giulia-bertelli-dvXGnwnYweM-unsplash-scaled.jpg

Afscheid groep 8: De ontlading bij de musical

Afscheid groep 8….. Ik kan niet eten. Meditatie werkt niet. Ik maak teveel typfouten in de artikelen die ik voor mijn werk moet schrijven. Ik heb een enorm beknellende knoop die heftig drukt ter hoogte van mijn hart. Vanavond is de groep-8-musicalavond en afscheid van de basisschooltijd van mijn oudste.

Dit blog is geschreven door Marleen Gondelach van Marleen Brengt Structuur. Je kunt meer over Marleen lezen op haar persoonlijke pagina.

 

Ik zeg tegen mijzelf: ‘Als het vanavond om welke reden dan ook niet goed gaat, houd dan vast aan die momenten dat je hem hoorde zingen in huis en de momenten dat hij vrolijk uit school kwam.’

Laat alsjeblieft de musicalavond goed gaan

Hij neuriet en zingt de afgelopen weken in huis en hij is blij op school. De hele dag gaat een stemmetje door mijn hoofd: β€˜Laat alsjeblieft, alsjeblieft, ook deze musicalavond goed gaan.’ Ik raak die stem niet kwijt. Die diepe wens neemt mijn dag en mijn lijf over. De wens dat hij een fijne schoolafsluiting heeft en kan terugkijken op een fijn laatste schooljaar. In tegenstelling tot die ingewikkelde, intensieve eerste 7 jaren van zijn basisschooltijd. Dat heeft hij zo ontzettend verdiend.

Als ik einde van de dag op de fiets spring richting school, praat ik nog even tegen mijzelf. “Marleen, er iets niets wat je nu nog kan doen. Je hebt de afgelopen jaren zoveel gegeven om hem te helpen, te begeleiden, te coachen en een omgeving te creΓ«ren om binnen zijn eigen mogelijkheden te kunnen groeien. Als het vanavond om welke reden dan ook niet goed gaat, houd dan vast aan die momenten dat je hem hoorde zingen in huis en de momenten dat hij vrolijk uit school kwam.”

 

Trots op ons allebei

En dan komt hij op, in minuut 12 van de musical. Hij loopt het podium op, zingt en lacht. Ik leg uit automatisme mijn hand op mijn hart en die beknellende knoop transformeert in een enorm groot gevoel van liefde en geluk en verspreidt zich door mijn hele lijf. De tranen komen, de ontlading van al die jaren hard werken. De rest van de musical zit ik in mijn bubbel: ik zit alleen in de zaal en een groot licht schijnt op mijn zoon. Ik kan alleen nog maar lachen en stralen. Wat voel ik me trots op hem en ook op mijzelf. Want hier heb ik het allemaal voor gedaan. En het was het waard!

Het afscheid groep 8,Β is achter de rug. Nu zomervakantie en dan op naar de middelbare school!

 

Boekentip:

 

WhatsApp Coaching voor persoonlijke vragen!

Heb je na het lezen van de informatie op de website nog een persoonlijke vraag? Ik (Jonneke Koekhoven) maak graag tijd om samen dieper in te gaan op een situatie. Kijk voor meer informatie op de pagina over WhatsApp Coaching!

KOEKIE Autisme BegeleidingAfscheid groep 8: De ontlading bij de musical

Join the conversation

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord met het privacybeleid van KOEKIE Autisme Begeleiding