kids-1093758_1280.jpg

Dag van de leerplicht

Ik ben Petra, getrouwd en samen hebben we 3  kinderen met alle drie ASS. We hebben twee onmisbare autismehulphonden in opleiding. Lees je mee met mijn blog ‘Dag van de leerplicht?’

‘Ik vind dat ieder kind recht heeft om zich op zijn eigen manier te ontwikkelen. Of dat nu is vanuit school, vanuit een dagbesteding of vanuit een op maat gemaakte oplossing, binnen of buiten de leerplicht, maakt niet uit.’

Mijn oudste (15) doet dit jaar examen MAVO. Mijn meis (14) is ruim een jaar geleden uit de leerplicht gegaan, ze gaat nu dagelijks naar dagbesteding op een paardenzorgboerderij. Haar tweelingbroertje is sinds kort ook uit de leerplicht. We zijn nog zoekende welke vorm van dagbesteding voor hem passend is. Bij mijn tweeling gaat hun autisme samen met veel angsten. Met drie speciale pubers in huis is het altijd druk en regelmatig  zwaar en explosief, maar gelukkig is er ondanks alles ook plaats voor mooie en dierbare momenten samen!

Dag van de leerplicht

Donderdag 21 maart, het is vandaag de Dag van de leerplicht. Eerlijk gezegd had ik er niet eerder van gehoord. Vanmorgen was ik wat aan het scrollen over mijn tijdlijn van Facebook en zag ik het voorbijkomen. Al een aantal weken zit in mijn hoofd dat ik een blog over de leerplicht en school wil schrijven, iedere keer begin ik eraan maar ik krijg de blog maar niet geschreven.

Ik was benieuwd wat de Dag van de leerplicht precies inhoudt. Ik was best verbaasd dat er een informatieve en duidelijke website aan verbonden is. Gek eigenlijk, de laatste jaren is de leerplicht een terugkerend onderwerp in alle zorgoverleggen die we hebben maar niet eerder was ik me bewust van deze dag.

De Dag van de Leerplicht 2019, vieren we het recht op onderwijs en ontwikkeling van kinderen en jongeren in Nederland. (bron www.dagvandeleerplicht.nl)

Dag van de leerplicht

De leerplicht, scholen…. Door de jaren heen heb ik zo ontzettend veel ervaring met verschillende soorten onderwijs en toch blokkeer ik volledig als ik er over wil schrijven.

Iedereen heeft een mening

Waarom? Het blijft lastig, juist met dit onderwerp stel je je zo ontzettend kwetsbaar op. Ik merk dagelijks dat iedereen een mening heeft over het wel of niet volgen van onderwijs en geen blad voor de mond neemt om dit ongevraagd met mij te delen. Sommige dagen gaan deze opmerkingen langs me heen en kan ik bij mezelf denken, ik weet wel beter. Andere dagen kwetst het me en maakt de onwetendheid en onbegrip me verdrietig.

In 2013 hadden meer dan 4444 kinderen een ontheffing van de leerplicht in 2017 waren dit al  meer dan 5700 kinderen die allen vrijstelling hebben op basis van artikel 5.a. Dat is een stijging van 29.1% in vier jaar. (bron: de monintor/DUO)

Is dit triest? Mijn tweeling valt ook onder deze cijfers en tja natuurlijk gun je ieder kind een mooi en waardevol diploma waarmee hij of zij de droombaan kan vinden. Maar eerlijk, voor mijn kinderen was de vrijstelling niet triest, maar een enorme opluchting. Pas na de vrijstelling ging mijn meis zich echt goed ontwikkelen. Ze heeft een mooie plek op een paardenzorgboerderij waar ze iedere dag veel leert over de paarden en de daarbij behorende werkzaamheden.

Ze fantaseert over haar toekomst als stalmedewerker en aspirant-instructeur. Ook heeft ze machtig mooie dromen en ideeën hoe ze de combinatie later wil vormgeven. Samen met onder andere onze jeugdhulpverlener van de gemeente zoeken we naar uitdagingen, praktijkervaringen, naar wegen die in de toekomst kunnen leiden naar haar mogelijke certificaten die haar zullen brengen naar haar droombaan.

Mijn jongste is nog aan het bijkomen van het leerplicht-avontuur. Maar ik weet zeker dat wij voor hem ook een mooie weg gaan vinden.

KOEKIE Autisme Poster en uitdeel kaarten voor meer kennis en begrip voor autisme! Om op te hangen op scholen, thuis, bij verenigingen, in wachtkamers of uit te delen aan vrienden en familie

Klik hier voor meer info!

 

Ondersteuning

Wij hebben het geluk dat we gesteund worden door hulpverleners, zorginstellingen en de gemeente. Allen delen de mening dat de zorg vóór de leerplicht gaat maar dit zeker niet betekent dat mijn kinderen niet meer leerbaar zijn.

Ik hoor ook genoeg verhalen van kinderen die volledig thuis zijn komen te zitten omdat een schoolse setting niet haalbaar is en dat het daar dan stopt. Ouders die met hun handen in het haar zitten omdat ze zich alleen voelen staan in hun zoektocht naar een passende oplossing voor hun kind.

Is dat triest? Ja, dat vind ik triest. Ik vind dat ieder kind recht heeft om zich op zijn eigen manier te ontwikkelen. Of dat nu is vanuit school, vanuit een dagbesteding of vanuit een op maat gemaakte oplossing, binnen of buiten de leerplicht, maakt niet uit. Ik zou iedere ouder de juist steun en begeleiding gunnen in deze ontzettend moeilijke, soms onmogelijk lijkende zoektocht.

Heeft jouw zoon/  dochter een passende leerplek, op school of in een andere setting? Ik ben erg benieuwd naar jouw ervaring; wil je hem delen?

Boekentip:

Meer blogs: Ik schreef ook de blogs mantelzorger onderwater en dag thuiszorg, hallo hulphond. Voor meer foto’s en verhalen van onze onmisbare kanjers kan je een kijkje nemen op de site www.petrapraat.com of facebook van petrapraat.

Lieve groetjes,

Petra

 

WhatsApp Coaching voor persoonlijke vragen!

Heb je na het lezen van de informatie op de website nog een persoonlijke vraag? Ik (Jonneke Koekhoven) maak graag tijd om samen dieper in te gaan op een situatie. Kijk voor meer informatie op de pagina over WhatsApp Coaching!

KOEKIE Autisme BegeleidingDag van de leerplicht

Join the conversation

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord met het privacybeleid van KOEKIE Autisme Begeleiding