IMG_7579-scaled.jpg

Picto’s en Planborden van EasyAuti – Overzichtelijk, handig en persoonlijk!

Contact met Floor van EasyAuti

Een tijdje geleden kreeg ik een leuk bericht van Floor, van EasyAuti, waarin ze mij vroeg of ik het leuk zou vinden om haar producten uit te proberen en te gebruiken met de KOEKIE kids in onze praktijk. Ik had EasyAuti al vaker voorbij zien komen, vooral op Instagram en werd meteen enthousiast van het idee om iets voor elkaar te betekenen. Floor heeft EasyAuti in 2020 opgestart vanuit pure betrokkenheid bij ouders die tegen dezelfde soort uitdagingen aanlopen als zijzelf met haar 2 jongens met ASS en ADHD. Ze wilde iets betekenen voor deze groep ouders en zo werd EasyAuti geboren. Kant en klare magnetische picto’s en accessoires die daarbij handig zijn zoals een whiteboard en een bewaarblik. Na wat gezellig contact werd het geregeld, Floor stuurde mij een pakket om te testen in de praktijk.

 

Het pakket

Ik werd heel erg blij van het pakket dat ik van EasyAuti mocht ontvangen. Het straalt vrolijkheid en betrokkenheid uit. Op de doos was al een mooi logosticker geplakt. Bij het openmaken werd ik verrast door twee ingepakte cadeau’s en een leuk kaartje met een persoonlijke boodschap! In de pakketjes zaten een whiteboard en een magneetblik met mijn eigen logo erop. Ik wist niet dat dat ook mogelijk was bij EasyAuti, maar via de website kun je dus een bewaarblik bestellen met de naam van het kind of je praktijk erop. (Deze optie is tijdelijk niet beschikbaar, maar er wordt aan gewerkt!) Het openmaken was een klein feestje, je voelt dat het echt met zorg en plezier is ingepakt en dat voelt toch speciaal!

Inhoud

In het gepersonaliseerde blik zat het Startpakket Compleet en een set Picto’s Gevoelens.  Dat zijn meer dan 100 picto’s als magneet waarmee je de meeste ‘basisactiviteiten’ van een dag kunt aangeven, maar ook seizoenen, feestdagen, dagen en regels zitten daarbij. Ik was blij om te zien dat sommige picto’s dubbel in het pakket zitten, want op een dag heb je sommige picto’s ook meerdere keren nodig. Met deze basisset kun je dus zeker een hele dag ophangen, zonder dat je bepaalde picto’s moet verplaatsen. Natuurlijk kun je ook juist kleine gedeeltes van de dag visualiseren, zoals het ochtendritueel, het naar bed gaan of de middag na schooltijd.

 

Boekentip:

 

Waarom picto’s van EasyAuti?

Eigenlijk is EasyAuti een ‘simpel’, maar geniaal idee. Eindelijk iemand die het gewoon even wat makkelijker maakt voor ouders, want hebben ze het niet al druk genoeg met alle zorg?

Al zolang als ik met kinderen met autisme werk, gebruik ik planborden en picto’s. Ik kwam er voor het eerst mee in aanraking tijdens mijn stage bij een dagbehandeling voor kinderen met autisme. Er was druk geknutseld aan een planbord en geplastificeerde picto’s van de bekende picto-website sclera.be. We gebruikten de picto’s voor heel veel situaties maar voornamelijk om duidelijk te maken hoe de dag eruit zou zien. Ook in de gezinnen waar ik thuis kom hangen vaak de Sclera picto’s aan de muur. In mijn eigen huis heb ik ook al verschillende stappenplannetjes opgehangen, gemaakt met picto’s van het internet, bijvoorbeeld alle stappen van het ‘naar de toilet gaan’. Picto’s worden natuurlijk voornamelijk gebruikt om structuur aan te brengen en situaties te verduidelijken voor kinderen die extra visuele ondersteuning nodig hebben. Visuele ondersteuning helpt kinderen om modellen van situaties eigen te maken en te onthouden. Maar het is gewoon echt veel werk om elke keer weer nieuwe picto’s te zoeken, printen en in elkaar knutselen. Ze gaan ook na een tijdje kapot of je hebt toch net een andere picto nodig.

EasyAuti neemt dit werk uit handen door de magneten voor je te maken. De magneten voelen heel stevig en de kwaliteit van de afbeeldingen is goed. Een leuk feitje is dat de producten worden ingepakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, ik hou van dat soort maatschappelijke constructies. 

Picto’s op maat

Toch werken de Sclera picto’s niet voor alle kinderen zoals ouders of begeleiders het hopen. Sommige kinderen hebben meer aan foto’s van de activiteiten die ze gaan doen of ze willen hun eigen picto’s tekenen. Ik heb al met meerdere KOEKIE kids eigen picto’s getekend en deze vervolgens ingescand, uitgeprint en geplastificeerd of als mini foto’s laten afdrukken. Daarna gingen we met magneet tape aan de slag om de picto’s bruikbaar te maken. Het maken van de ‘gepersonaliseerde’ picto’s zorgt voor meer ‘eigenheid’, maar het kost ook heel erg veel tijd. Doordat het kind meehelpt aan het maken van een picto, wordt het kind eigenaar van de planning en zal hij / zij zich er ook meer mee verbonden voelen. Bij EasyAuti is er een mogelijkheid tot maatwerk en daar wordt ik heel enthousiast van! Je eigen ’tekening’ of foto’s van gezinsleden als magneet laten afdrukken kan bijvoorbeeld bij EasyAuti! Kijk op deze pagina voor meer informatie over: picto’s op maat!

 

Blogs

Op de website van EasyAuti kun je ook leuke blogs lezen over onderwerpen die met autisme, planning en structuur te maken hebben. Een leuk en interessant blog is bijvoorbeeld: ‘Maar ik wil hem niet afhankelijk maken van Picto’s’. Dat gaat over structuur en flexibiliteit en wat voor effect het gebruik van picto’s heeft op het ontwikkelen van wel of geen flexibiliteit. Een ander informatief blog gaat over waarom visuele ondersteuning helpt voor duidelijkheid en ter ondersteuning van communicatie

 

Social Media

Via Instagram en Facebook is Floor lekker actief en deelt ze regelmatig blogs, vragen, story’s, ervaringen en afbeeldingen of filmpjes van de picto’s en planningen. Volg je haar al?

 

Zoals je kunt lezen ben ik enthousiast over EasyAuti en Floor. 😀 Wij hebben in de (net vernieuwde) praktijk ons grote whiteboard vervangen met het wat kleinere planbord van EasyAuti en we gaan zeker ook in de praktijk veel gebruik maken van de magneten om situaties en planningen duidelijk te maken voor kinderen. Bij ons mogen de kinderen vaak zelf de planning maken, zo werken ze actief aan hun executieve functies en zelfstandigheid. Deze magneten zijn daar goed voor te gebruiken, omdat ze simpele plaatjes hebben en van buigzaam materiaal zijn gemaakt. We hoeven niet bang te zijn dat ze kapot gaan.

Alle KOEKIE volgers krijgen van EasyAuti een kortingscode voor 5% korting! De code is: KOEKIE5 en is heel 2022 geldig op alle producten behalve de time-timers.

Bedankt Floor, voor het starten van EasyAuti en voor het leuke idee om samen te werken. Ik hoop dat er nog veel ouders, leerkrachten, professionals maar vooral kinderen gebruik zullen gaan maken van de picto’s van EasyAuti!

KOEKIE Autisme Poster en uitdeel kaarten voor meer kennis en begrip voor autisme! Om op te hangen op scholen, thuis, bij verenigingen, in wachtkamers of om uit te delen aan vrienden en familie

Klik hier voor meer info!

 

WhatsApp Coaching voor persoonlijke vragen!

Heb je na het lezen van de informatie op de website nog een persoonlijke vraag? Ik (Jonneke Koekhoven) maak graag tijd om samen dieper in te gaan op een situatie. Kijk voor meer informatie op de pagina over WhatsApp Coaching!

KOEKIE Autisme BegeleidingPicto’s en Planborden van EasyAuti – Overzichtelijk, handig en persoonlijk!

1 comment

Join the conversation
  • NIcole van Kesteren - 2 februari 2024 reply

    Hoi Jonneke,

    Het planbord en de picto’s zien er mooi uit. Wat is jullie ervaring met jongeren. Mijn dochter wordt 18; we weten sinds een jaar dat ze autisme heeft. En kan je op het planbord ook met een stift schrijven?

    Hartelijke groet Nicole
    wat

Join the conversation

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord met het privacybeleid van KOEKIE Autisme Begeleiding