2017-01-22-11.35.28.jpg

Autisme en Etherische Oliën. Uitleg, tips en ervaringen!

“Dit artikel gaat over etherische oliën. Het is bedoeld voor mensen die het interessant vinden om deze vorm van therapie / ontspanning te leren kennen als aanvulling op de trajecten die ze nu doorlopen.

Het gebruik van deze oliën is naar mijn mening geen vervanging van het reguliere traject waarbij kinderen gediagnosticeerd worden en een bepaald begeleidingstraject wordt aangeboden. Massage en bepaalde oliën en geuren kunnen een positief effect hebben op het stressniveau en het reguleren van prikkels. Voor iedereen werkt wat anders, het is een zoektocht naar wat voor welk kind het beste werkt.” – Jonneke Koekhoven

‘Ik krijg zoveel positieve reacties! Fijn om te horen van een moeder dat de juf laat weten dat het kind veranderd is. Betere concentratie, of liever thuis is, beter slaapt, noem maar op! Ik geniet elke dag van het voorrecht dit te mogen en kunnen doen!’

Ik ben Coby, moeder van 3 jongens van 7, 6 en bijna 2 jaar oud. Ik ben aromatherapeut en massage therapeut. Daarvoor heb ik SPW en pedagogiek gestudeerd. Ik heb veel gewerkt met kinderen met autisme. Mijn oudste zoon heeft ASS en ADD. Daarnaast ben ik autisme specialist en AD(H)D coach. Deze 2 passies heb ik samengevoegd en wil daarmee kinderen en volwassenen helpen om op natuurlijke wijze beter om te kunnen gaan met deze speciale behoeften.

 

Etherische oliën – Hoe het begon

Toen Rik 1 was wist is al dat er wat was. Maar wat…? Ik had zelf jaren lang met kinderen met autisme gewerkt, en herkende dus heel veel dingen. Maar hij had er zelf geen last van, dus alles was prima. Toen rik in groep 2 zat en ik zwanger werd kreeg hij behoorlijke woede aanvallen, zo erg dat hij de houten triptrap stoel boven zijn hoofd tilde en ermee door de kamer gooide. Hij was wel vaker net wat bozer dan andere, maar ik kon dit eigenlijk altijd oplossen met hem bij me te pakken en daardoor werd hij eigenlijk altijd weer rustig. Maar dit begon steeds minder goed te werken, ook een boze kleuter in de houdgreep houden met een dikke baby buik is niet handig.

Toen ben ik op aanraden van school naar de GGZ gegaan en daar zijn ze de onderzoeken begonnen. Ik heb dit alles uitgesteld tot de baby geboren was en er een tijdje was, zodat we in ieder geval een betrouwbare test zouden hebben. Uiteindelijk kwam er pdd-nos en verdenking op ADD uit. De woede aanvallen werden eigenlijk alleen maar erger en ik had echt al zo veel geprobeerd, ik wist het niet meer.

 

Snel boos

Ik werk zelf al ruim 5 jaar als massage en aroma therapeut in mijn eigen praktijk, fijn dat ik zo mijn eigen tijd kan indelen en thuis ben voor de kids. Ook omdat ik ongeveer altijd hoofdpijn had en heel veel moe was kon ik toch wat doen. Ik slikte al 3 jaar antidepressiva, vooral om het gedrag van Rik beter te kunnen hendelen. Ik werd minder snel boos, waardoor hij ook minder snel boos werd. Prima zo dacht ik. Maar ik kreeg steeds meer klachten en kwaaltjes, hele dag was ik moe, had altijd hoofdpijn, kwam steeds meer aan. Ik voelde me gevangen in mijn eigen lijf en wist echt gewoon niet meer wat ik moest doen.

 

Etherische oliën

Toen heb ik uiteindelijk de stap genomen om te gaan afbouwen met de antidepressiva, heel erg langzaam. Ondertussen was er een ander merk etherische oliën op mijn pad gekomen, ik werkte altijd al met oliën als aromatherapeut, maar vaak was het resultaat niet helemaal wat ik verwachte. Dat was nu anders, deze etherische oliën zijn zo puur en krachtig dat ze wel deden wat ik verwachte! Ik gebruikte de etherische oliën om mezelf sterker te maken en te helpen met het stoppen van de antidepressiva, fantastisch!! Deze oliën hadden echt de kracht om die spoken uit mijn hoofd te verjagen! Me uit een dip te halen! Ik voelde me steeds wat beter!

‘Als je zelf beter in je vel zit, zal dit weerspiegelen op je kind!’

Als ze voor mij zo veel moois brachten moet er ook wat zijn waarmee ik Rik kon helpen! Daar begon mijn zoektocht, die ondertussen mijn missie en doel is geworden! Ik kan Rik zelf helpen! Een mooier gevoel bestaat er niet!! Fantastisch! Dit ook nog zonder chemische middelen!! Puur natuur!! Ik heb een olie voor hem die ik bij hem op smeer voor het slapen gaan, zodat zijn hoofd minder vol is en rustiger, een olie voor de concentratie die hij op school heeft in zijn etui, en een olie voor de dag dat er minder drukte in zijn hoofd is en minder woedeaanvallen.

Daarnaast help ik nu andere kinderen met deze etherische oliën! Ik krijg zoveel positieve reacties! Fijn om te horen van een moeder dat de juf laat weten dat het kind veranderd is. Betere concentratie, of liever thuis is, beter slaapt, noem maar op! Ik geniet elke dag van het voorrecht dit te mogen en kunnen doen!

 

Tips:

 • Wist je dat kinderen met autisme vaak een B12 tekort hebben? Een goede multi is dus zeer waardevol! Laat wel altijd even de waardes bepalen voordat je met extra vitaminen start. Bij de huisarts kan je aanvragen welke waardes je wilt laten bepalen. Niet alle waardes worden standaard bepaald: Vitamine D, magnesium, IJzer, Foiliumzuur. Voor een veel te laag B12 gehalte, worden soms injecties aangeraden.
 • Wist je dat er veel onderzoek gedaan is naar de relatie tussen de hersenen en de darmen? Omdat deze bij kinderen met autisme aangetoond anders is, een goede probiotica dus een must!
 • Zorg ook voor jezelf! Dat hebben vast al meerdere gezegd, maar het is echt zo! Zit je zelf niet lekker in je vel, dan weerspiegelt dit in het gedrag van je kind!

Als je de kans hebt, zou je dan eerst een natuurlijk middel willen proberen in plaats van meteen starten met medicijnen?

 

Boekentip:

 

WhatsApp Coaching voor persoonlijke vragen!

Heb je na het lezen van de informatie op de website nog een persoonlijke vraag? Ik (Jonneke Koekhoven) maak graag tijd om samen dieper in te gaan op een situatie. Kijk voor meer informatie op de pagina over WhatsApp Coaching!

KOEKIE Autisme BegeleidingAutisme en Etherische Oliën. Uitleg, tips en ervaringen!

6 comments

Join the conversation
 • Tamara Miranda - 3 juni 2023 reply

  Hoi, hoe kom ik aan Coby’s contact gegevens en welk merk olie is dat?

  KOEKIE Autisme Begeleiding - 3 juni 2023 reply

  Ik zal Cobi een bericht sturen en dan mail ik jou als ik antwoord heb Tamara.

  Ratna - 5 juli 2023 reply

  Hoi, zou je mij ook in contact kunnen brengen met Coby. Ik heb zelf een zoontje van 2.5 waarbij ook hele erge woedeaanvallen heeft en lijkt ook autisme te hebben.

 • Dee - 27 februari 2023 reply

  Hallo, ik ben een leek wat Essentiële olieën betreft, maar mijn zoon lijkt veel ook jouw verhaal. Ik ben heel benieuwd naar welke olie je gebruikt voor rust in het hoofd en minder stress en boosheid bij je zoon. Maak je zelf een mix?

 • Isabel - 12 augustus 2020 reply

  Bij een B12 tekort is een vitamine slikken het slechte wat je kunt doen, als je normaal eet mag je geen tekort hebben maar dan heb je een opnameprobleem, dan heb je injecties nodig de B12 in pillen is niet de goede maar maakt de waardes wel hoog maar doet niets in het bloed.

 • Diane - 29 september 2017 reply

  Hier ook een zeer positieve ervaring met etherische oliën. Aan de potjes te zien, niet dezelfde, maar wow, wat een kracht en wat een verschil! Ik ben erin gedoken toen mijn zoon zijn diagnose kreeg. ADHD/ASS. Toen de gesprekken richting medicatie gingen riep dat bij mij zoveel weerstand op, dat ik meteen op zoek ging naar iets anders. Ik kende iemand die van de medicatie af was gekomen door het gebruik van EO en die heb ik het hemd van het lijf gevraagd. Overtuigd was ik nog niet, maar onder het mom van niet geschoten is altijd mis, toch gedaan. En nog geen moment spijt van gehad.
  En natuurlijk is ritme ook heel belangrijk, duidelijke communicatie enz, maar door die olie zit hij zoveel beter in zijn vel, zijn de boze buien zo goed als weg, kan hij veel beter dealen met al die prikkels om hem heen.
  En inderdaad, puur natuur!

Join the conversation

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord met het privacybeleid van KOEKIE Autisme Begeleiding