Autisme-en-kinderen-De-beste-adviezen-die-ouders-ooit-kregen-Cropped.jpg

Autisme en kinderen: De beste adviezen die ouders ooit kregen

Ik stelde mijn KOEKIE volgers op Facebook de volgende vraag: ‘Wat is het beste, meest helpende advies, dat je ooit als ouder van een kind met autisme hebt gekregen. Bijvoorbeeld van een coach, leerkracht, familielid of vriend?’ In dit blog ‘Autisme en kinderen: De beste adviezen die ouders ooit kregen’ lees je een bundeling van de prachtige antwoorden die ik kreeg.

 

Autisme en kinderen: De beste adviezen: Volg je hart en je gevoel

“Een goede vriendin zei: ‘Volg je hart, jij weet het beste wat je kan doen. Ook al is je zoon boos, laat hem weten dat je er bent. Ga bij hem zitten en wacht tot hij naar jou toe komt.’ Het beste advies ooit. Nu komt hij altijd bij mij en zijn de meeste woede aanvallen over.”

“Als mama ken je je kind het best. Volg je buikgevoel, luister niet naar anderen, doe wat je voelt vanbinnen, heb geduld en geef veel liefde, dan komt alles goed. Zorg dat ze weten dat je er sowieso voor hen bent.”

“Geloof je moedergevoel, jij kent je kind het beste”.

 

Autisme en kinderen: De beste adviezen: Geef ruimte aan je kind

“Een vraag net zo vaak bevestigen als nodig is… Pas als het bevestigde antwoord binnen gekomen is komt er rust in het hoofd.”

“Pick your battles. Maak geen ding van onbelangrijke dingen.”

“Soms lukt het gewoon niet om een bui te voorkomen. Dat zie je eigenlijk snel genoeg. Laat hem dan ook maar komen. Dat kost je minder energie dan de hele dag op eieren lopen voor een bui die toch wel komt.”

“Bij eetproblemen waardoor er altijd gedoe was aan tafel…Waarom wil je per se met elkaar aan tafel eten als het de sfeer zo negatief beïnvloedt? Kies bijvoorbeeld 2 dagen dat hij wel aan tafel moet eten en laat hem voor de rest vrij waar hij wil eten. Dit werkte voor ons heel goed. Na een tijdje kwam hij er uit zichzelf weer bij zitten.”

“Wat is je plan? Ga je gang. Als mijn zoon niet meer wist wat hij moest doen of wat er van hem verwacht werd zeiden wij: ‘Wat is je plan?’ Hij kon het hierna wel benoemen en dan moedigden wij hem aan om dit ook nú te gaan doen door te zeggen: ‘Ga je gang’.”

Boekentip:

 

Autisme en kinderen: De beste adviezen: Geef jezelf de ruimte

“Het is niet erg om er soms doorheen te zitten. Huil gerust uit. Het kan soms zo zwaar zijn. Dat betekent niet dat je slecht bent of minder van je kind houdt.”

“Blijf ook goed voor jezelf zorgen!” En dat is gelijk ook een van de moeilijkste dingen…”

“Het feit dat je hulp zoekt/nodig hebt, betekent niet dat je faalt als ouder(s) maar juist dat je om je kind geeft en het verder wilt helpen ipv aan blijven modderen waardoor de situatie alleen maar erger wordt….”

Autisme en kinderen: De beste adviezen: Leren, luisteren en aansluiten

“Luister naar je kind, en kijk ook naar de oorzaak van iets, in plaats van altijd naar het gedrag.”

“Als ouder ben je de kapitein. En al zinkt het schip (heeft je kind een meltdown o.i.d.), jij blijft rustig stevig staan en straalt vertrouwen uit. Want als de kapitein onrustig is / niet meer weet wat hij moet doen, raakt iedereen in paniek.”

“Houd het normaal waar het kan, maak het bijzonder waar nodig.”

“Om elke uitdaging als een leerproces te zien. Dat helpt me nog elke dag!”

“Maak het alsof de noodzakelijke dingen zijn eigen beslissingen zijn. Bijvoorbeeld tandenpoetsen. Niet: ‘Je moet wel goed je tandenpoetsen’, maar: ‘Tandenpoetsen: Je hebt de keuze: doe je het wel, dan houd je een mooi en sterk gebit. Doe je het niet, dan krijg je ooit zoiets als ik nu heb.’ Groenten eten: ‘Luister, jij mag kiezen welke dag jouw groentevrije dag gaat worden.’ Resultaat: 6 dagen per week wordt er groente gegeten. En dat is winst.”

“Probeer niet alles uit te leggen: in sommige situaties is het beter om de uitleg kort te houden en feiten te benoemen, anders beland je snel in een discussie. Wanneer er achter discussie onduidelijkheid zit van je kind (veel vragen), dan is het handig om feiten te geven en onduidelijkheid weg te nemen en dus niet de discussie aan te gaan. Op andere momenten is het zeker wel zinvol om het gesprek met je kind aan te gaan.”

 

Autisme en kinderen: De beste adviezen: Focus op wat goed gaat

“Geniet er maar gewoon van dat het nu goed gaat.”

“Verander niet de hele dag, begin met één moment. Jouw logica is niet hetzelfde als de logica van je kind. Eerst emoties laten uiten, dan praten. Tel wat wél lukt.”

 

Heb jij ook een beste advies dat je wilt meegeven aan andere ouders? Dan lees ik (en alle andere ouders) die graag!

KOEKIE Autisme Poster en uitdeel kaarten voor meer kennis en begrip voor autisme! Om op te hangen op scholen, thuis, bij verenigingen, in wachtkamers of om uit te delen aan vrienden en familie

Klik hier voor meer info!

 

WhatsApp Coaching voor persoonlijke vragen!

Heb je na het lezen van de informatie op de website nog een persoonlijke vraag? Ik (Jonneke Koekhoven) maak graag tijd om samen dieper in te gaan op een situatie. Kijk voor meer informatie op de pagina over WhatsApp Coaching!

KOEKIE Autisme BegeleidingAutisme en kinderen: De beste adviezen die ouders ooit kregen

Join the conversation

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord met het privacybeleid van KOEKIE Autisme Begeleiding