FOTO-bij-KOEKIE-blog-Hoera-mijn-zoon-heeft-autisme.jpg

Hoera, mijn kind heeft de diagnose autisme!

Marleen schrijft een openhartige blogreeks over de periode waarin haar zoon de diagnose autisme kreeg. Dit is het eerste blog. Lees ook haar tweede en derde blog in deze serie: Een wel heel lange burn-out Zorgen over het gedrag van mijn kind. Ook schreven Marleen en ik (Jonneke) samen de online cursus Sterk staan als ouder van een kind met autisme voor alle ouders met een kind met (een vermoeden van) autisme die sterk in hun schoenen willen staan om hun kind, het gezin en zichzelf het beste te geven.

Dit blog is geschreven door Marleen Gondelach van Marleen Brengt Structuur. Je kunt meer over Marleen lezen op haar persoonlijke pagina.

 

‘Hoezo moedergevoel; mijn moedergevoel laat me al jaren in de steek! Ik heb geen idee hoe ik mijn kind moet helpen! Het voelde alsof mijn zoon me uit mijn handen glipte.’

Het nieuws van de diagnose autisme

Het is begin 2016 en we wachten op de uitslag van het derde uitgebreide psychiatrisch onderzoek van onze zoon. De arts zegt: “We hebben toch voldoende aanwijzingen gevonden om de diagnose autisme te kunnen stellen.” En hier viel eindelijk alles op zijn plek en werd ik in mijn moedergevoel bevestigd. Want daar was de diagnose autisme. Ik kon de arts wel zóenen.

 

Voorafgaand aan de diagnose autisme

Ten tijde van de diagnose autisme was onze zoon 7 jaar oud en hadden we al 2 eerdere uitgebreide diagnostische onderzoeken achter de rug. Het eerste onderzoek vond plaats toen hij 4,5 jaar oud was. Er werd gezegd: “Mevrouw, het is allemaal heel erg ingewikkeld. We merken aan jullie zoon dat er iets niet klopt, maar we kunnen onze vinger er niet op leggen. Aan autisme denken we in ieder geval niet.” Toen hij 6 jaar was, vond opnieuw onderzoek plaats, omdat onze zoon alsmaar bozer werd. Uit dat onderzoek kwam een hoog IQ naar voren, in combinatie met een (toen nog en nu in remissie) gedragsstoornis. 

Ik weet nog heel goed dat ik in het nagesprek van de tweede diagnose in het ziekenhuis de vraag kreeg welke hulp voor mijn kind ik nu zou willen inzetten. Ik gaf haar aan dat ik geen idee had en zei dat ik hoopte dat zij mij die tips en doorverwijzingen zou gaan geven. Toen ze antwoordde: “Maar mevrouw, het is toch niet belangrijk wat ik vind; wat zegt uw moedergevoel?” raakte ik enigszins in paniek en heb ik het op een schreeuwen gezet. “Hoezo moedergevoel; mijn moedergevoel laat me al jaren in de steek! Ik heb geen idee hoe ik mijn kind moet helpen!” Het voelde alsof mijn zoon me uit mijn handen glipte.

 

Plaatje incompleet

In de periode daarna werd me duidelijk dat het plaatje niet compleet was. Want alles wat we daarna bijleerden in lange intensieve oudertrainingen en tijdens thuisbegeleiding werkte onvoldoende bij onze zoon. Ook de diagnose ADHD die tussendoor nog gesteld werd en de tips die we daarvoor ook nog aanvullend in de praktijk brachten, hadden nauwelijks effect op zijn gedrag. Alle energie die er vanuit ons in ging, kwam er in alle heftigheid bij hem uit. Hij werd bozer en bozer en voelde zich onbegrepen. En wij voelden ons steeds radelozer. Totdat de diagnose autisme om de hoek kwam.

 

De diagnose autisme, en nu?

Met de diagnose autisme werd het plaatje compleet. We werden ingeschreven voor een training psycho-educatie over autisme, als eerste stap in dit proces. Maar tijdens het wachten op die training, wilde ik wat dóen: Ik wilde actie, ik wilde mijn zoon zo snel mogelijk gaan begrijpen, helpen, steunen en niet langer afwachten. Toen ik dat aangaf, kreeg ik de tip voor het boek ‘Geef me de 5’. Een dag later begon ik met lezen.

“Mam! Moet je nou toch horen! Mijn zoon staat in dit boek! Jeeeeeeeetje, nú begrijp ik zijn frustratie van vorige week!” Ik heb gelachen, ik heb geschreeuwd en ik heb gehuild tijdens het lezen van het boek. Zoveel herkenning vond ik in de voorbeelden en gedragingen. Deze kennis voelde als een lot uit de loterij.

 

Online KOEKIE cursus Sterk staan als ouder van een kind met autisme

Wist je dat KOEKIE ook een online cursus heeft voor ouders van kinderen met (een vermoeden) van autisme die graag stevig in hun schoenen willen staan? Je kunt deze cursus op elk gewenst moment starten. Heb je interesse in de cursus, maar wil je nog even wachten met aanmelden en betalen? Vul hieronder jouw gegevens in zodat we je op de hoogte kunnen houden! We sturen je dan elke week een mailtje met een bruikbare en inspirerende tip over autisme, begeleiding, zelfzorg, lotgenotencontact en nog veel meer!

Ja! Stuur mij een jaar lang elke week een bruikbare tip en houd me vrijblijvend op de hoogte over de cursus Sterk staan als ouder van een kind met autisme

dit veld niet invullen s.v.p.

 

 

WhatsApp Coaching voor persoonlijke vragen!

Heb je na het lezen van de informatie op de website nog een persoonlijke vraag? Ik (Jonneke Koekhoven) maak graag tijd om samen dieper in te gaan op een situatie. Kijk voor meer informatie op de pagina over WhatsApp Coaching!

KOEKIE Autisme BegeleidingHoera, mijn kind heeft de diagnose autisme!

Join the conversation

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord met het privacybeleid van KOEKIE Autisme Begeleiding