mantelzorger-onderwater.jpg

Mantelzorger onderwater

Ik ben Petra, getrouwd en samen hebben we 3  kinderen en twee onmisbare autismehulphonden in opleiding. Alle drie de kinderen hebben ASS. Dit blog ‘Mantelzorger onderwater’ gaat over het moederschap en mantelzorger zijn.

‘Mantelzorger, ik vind dat voor mijzelf zo een naar woord. Ik ben geen mantelzorger. Ik ben moeder van drie fantastische kinderen die misschien net iets meer zorg nodig hebben dan een ander kind.’

Mijn oudste (15) doet dit jaar examen MAVO. Mijn meis (13) is een jaar geleden uit de leerplicht gegaan. Ze gaat nu dagelijks naar dagbesteding op een paardenzorgboerderij. Voor haar tweelingbroertje, zijn we nog zoekende welke vorm van onderwijs of dagbesteding passend is. Bij mijn tweeling gaat de autisme samen met veel angsten. Met drie speciale pubers in huis is het altijd druk en regelmatig  zwaar en explosief, maar gelukkig is er ondanks alles ook plaats voor mooie en dierbare momenten samen!

Een mantelzorger onderwater

Ik kwam in gesprek met een mevrouw die werkzaam is als gezinshulp. Tijdens het gesprek vertelde ze me vaak te zien dat moeders van bijzondere kinderen onderwater staan. Gek, ik had deze uitdrukking  in deze context nooit eerder gehoord.

Bij onderwater staan denk ik meteen aan de huizenmarkt. Een huis waarvan de hypotheekschuld groter is dan de te verwachten verkoopprijs, waardoor de eigenaar na verkoop met een restschuld zit. Wist je dat er ongeveer 900.000 huizen in Nederland ‘onder water’ staan? Dat is bijna een kwart van alle koophuizen. Maar een moeder onderwater?

Onderwater?

Sta ik zelf onderwater? Als echte beelddenker zie ik mezelf staan op de bodem van de zee. Wel op een mooi stukje bodem, zo een bodem uit de disneyfilm ‘De kleine zeemeermin’. Ik sta tussen mooie koralen, vrolijke vissen zwemmen sierlijk om mij heen. Ik zie het helemaal voor me en fantaseer mijn beeld heerlijk verder, de mooie kleuren in het heldere water.  Als mijn mobiel gaat schrik ik op. Niets sprookjesachtige wonderwereld. Het gaat niet goed met mijn meis op de zorgboerderij. Ik trek snel Liebe zijn hulphondenvestje aan en we springen in de auto om naar haar toe te gaan.

Modder in plaats van koraal

De dag verloopt verder hectisch en chaotisch, zowel voor mijn meis als mijn zoontje een zware dag. Een dag om niet te lang bij stil te staan. Als ik uiteindelijk doodmoe en veel te laat in mijn bed lig probeer ik nog even de fijne gedachten van de vredige onderwaterwereld naar boven te halen. Helaas, de mooie zeebodem is veranderd in een modderige ondergrond. Tot mijn enkels zak ik weg, met veel moeite kan ik mijn hoofd nog net boven water houden. Er komt een golf aan, ik krijg een grote slok zout en vies water naar binnen en voel mijn voeten verder wegzakken in de modder.

Met een hoop gespartel probeer ik naar lucht te happen maar mijn mond vult zich met het vieze zoute water. ik wordt mij bewust van de kou en mijn lijf doet zeer van vermoeidheid.  Rillend spartelend en snakkend naar adem probeer ik boven te komen.

Ik schrik wakker als als ik de zachte stem van mijn zoontje hoor. ‘Mamma, mag ik even bij je liggen…?’ Zijn warme lijfje kruipt dicht tegen mij aan, ik sla een arm om hem heen, ik doe mijn ogen dicht en in gedachten liggen we samen in de zon te dobberen op een luchtbed. Zo een luchtbed waar je doorheen kan kijken, beneden ons zien we Ariel zwemmen tussen het vredige en mooie koraal, omringd door vrolijke vissen.

KOEKIE Autisme Poster en uitdeel kaarten voor meer kennis en begrip voor autisme! Om op te hangen op scholen, thuis, bij verenigingen, in wachtkamers of uit te delen aan vrienden en familie

Klik hier voor meer info!

 

 

Moeder of mantelzorger?

De volgende ochtend spreek ik onze therapeut. Ik vraag haar of zij de uitdrukking onderwater staan herkend in de context met zorgintensieve kinderen. Ze antwoord bevestigend,  bij mantelzorgers zie je vaak dat het water tot boven hun neus staat.

Bahbahbah, weer zo een woord dat in mijn hoofd blijft hangen. Mantelzorger, ik vind dat voor mijzelf zo een naar woord. Ik ben geen mantelzorger. Ik ben moeder van drie fantastische kinderen die misschien net iets meer zorg nodig hebben dan een ander kind.

De definitie van mantelzorg is: de zorg voor chronisch zieken, gehandicapten en hulpbehoevenden door naasten; familieleden, vrienden, kennissen en buren. Kenmerkend is de reeds bestaande persoonlijke band tussen de mantelzorger en zijn of haar naaste. Daarnaast gaat het om een langdurige zorg die onbetaalbaar is.

Stiekem dan toch een beetje mantelzorger? Mijn beelddenk-gedachten slaan weer door, ik zie mijzelf weer in de zee staan, ditmaal  met een grote rode mantel, de mantel voelt loodzwaar door het water. Ik schrik op van het geluid van mijn mobiel. Een apje van mijn oudste. Ongeduldig ontgrendel ik mijn telefoon en open het bericht;

….cijfer wiskunde 9,6. …. ik type terug; trots op je! ik kan het niet nalaten om er een icoontje van een zeemeermin bij te voegen. Wat heb ik toch een ontzettend mooi stel kinderen!

Ik neem mij stellig voor vanavond eens op tijd naar bed te gaan. Dat beelddenken draaft bij mij altijd zo door als ik niet voldoende slaap!

Mijn moment

Een ochtend per week ga ik paardrijden, deze ochtend is voor mij ontzettend belangrijk. Het is mijn moment. Bij de zorgboerderij van mijn tweeling en andere zorgverleners om ons heen is deze vaste ochtend bekend. Vooral in het begin had ik het nodig om me hierin gesteund en begrepen te voelen, ik voelde me soort schuldig dat ik een uur per week niet bereikbaar ben voor mijn kinderen.

Maar ik kwam er ook achter dat het zo belangrijk is om je oplaadmoment te pakken. Ook en juist in moeizame weken. Natuurlijk lukt dit de ene week beter dan de andere week, zijn er momenten dat ik mezelf erheen moet slepen maar eerlijk is eerlijk achteraf heb ik toch altijd een voldaan gevoel.

Ik raad ieder zorgouder aan om wekelijks zo een moment te pakken en daarbij voldoende rust te nemen en dan ook nog soms, hoe moeilijk ook, hulp te accepteren. De rust nemen en hulp accepteren is bij mij in opbouw, stapje voor stapje.

Ik schreef ook de blogs dag thuiszorg, hallo hulphond en dag van de leerplicht. Voor meer foto’s en verhalen van ons kan je een kijkje nemen op de website www.petrapraat.com of facebook van petrapraat.

Ik ben wel benieuwd, voel jij jezelf mantelzorger? En hoe pak jij je rust en oplaadmoment en hoe zorg je ervoor dat je  goed voor jezelf blijft zorgen?

Lieve groetjes,

Petra

Boekentip: 

WhatsApp Coaching voor persoonlijke vragen!

Heb je na het lezen van de informatie op de website nog een persoonlijke vraag? Ik (Jonneke Koekhoven) maak graag tijd om samen dieper in te gaan op een situatie. Kijk voor meer informatie op de pagina over WhatsApp Coaching!

KOEKIE Autisme BegeleidingMantelzorger onderwater

Join the conversation

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord met het privacybeleid van KOEKIE Autisme Begeleiding