Marije-en-haar-gezin-met-autisme-De-boeken-Ferm-Cropped.jpg

De boeken Ferm | Marije en haar gezin met autisme

Marije schrijft op KOEKIE blogs over haar gezin met autisme. Dit is haar tweede blog en gaat over de boeken Ferm: over pittige karakters. Haar eerste blog lees je hier.

 

Gedicht van Lentezoet

Dit gedicht kwam ik jaren geleden ergens tegen.

Marije en haar gezin de boeken Ferm 3

Onze jongste was nog klein, maar had, met zijn rode krullenbol, aardig wat pit in zich. Dus toen ik dit gedicht las, moest ik meteen aan hem denken. Wat ontzettend herkenbaar geschreven! Al hoopte en hoop ik wel dat de pit in de loop der jaren wel wat getemperd zou (kunnen) worden! Zelfs mijn man, die in tegenstelling tot mij, eigenlijk niets met gedichten en herkenning heeft, moest erkennen dat dit wel heel sprekend was!

Ik ben toen op zoek gegaan naar waar dit gedicht vandaan kwam en kwam toen op de Facebookpagina van Lentezoet terecht. Daar vond ik nog veel meer gedichten en gedichtjes die me erg aanspraken. Dit omdat ze onder andere gingen over de gevoelens die je als moede r(ouder) kunt hebben bij allerlei gedragingen (positief of negatief) van je kind / kinderen en alledaagse dingen in je gezin.

Ik denk dat het niet per se gericht was / is op kinderen met autisme, maar dat er heel breed herkenning gevonden kan worden in deze gedichtjes. En aangezien ik het prettig vind dat er gedichtjes zijn die mijn gevoel weergeven, ben ik de pagina van Lentezoet gaan volgen. In de loop der jaren ben ik er veel gedichten en gedichtjes tegengekomen die me inderdaad, zoals ik hoopte toen ik aansloot bij de pagina, veel herkenning brachten. Heb ze daarom ook regelmatig gedeeld op mijn eigen Facebookpagina en WhatsApp-status, waarop ik dan ook van anderen weer reacties van herkenning kreeg.

 

FERM: Pittig karakter

Maar even terug naar een pittig karakter…. Met een pittig karakter word je ook wel ferm genoemd. En laat er nu op den duur door degene die achter Lentezoet zit, een prentenboek uitgegeven worden met de naam Ferm. Natuurlijk werd mijn nieuwsgierigheid gewekt toen ik dat zag. De kleine stukjes die ik ervan zag spraken me al snel aan. Ook dit leek precies over mijn jongste, mijn ferme jongste te gaan. Na een poosje twijfelen besloot ik het boek aan te schaffen.

Eerst las ik het zelf natuurlijk. Ik werd er een soort van ontroerd door. Niet alleen vanwege de treffende gelijkenis met een van mijn kinderen, maar ook de geniale en unieke manier waarop ingespeeld werd op boos zijn: je bént niet boos, je hébt boos! Wat een eyeopener was dat! Dat je iets wat lastig is op zo’n heldere en liefdevolle manier om kunt buigen….. Ik las het boek voor aan mijn kinderen en het sprak ze best wel aan, dat boosheid zo benoemd kon worden. Ik gebruikte het een poosje in mijn opvoeding, maar op den duur verslofte het helaas wel een beetje.

 

Boeken Ferm 1, 2 en 3

Ondertussen bleef ik de pagina van Lentezoet wel doorvolgen en raadde ook anderen in mijn omgeving met nadruk het boek van Ferm aan. Mijn boek werd ook meerdere keren uitgeleend. Na verloop van tijd verscheen deel 2 van Ferm, over anderen de schuld geven van iets wat jij gedaan hebt. Dat onderwerp was hier niet zo erg van toepassing en het boek sprak me niet zo aan. Nog weer later verscheen Ferm 3, over gamen en alles om je heen vergeten. Dat was wel erg herkenbaar, maar ja de kinderen waren inmiddels een stuk ouder en hadden naar mijn idee niet zoveel trek meer in een nieuw deel van Ferm. Ik liet de berichten over Ferm dus een beetje aan me voorbij gaan.

 

Marije en haar gezin met autisme De boeken Ferm 2

 

Toch las ik hier en daar wel een bericht over Ferm, nog meer toen er een special Facebookpagina kwam over Ferm. Opnieuw werd mijn aandacht getrokken, zeker toen ik stukjes kon lezen uit het deel over gamen en helemaal van de wereld zijn. Op dat moment was van zo’n situatie steeds weer sprake bij zowel de oudste als de jongste hier in huis. De oudste zou ik niet meer kunnen triggeren met een prentenboek, maar nadat ik steeds wat stukjes gelezen had leek het me toch wel wat voor de jongste. Maar ja, wel een beetje apart dat ik dan deel een en deel 3 zou hebben en deel 2 niet.

Mijn zoon herkent zichzelf

Ineens besloot ik toch deel 2 en 3 aan te schaffen en wel te zien wat er van gevonden werd. Prompt wilde mijn jongste de nieuwe boeken lezen en toch ook wel weer het ‘oude’ Ferm boek nog een keer. Hij kwam best een en ander aan herkenning tegen. Ik vroeg of ik de boeken nog eens voor moest lezen en dat vond hij wel wat. Zowel bij deel 1 als bij deel 3 vertelde ik dat ik hem er wel in herkende en na het voorlezen zei hij: “Inderdaad mam, in deze 2 boeken zou i.p.v. Ferm ook gewoon mijn naam ingevuld kunnen worden!” Bijzondere gewaarwording, dat ik niet alleen mijn kind herken in een verhaal, maar dat mijn kind ook zichzelf erin herkent!

We hebben samen in alle 3 de boeken ook nog de tips voor ouders gelezen. Wat een origineel bedachte dingen! We hebben het nog niet gedaan, maar het lijkt me hilarisch om op allerlei intonaties samen de gekke zinnen, die achterin deel 2 staan, uit te gaan spreken om te ervaren wat intonatie teweeg kan brengen… Wat mij betreft zijn de gedichtjes van Lentezoet én de boeken van Ferm een echte aanrader, ook voor ouders van kinderen met een ASS diagnose. Het zorgt voor herkenning, inzicht, handvaten en naar mijn mening ook echt voor even een stukje verbinding met je kind, zowel bij het voorlezen als het praten erover!

 

Tips

  • Neem eens de tijd om deze boeken, al dan niet samen met je kind(eren), te lezen en op je in te laten werken! Je kunt natuurlijk ook 1 deel kiezen, dat wat het meest passend is voor je situatie. Kijk samen met je kind of jullie delen van het verhaal herkennen en maak daardoor ruimte om te praten over dingen die lastig zijn….
  • Bekijk de heldere tips voor ouders achter in deze boeken en probeer ze eens toe te passen. Of doe samen met je kind de (grappige) oefeningen zodat jullie over iets lastigs toch een ontspannen moment van verbinding kunnen hebben!
  • Voel je je somber of niet begrepen? Kun je geen woorden geven aan je gevoel wat betreft de situatie met je gezin / kind/ enz.? Probeer dan gedichtjes of boekjes (zoals deze van Ferm) te zoeken waar je herkenning in vindt. Deel vervolgens de titel of de herkenbare stukjes op je Instagram, Facebookpagina of op je WhatsApp-status.

 

Herkenbaar voor je, dat het zo fijn is dat er boeken en teksten / gedichten zijn die zo precies kunnen verwoorden hoe je iets ziet of wat je voelt? Voel je je daardoor ook wel eens gesteund, dat je bijvoorbeeld niet de enige bent die die gevoelens of gedachten heeft of de enige bent die iets op een bepaalde manier ziet of ervaart?

KOEKIE Autisme Poster en uitdeel kaarten voor meer kennis en begrip voor autisme! Om op te hangen op scholen, thuis, bij verenigingen, in wachtkamers of om uit te delen aan vrienden en familie

Klik hier voor meer info!

 

WhatsApp Coaching voor persoonlijke vragen!

Heb je na het lezen van de informatie op de website nog een persoonlijke vraag? Ik (Jonneke Koekhoven) maak graag tijd om samen dieper in te gaan op een situatie. Kijk voor meer informatie op de pagina over WhatsApp Coaching!

KOEKIE Autisme BegeleidingDe boeken Ferm | Marije en haar gezin met autisme

Join the conversation

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord met het privacybeleid van KOEKIE Autisme Begeleiding