Autisme en het voorspellende brein – Peter Vermeulen
Yes ik ben zo blij dat peter Vermeulen nu eindelijk een boek heeft uitgebracht met het super inspirerende verhaal over autisme en het voorspellende brein! Ik ben jaren geleden bij meerdere van zijn lezingen geweest en ik was direct vanaf het begin enthousiast. Ik raakte ook wel wat in de war van zijn verhaal, want het is zo’n andere theorie dan we gewend zijn over autisme. Ineens moest ik heel veel van mijn overtuigingen en ideeΓ«n bijstellen, maar dat heb ik met veel plezier gedaan want wat sluit het goed aan zeg! Na zijn lezingen en mijn bijstellingen ben ik de theorie van het voorspellende brein, de contextblindheid en modellen gaan toepassen in mijn begeleidingen en de effecten waren ontzettend positief. Ik was natuurlijk al gefascineerd door autisme en de ontwikkeling van kinderen met autisme, maar door de nieuwe inzichten van Peter Vermeulen ben ik het nog interessanter gaan vinden en nog beter gaan begrijpen. Ik bespreek en koppel deze theorie ook in al mijn online cursussen en in de meeste online WhatsApp coachingen en ik krijg altijd enthousiaste reacties van ouders en professionals. Ik raad iedereen aan om eens een andere bril op te zetten en dit boek te lezen, het heeft mij in elk geval enorm geΓ―nspireerd en ontwikkeld.
Het kaartje van Guus – Janne Janssens & ZoΓ« Claessens
Een paar weken geleden kreeg ik het boek ‘Het kaartje van Guus’ toegestuurd. Ik was erg aangenaam verrast door de layout, echt een leuk kinderboek over autisme. Toevallig sloot het precies perfect aan bij een begeleiding die ik momenteel heb lopen. In het verhaal gaat het erover dat ieder kind een ‘eigen kaartje’ heeft, maar dat je dat niet altijd kan zien vanaf de buitenkant. Sommige kinderen verstoppen hun kaartje en sommige kinderen weten zelf nog niet dat ze een kaartje dragen. Er wordt in het boek aan aandacht besteed aan het ’trots zijn’ op je kaartje, daardoor worden ook de positieve kanten belicht. Het is een boek dat erg bruikbaar is voor psycho-educatie bij (jonge) kinderen.
Over leven met ARFID – Rita Maris
In 2017 kreeg ik contact met Rita Maris, zij wilde voor mijn website wat gastblogs schrijven over haar zoontje met autisme en eetproblematiek. (In dit artikel kun je haar verhaal lezen) Ik was direct al onder de indruk van haar manier van schrijven en niet alleen ik want binnen een aantal weken had ze honderden volgers en inschrijvingen voor haar website. Ze schreef ook over een onderwerp dat voor veel ouders herkenbaar en ongrijpbaar is. Kinderen die nauwelijks eten, niet gevarieerd eten, bang zijn om te eten. Haar zoontje moest zelfs worden opgenomen en zij hebben toen een intense periode met elkaar doorgemaakt als gezin. De blogs zijn nog steeds te lezen op mijn website. Rita werd een steeds bekendere ervaringsdeskundige op dit gebied en het komt vooral door haar dat er nu veel meer bekendheid is over ARFID. Er zijn nog steeds veel onderzoeken gaande naar deze stoornis, maar het gaat om een vermijdende/restrictieve voedselinnamestoornis. Kinderen met ARFID eten erg selectief, zijn bang om te eten of zijn gevoelig voor de structuur, geur of kleur van eten. Rita Maris besloot een boek uit te brengen over ARFID en met succes! Het boek ‘Over leven met ARFID’ is een bundeling van ervaringsverhalen van ouders en verhalen van professionals. Rita heeft gesprekken gevoerd met deze mensen en daarmee een schat aan herkenning gebundeld voor ouders die met hun handen in het haar zitten. Ik raad het boek aan aan zowel ouders als professionals, vooral omdat er nog steeds veel te weinig bekend is over deze stoornis en veel kinderen daardoor niet de juiste aanpak en begeleiding krijgen. Inmiddels is Rita bezig met het schrijven van een volgend boek over de gevolgen van ARFID voor het leven van iemand met deze stoornis. Op Facebook beheert Rita de community ‘Over leven met ARFID’ waarin ouders en betrokkenen met elkaar kunnen praten over ARFID. Ze geeft ook interessante lezingen over dit onderwerp. Bekijk hier haar website.
Thijs lust geen ijs – Rita Maris
In hetzelfde jaar als ‘Over leven met ARFID’ (2021) is het boek ‘Thijs lust geen ijs’ verschenen, ook van Rita Maris. Het is een mooi, fris en vooral erg interactief kinderboek. Het zware en ingewikkelde onderwerp wordt perfect vertaald naar een verhaal dat aansluit bij de beleving van kinderen met ARFID en de kinderen om hen heen. Op elke pagina worden er interessante vragen gesteld aan de lezertjes, zodat ze met elkaar in gesprek kunnen gaan over onderwerpen die te maken hebben met ‘niet durven eten’. Ik vind het mooi dat hier ook het sociale stukje goed in wordt meegenomen, want het is voor deze kinderen ontzettend lastig dat ze door de stoornis soms niet aansluiten bij hun leeftijdsgenootjes. Door het boek leren ook kinderen die om het kind met ARFID heen staan wat het is en hoe dat voor een kind kan voelen. Heel fijn dat er aan het einde van het verhaal ook een overzichtelijk en duidelijk stappenplan gegeven wordt, dat de ‘eetdokter’ met Thijs gebruikt om een ijsje te leren eten. Dit stappenplan is ook bruikbaar voor ouders en professionals van kinderen met ARFID. Uiteraard is professionele hulp van dokters en begeleiders met ervaring met ARFID erg belangrijk, zodat de juiste begeleiding en aanpak geboden wordt. De opmaak van het boek is erg speels en nodigt uit tot lezen, kijken en praten. Er staan veel herkenbare tekeningen bij, zodat het verhaal ook direct gaat leven voor de kinderen. Achterin het boek vind je een mooi nawoord van Rita Maris, dat ouders erkenning en steun biedt. Erg fijn dat ze hen een hart onder de riem steekt en een aantal praktische tips geeft waar ouders mee verder kunnen.
Netjes op orde – Gwendoline van Balberghe
In 2021 vroeg Gwendoline mij of ik het leuk zou vinden om haar feedback te geven op een boek dat ze aan het schrijven was over autisme en opruimen. Uiteraard was mijn antwoord ‘ja’ en heb ik enthousiast het manuscript gelezen. Ik was direct positief over het boek en Gwendoline is enthousiast aan de slag gegaan met de feedback. Inmiddels zijn we een jaar verder en heeft Gwendoline haar mooie boek uitgebracht. Ze heeft erg hard aan gewerkt en van een aantal mensen feedback gekregen, waaronder ook Peter Vermeulen. Wat het leerwerkboek zo goed maakt is de afwisseling van theorie, ervaringen, voorbeelden en super praktische tips. Gwendoline begeleidt vanuit haar eigen praktijk volwassenen met autisme bij het opruimen van hun spullen, hoofd en omgeving. Het boek is gericht aan coaches en begeleiders van mensen met autisme, maar eigenlijk is het een heel bruikbaar werkboek voor iedereen die aan de slag wil met meer orde en overzicht. Ik raad het boek zeker aan, de opbouw is duidelijk en overzichtelijk en de tips zijn direct toepasbaar.
Over pubers met autisme – Eva van der Linden
Niet voor niets schreef ik in 2018 de cursus Autisme en de Pubertijd, ik kreeg tientallen vragen van ouders over deze uitdagende en soms vermoeiende periode met hun pubers. De pubertijd is uitdagend, autisme is uitdagend en de combinatie is soms verwarrend en ingewikkeld. Eva van der Linden heeft in haar nieuwe boek (2021) ‘Over pubers met autisme’ verhalen van ouders van pubers met autisme gebundeld en gecombineerd met uitleg en tips van professionals. Ik kreeg het boek van haar en ik vind het een prachtige aanvulling op de informatie die ik in de online cursus aan ouders geef. De ervaringen van de ouders in het boek zorgen voor (h)erkenning en steun en krijgen nog meer waarde met de aanvullingen van de deskundigen. Ik raad dit boek aan aan alle ouders van kinderen die (bijna) in de pubertijd zitten omdat de verhalen relativeren, de tips praktisch en direct toepasbaar zijn en omdat er ook hele leuke en grappige situaties in beschreven staan. De verhalen van zowel de ouders als de deskundigen lezen makkelijk weg, echt een boek om even lekker een stukje uit te lezen op de bank met een kopje thee of koffie.
Wegwijs rondom autisme – Ingrid Bilardie
Al vaker heb ik het er met ouders over gehad; ‘Was er maar een boek voor ouders van kinderen met autisme, waarin de meest belangrijke onderwerpen makkelijk en praktisch besproken worden’. En tadaaa, daar was het boek ‘Wegwijs rondom autisme’ van Ingrid Bilardie. In het boek worden 12 gebieden rondom autisme besproken. Het boek is super overzichtelijk en vooral heel praktisch. Elk onderwerp wordt opgedeeld in 3 vragen: Β “Wat is het?”, “Hoe herken je het?” en “Hoe kun je helpen?”. Er wordt rekening gehouden met de diversiteit binnen autisme dus geen ‘dit is het en dit werk voor iedereen hetzelfde’. Het is een boek voor ouders, begeleiders en andere mensen om kinderen met autisme heen en je kunt eruit halen wat voor het kind van toepassing is. Het boek werkt als ondersteuning bij de ontdekkingstocht van ouders en anderen betrokkenen, want dat is autisme bij je kind; een oneindige ontdekkingstocht met ups en downs. De stukken die ik gelezen heb voelen heel ‘geruststellend’ voor de betrokkenen en dat wordt ook versterkt door het feit dat Ingrid zelf ook een kind met autisme heeft en dus maar al te goed weet tegen welke vragen en onzekerheden je als ouder aan kunt lopen.
Emotieklets – Tischa Neve en Michal Janssen
Het eerste dat opvalt aan ‘Emotieklets’ is de prachtige layout! Het is echt zo’n (werk)boek dat je niet kunt laten liggen omdat het meteen een vrolijke en kindvriendelijke indruk geeft. Leuke kleurtjes, mooie illustraties, fijne lettertypes, afwisselende tekstvakjes. Inhoudelijk is dit eigenlijk niet anders, korte pakkende verhaaltjes worden afgewisseld met opdrachtjes, weetjes en grappige opmerkingen. Het is zo geschreven, dat kinderen betrokken en geboeid blijven. Emotieklets gaat over gevoelens en emoties en stimuleert kinderen actief na te denken, te praten en te leren over gevoelens en emoties. Het geeft kinderen echt goede en handige tips die ze kunnen toepassen in hun dagelijkse leven. Het gaat verder dan de basisemoties en daardoor wordt het een werkboek dat goed in te zetten is bij emotieregulatie-training en psycho-educatie. Naast de informatie, opdrachtjes en tips voor de kinderen geeft Tischa Neve tussendoor ook begeleidingstips voor ouders en coaches. Ik gebruik Emotieklets in mijn praktijk en de kinderen zijn er heel enthousiast over.
Lifehacks voor meiden met autisme – Els Blijd-Hogewys, Marleen Bezemer
Wow, een boek met meer dan 40 interessante onderwerpen voor meisjes met autisme tussen de 8 en 18 jaar met autisme. Om ze te steunen, inspireren, erkennen en helpen. Want het is ook geen makkelijke periode die pubertijd! Ook ik mocht een hoofdstuk schrijven voor dit boek en daar ben ik natuurlijk trots op! Mijn hoofdstuk gaat over vrijetijdsbesteding en heeft een QR code waarmee je naar een lijst van allemaal voorbeelden van activiteiten wordt gestuurd. Andere voorbeelden van onderwerpen zijn: vrienden, normaal willen zijn, camoufleren, interesses en schakelen. Een hoofdstuk bestaat steeds uit twee ervaringen (van een jong meisje en een wat ouder meisje), vervolgens een stukje theorie over het onderwerp en daarna volgen de tips voor de meiden, vrienden en anderen betrokkenen. Het is een boek waarin meisjes veel herkenning en antwoorden op vragen kunnen vinden en dus raad ik dit boek aan aan alle meiden met autisme en de mensen om hen heen!
Daantje het Vulkaantje – Het Emotieboek – Mandy Langbroek
Daantje het vulkaantje is een simpel en pakkend kinderboekje over de opbouw van boosheid. Het is een (voorlees)boek dat makkelijk leest en kinderen uitnodigt om na te denken en mee te praten. Het helpt kinderen woorden geven aan de moeilijke gevoelens die komen kijken bij de opbouw van frustratie en boosheid. Met een aantal kinderen die ik begeleid (en mijn eigen zoontje) kan ik tijdens emotionele situaties nu praten over ‘Daantje’ of ‘Mijn vulkaan’. Dan begrijpen ze direct waar ik het over heb en hoever ik of zij in de boosheid zitten. Het is mooi hoe er in het boek aandacht wordt besteed aan het feit dat iedereen een ‘vulkaan in zijn buik heeft’ en dat kinderen daarin dus niet alleen zijn. Ze leren zichzelf kennen, maar ook anderen begrijpen en rekening houden met de gevoelens van anderen. Op de website van Mandy Langbroek vind je veel materiaal dat hoort bij Daantje het Vulkaantje zoals een werkboek, een poster, spellen en cursussen.
KOEKIE Autisme Poster en uitdeel kaarten voor meer kennis en begrip voor autisme! Om op te hangen op scholen, thuis, bij verenigingen, in wachtkamers of om uit te delen aan vrienden en familie
WhatsApp Coaching voor persoonlijke vragen!
Heb je na het lezen van de informatie op de website nog een persoonlijke vraag? Ik (Jonneke Koekhoven) maak graag tijd om samen dieper in te gaan op een situatie. Kijk voor meer informatie op de pagina over WhatsApp Coaching!
Join the conversation