zoon 7 jaar oud, en hadden we al 2 eerdere uitgebreide diagnostische onderzoeken achter de rug. Het eerste onderzoek vond plaats toen hij 4,5 jaar oud was. “Mevrouw, het is allemaal heel erg ingewikkeld. We merken aan jullie zoon dat er iets niet klopt, maar we kunnen onze vinger er niet op leggen. Aan autisme denken we in ieder geval niet”. Toen hij 6 was, vond opnieuw onderzoek plaats, omdat onze zoon alsmaar bozer werd. Uit dat onderzoek kwam een hoog IQ naar voren, in combinatie met ODD, een oppositioneel opstandige gedragsstoornis. 

Ik weet nog heel goed dat ik in het nagesprek van de tweede diagnose in het ziekenhuis, de vraag kreeg welke hulp voor mijn kind ik nu zelf zou willen inzetten. Ik gaf haar aan dat ik geen idee had, en zie dat ik hoopte dat zij mij die tips en doorverwijzingen zou gaan geven. Toen ze antwoordde: “Maar mevrouw, het is toch niet belangrijk wat ik vind; wat zegt uw moedergevoel?” heb ik het op een schreeuwen gezet. “Hoezo moedergevoel; mijn moedergevoel laat me al jaren in de steek! Ik heb geen idee hoe ik mijn kind moet helpen!” Het voelde alsof mijn zoon me uit mijn handen glipte. 

In de periode daarna werd me duidelijk dat het plaatje niet compleet was. Want alles wat we daarna bijleerden in lange intensieve oudertrainingen en tijdens thuisbegeleiding werkte onvoldoende bij onze zoon. Ook de diagnose ADHD die nog tussendoor gesteld werd en de tips die we daarvoor ook nog aanvullend in de praktijk brachten, hadden nauwelijks effect op zijn gedrag. Alle energie die er vanuit ons in ging, kwam er in alle heftigheid bij hem uit. Hij werd bozer en bozer en voelde zich onbegrepen. En wij voelden ons steeds radelozer. Totdat de diagnose autisme om de hoek kwam.

 

De diagnose autisme, en nu?

Met de diagnose autisme werd het plaatje compleet. We werden ingeschreven voor een training psycho-educatie over autisme, als eerste stap in dit proces. Maar tijdens het wachten op die training, wilde ik wat dóen: ik wilde actie, ik wilde mijn zoon zo snel mogelijk gaan begrijpen, helpen, steunen en niet langer afwachten. Toen ik dat aangaf, kreeg ik de tip voor het boek ‘Geef me de 5’. Een dag later begon ik met lezen. 

“Mam! Moet je nou toch horen! Mijn zoon staat in dit boek! Jeeeeeeeetje, nú begrijp ik zijn frustratie van vorige week!”. Ik heb gelachen, ik heb geschreeuwd en ik heb gehuild tijdens het lezen van het boek. Zoveel herkenning vond ik in de voorbeelden en gedragingen. Deze kennis voelde als een lot uit de loterij. 

——–

Je kunt de online cursus over autisme en diagnose op elk gewenst moment starten. Wil je hier meer informatie over ontvangen? Meld je dan aan via onderstaand formulier. Na aanmelding voor meer informatie ontvang je ook 5 persoonlijke ervaringsverhalen van Marleen over het diagnoseproces van haar zoon. 

Ik ontvang graag de gratis ervaringsverhalen van Marleen over de diagnoseperiode van haar zoon en ik wil graag meer informatie ontvangen over de cursus Autisme en Diagnose.

dit veld niet invullen s.v.p.

KOEKIE Autisme BegeleidingHoera, mijn kind heeft de diagnose autisme!

Join the conversation

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord met het privacybeleid van KOEKIE Autisme Begeleiding