Rita-Maris-3.jpg

Gastblogger Rita Maris, moeder van 6 kinderen, waarvan 3 met autisme

Rita Maris is één van de gastloggers die voor KOEKIE een blog schrijft. Ze schrijft over haar “uitdagende gezin”.

Ik merk dat mijn blogs mensen herkenning geeft. Dat vind ik een mooi idee, want zelf heb ik deze zorgen jarenlang alleen met mijn man gedragen. Het lucht op om te merken dat er veel meer mensen zij die tegen dezelfde problemen aanlopen. Met elkaar kunnen wij elkaar tot steun zijn.

Over mij, Rita Maris

Een omschrijving van mezelf geven? Ik praat liever over mijn zes kinderen. Daar raak ik nooit over uitgepraat! Ik ben dankbaar en trots dat ik hun moeder mag zijn! Tóch zal ik proberen om in enkele woorden een omschrijving van mezelf  te geven. Ik ben 40 jaar oud en al 20 jaar getrouwd. In de eerste 8 jaar van ons huwelijk hebben wij 4 kinderen mogen krijgen. Een prachtig gezin met drie meisjes en als laatste een stoere zoon! Mijn wens was uitgekomen om moeder te mogen zijn van een groot gezin.

Zwemlessen waren afgerond, ik hoefde nooit meer naar school want de kinderen waren zelfstandig genoeg om zelf te fietsen. Ik werkte een paar uurtjes per week, binnen de schooltijden…Maar die kriebels, die tikkende tijdbom. Die verlangens naar nog één keer een klein kindje te mogen voelen in mijn buik, te mogen knuffelen in mijn armen. Ik kreeg het gevoel gewoon niet weg!

 

Uitbreiding

Negen jaar nadat onze jongste zoon was geboren kregen wij tóch nog een prachtig prinsesje! Wat een blijdschap! Wat was iedereen gelukkig! Ze werd op handen gedragen in ons gezin! In mijn achterhoofd had ik eerlijk gezegd nog wel stiekem de hoop dat er nog één klein kindje mocht komen. Ik sprak daar niet over, want ik voelde mij net Rupsje Nooitgenoeg. Maar stilletjes fantaseerde ik dat ons kleine meisje een speelkameraadje zou krijgen. Zo alleen tussen allemaal grote zussen en een grote broer vond ik voor ons kleine meisje wat minder leuk. Tot onze grote blijdschap mocht ik zeven maanden na de geboorte van ons kleine meisje opnieuw zwanger zijn. 16 maanden na onze dochter werd opnieuw een zoon geboren.

“Wij zijn enorm gezegende ouders, dat beseffen wij elke dag opnieuw!”

Uitdagend gezin

We hebben een uitdagend gezin; Drie van onze zes kinderen hebben autisme, twee daarvan hebben daar AD(H)D bij. Een andere dochter heeft alléén ADHD en onze dochter van vier wordt op dit moment onderzocht omdat er bij haar ook vermoedens zijn van ADHD.  De meeste zorgen hebben wij op dit moment om onze oudste zoon met PDD-NOS / ADHD en een ernstige eetstoornis. Hij wordt momenteel behandeld in een eetkliniek. Ook zijn er zorgen om onze jongste zoon van bijna drie, want hij heeft klassiek autisme / een ernstige ontwikkelingsachterstand en ook een ernstig eetprobleem.

 

Bloggen

Om alles voor mijzelf op een rijtje te krijgen ben ik gaan bloggen. Ik had nooit kunnen bedenken dat ik op deze manier in contact zou komen met mensen die hetzelfde meemaken. Sindsdien heb ik veel fijne gesprekken met wederzijdse herkenning mogen hebben. Ik merk dat mijn blogs mensen herkenning geeft. Dat vind ik een mooi idee, want zelf heb ik deze zorgen jarenlang alleen met mijn man gedragen. Het lucht op om te merken dat er veel meer mensen zij die tegen dezelfde problemen aanlopen. Met elkaar kunnen wij elkaar tot steun zijn. Ervaringen delen werkt zó verhelderend. Er zijn regelmatig momenten waarop ik denk: “Wat goed bedacht! Dat ik daar nou nooit zelf opgekomen ben!” Ik hoop dat ik op deze manier ook anderen mag helpen.

 

Lees Rita haar verhaal over eetproblemen van haar zoon

Gastblogger Rita Maris schreef in 4 delen over de eetproblemen van haar kind:

Hoe het begon! (deel 1)
Naar de dokter… (deel 2)
Chronisch ondervoed (deel 3)
Opgenomen in een eetkliniek (deel 4)

Lees ook deel 5: Hoe gaat het nu, na een behandeling in kliniek Seyscentra?

 

Rita schreef ook 2 boeken:

Ook interessant: 5 tips van kookpedagoog Karen den Dekker en autisme en avondeten.

 

Herken je het verhaal van gastblogger Rita Maris? Heb je tips? Vind je wat ze schrijft inspirerend? Laat het weten in een comment onder het blog! Deel je dit bericht ook zodat ook anderen mensen het lezen? Dat is jouw kans om mee te werken aan meer begrip voor autisme!

 

WhatsApp Coaching voor persoonlijke vragen!

Heb je na het lezen van de informatie op de website nog een persoonlijke vraag? Ik (Jonneke Koekhoven) maak graag tijd om samen dieper in te gaan op een situatie. Kijk voor meer informatie op de pagina over WhatsApp Coaching!

KOEKIE Autisme BegeleidingGastblogger Rita Maris, moeder van 6 kinderen, waarvan 3 met autisme

7 comments

Join the conversation
 • rupsjedaan - 14 mei 2017 reply

  Dank je wel voor deze tip! Lief van je dat je meedenkt! ?

  Groetjes,

  Rita

 • Hannah - 14 mei 2017 reply

  Mag je ik een advies geven, misschien kan het Dr. Leo Kannerhuis iets voor je betekenen. 3e lijns instelling voor autisme! http://Www.leokannerhuis.nl

 • Saskia - 14 mei 2017 reply

  Ha wat een herkenning. Zelf moeder van 6 kids waarvan er 5 een of meerdere rugzakjes hebben. Elke dag weer een uitdaging om de rust te bewaren, alles in goede banen te leiden…. maar elke dag weer dankbaar dat k me mam mag noemen van mijn 6 schatten 🙂

  rupsjedaan - 14 mei 2017 reply

  Ach, wat bijzonder zeg! Heel herkenbaar dus! Maar boven alle zorgen inderdaad de dankbaarheid om moeder te mogen zijn van deze schatten?…
  Sterkte met alles!
  Groetjes,

  Rita

 • Sofia - 12 mei 2017 reply

  Ik ga dit blog zeker volgen! Bedankt dat je jouw verhaal wilt delen! Mijn zoontje heeft ook veel problemen met eten… lastig!

  Jonneke Koekhoven - 12 mei 2017 reply

  Er komen mooie blogs aan van Rita, waarin je wellicht dingen zal herkennen. Bedankt dat je het blog volgt!

  rupsjedaan - 14 mei 2017 reply

  Dank je wel! Je zult dan inderdaad veel herkennen in de blogs die gaan komen. Naast de blogs kun je op de facebooksite “Rupsje Daan” van alles lezen over eetproblemen bij kinderen met autisme. Sterkte met je zoon! Hopelijk komt er een moment dat alles beter zal gaan! Wat zal dat een hoop zorgen schelen, hè!

Join the conversation

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord met het privacybeleid van KOEKIE Autisme Begeleiding