summer-5370583_1280.jpg

Mijn zoon heeft autisme en wordt snel boos | Volgersvraag | Woede

Via de website en via de Facebookpagina krijg ik regelmatig vragen van ouders. Onderstaande vraag over woede aanvallen kreeg ik van een moeder van 2 kinderen waarvan 1 met autisme.

Ik zie vaak vragen voorbij komen via jullie website en ik zou graag van andere ouders of van jullie tips krijgen over het volgende:

Mijn zoontje van 9 heeft autisme. De diagnose is vorig jaar gesteld en sindsdien hebben mijn man en ik al veel geleerd over wat autisme is en wat we kunnen doen om hem te helpen. Toch krijgen we geen grip op zijn boze buien. Hij wordt snel boos… en dan niet zo vaak op school of bij therapie, nee. Hij wordt boos op mij of op zijn zusje of zijn vader. Ook krijgt de iPad of ander speelgoed het soms zwaar te verduren.

Waarom? Dat weet ik zelf ook vaak niet. Het is duidelijk dat hij zijn zijn emoties niet goed kan reguleren. Je zou het niet zeggen, als je hem op straat zou zien lopen. Hij ziet er lief, knap en heel ‘normaal’ uit. Hij is buitenshuis vaak ook verlegen en bijna altijd rustig en eigenlijk een voorbeeldig kind. Toch kan hij soms verschrikkelijk boos worden. Zo boos dat hij zijn zusje bang maakt of spullen in huis kapot maakt.

Ik wordt er vaak verdrietig van, want ik weet niet goed wat ik moet doen in zo’n situatie. Ik hou ontzettend veel van hem en toch kan ik hem niet helpen. Dat voelt uiteraard heel machteloos en frustrerend. Wat ook heel vervelend is, is dat andere mensen er vaak een mening over hebben. Of ik krijg het gevoel dat ze er een mening over hebben. Misschien denken ze dat wij hem niet goed opvoeden of geen duidelijke regels hebben.

Bij ons thuis is alles en iedereen aangepast op hem. We hebben de regels en afspraken zichtbaar aan de muur hangen en we zijn super consequent. Toch kan mijn zoon nog onduidelijkheid, spanning en paniek ervaren, waardoor hij boos wordt. Helaas is de sfeer thuis daarom vaak niet fijn. Ik doe zo mijn best om rust en ruimte te creëren voor hem, maar op sommige momenten moet je op je tenen door het huis lopen om een uitbarsting te voorkomen.

Zijn zusje heeft er ook veel last van. Ze neemt geen vriendinnetjes mee naar huis. Het mag wel, maar ze wil het niet. Ook zit ze vaak op haar kamer en durft ze aan tafel niet naast mijn zoon te zitten. Ik kan het me voorstellen, het moet soms echt eng voor haar zijn wanneer haar grote broer een woede aanval krijgt.

Mijn man vindt het ook heel erg lastig, hij kan op momenten dat mijn zoon boos is eigenlijk zelf ook moeilijk rustig blijven. Hij gaat dan zijn stem verheffen, waardoor mijn zoon meestal nóg heftiger reageert.

Wanneer hij boos wordt gaat hij schelden, met spullen gooien, soms gewoon heel hard en hoog gillen, hij wil absoluut niet alleen zijn, dus afzonderen lukt ook niet. Hij schopt vaak tegen de deur of gooit de deur hard dicht. Als hij boos is, lijkt hij soms een waas over zich te krijgen waardoor hij niet meer bereikbaar is. Het heeft dan ook geen zin om hem te ‘helpen’, want alles is te veel. Herkennen jullie dat? 

Natuurlijk zou ik graag in staat zijn om zijn woede te voorkomen, dat zou het beste zijn. Maar ik zou ook graag willen weten wat andere ouders doen op het moment dat hun kind heel boos wordt. Het voelt zo machteloos dat ik hem niet kan helpen.

Ik denk dat veel mensen niet weten hoe het is om een kind te hebben dat zo boos kan worden, dat je als ouders echt machteloos staat. Ik hoop dat andere ouders tips voor mij hebben en ik hoop ook dat er meer bekend wordt over boosheid en woede bij kinderen met autisme.

Hoe gaan jullie om met woede aanvallen van je zoon of dochter? Laat het weten in een reactie om elkaar als ouders te helpen.

cursus over boosheid

 ONLINE KOEKIE CURSUS OVER AUTISME EN BOOSHEID. 

Wil je meer weten over de cursus en wil je de gratis tool voor emotieregulatie ontvangen? Vul onderstaand formulier in, dan houd ik je via de mail op de hoogte van alle informatie rondom de cursus.

Ik ontvang graag de gratis tool: "Trap richting een goede bui" en ik wil graag meer informatie ontvangen over de cursus Autisme en Boosheid voor ouders.

dit veld niet invullen s.v.p.

KOEKIE Autisme Poster en uitdeel kaarten voor meer kennis en begrip voor autisme! Om op te hangen op scholen, thuis, bij verenigingen, in wachtkamers of uit te delen aan vrienden en familie

Klik hier voor meer info!

 

Boekentip:

WhatsApp Coaching voor persoonlijke vragen!

Heb je na het lezen van de informatie op de website nog een persoonlijke vraag? Ik (Jonneke Koekhoven) maak graag tijd om samen dieper in te gaan op een situatie. Kijk voor meer informatie op de pagina over WhatsApp Coaching!

KOEKIE Autisme BegeleidingMijn zoon heeft autisme en wordt snel boos | Volgersvraag | Woede

Join the conversation

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord met het privacybeleid van KOEKIE Autisme Begeleiding