human-722687_1280.jpg

Het Lieve Woorden Doosje I Boek in de praktijk

Hallo, Mijn naam is Mel (43). Ik ben getrouwd met Frank (43). Samen hebben wij vier prachtige kinderen: Sam (6), Max (6), Jonathan (8) en Lieve (9). Drie van hen hebben autisme. Ik ben gaan schrijven over de impact van autisme op mijn gezin om mijn gedachten te ordenen en gebeurtenissen te verwerken. In dit blog behandel is het boek ‘Het lieve woorden doosje’.

Fantastischer is het om te ervaren dat ik niet alleen sta! Op Mamaplaats.nl deel ik mijn verhalen in de hoop dat de kennis van autisme toeneemt. Ik vind het superleuk om daarnaast voor KOEKIE mijn belevenissen te koppelen aan leesboeken die ik heel nuttig vind.

 

Het lieve woorden doosje

 

Heel veel liefde

Het is Derde Kerstdag. We krijgen vandaag bezoek van mijn zus met haar man en hun twee lieve meiden. Onze Max (6), Sam (6), Jonathan (8) en Lieve (9) kijken altijd enorm naar hen uit. Voor Frank en mij is het vooral een zeer intensieve dag, bovenop alle feestelijkheden die we al achter de rug hebben. We parkeren onze vermoeidheid achter de ‘kerstgedachte’ en proberen met een ontspannen gezicht het programma en de tijd in goede banen te leiden. Ondertussen verdelen we onze aandacht tussen kinderen, hapjes en drankjes, socializen en opruimen.

We gaan zó op in onze rol, dat we nauwelijks stil staan bij de gezelligheid. Die is er wel degelijk! Tussen alle bedrijven door, zie ik het overduidelijk. Dat er sprake is van heel veel liefde. Ik zie het aan de glans in hun kinderogen. De prachtige glimlachen die over en weer met elkaar worden uitgewisseld. De focus die er is op elkaar. Het gedeelde plezier. Kleine aanrakingen. Overal spetteren heerlijke vonkjes liefde vanaf. Wat mooi om te zien hoeveel dit stukje familie voor mijn kinderen betekent. Heel even is al het andere van ondergeschikt belang.

 

Overspoeld door emoties

Zo’n familiebezoek heeft altijd een keerzijde, helaas. Direct na het vertrek van tante, oom en nichtjes beginnen de tranen bij Lieve al onbedaarlijk te stromen. Ze heeft met volle teugen van deze dag genoten. Alle emoties en indrukken, komen er bij haar op deze manier uit. Het afscheid valt haar zwaar. Ze worstelt ermee dat het niet duidelijk is wanneer we elkaar weer zien. Het kan zomaar een paar maanden duren voordat ze haar nichtjes weer ziet. Dat duurt Lieve op dit moment veel te lang. Ze kan het gemis niet hanteren, nu.

Angst maakt haar verdriet nog groter. Wat nu als ze haar vergeten omdat ze niet meer in beeld is? En die vreselijke twijfels. Heb ik het vandaag allemaal goed gedaan? Gaan ze niet weg vanwege mij? Het is helemaal niet zo laat, maar voor Lieve is het de hoogste tijd om naar bed te gaan en een streep te zetten onder deze lange dag.

 

Geef de liefde een plekje

Hoe leg ik – als alles wat heeft kunnen bezinken – aan Lieve uit dat de liefde van haar familie niet verdwijnt, als ze de deur uit lopen? Dat zij de woorden die zijn uitgesproken en het fijne gevoel dat zij bij hen heeft en over wat zij samen hebben beleefd, een plekje kan geven. Hoe leer ik Lieve het warme gevoel dat zij bij haar familie heeft, vast te houden? Zodat zij die warmte kan doorgeven aan andere mensen. En er bijvoorbeeld ook kracht uit kan putten om door een moeilijke situatie heen te komen.

 

Lieve woorden doosje

Wendy Maria Traa maakte een heel mooi prentenboek: ‘Het lieve woorden doosje’ en helpt kinderen dit plekje in hun hart te ontdekken. De stoere hoofdpersoon uit het verhaal, Tom, voelt zich op een dag onverwacht klein en alleen. Dan ontmoet hij Jasja. Ze beleven samen een heel fijne middag. Eenmaal thuis wil Tom de lieve woorden van Jasja bewaren en schrijft ze op papier. Maar ‘s avonds waaien die het raam uit. Nu is hij ze kwijt, denkt Tom verdrietig. Dan ontdekt hij dat hij fijne dingen in zijn hart kan bewaren. En dat hij ze op elk gewenst moment kan oproepen, door zijn hand op zijn hart te leggen. En je hebt zelf ook oneindig veel lieve woorden te bieden aan een ander, bedenkt Tom als hij Jasja uitlegt dat iedereen een lieve woorden doosje in zijn hart heeft.

De boodschap van dit mooie verhaal laat wel wat aan de verbeelding over. Want hoe ziet dat plekje in je hart er dan uit? Je hart is toch gewoon dat kloppende orgaan in je borst? Op YouTube vond ik een mooie hartmeditatie. Deze begeleidt kinderen bij het vormen van een beeld.

Er zijn ook diverse yogaoefeningen die helpen om je hart open te stellen voor het geven en ontvangen van liefde. Achterin het prentenboek staat hiervan een voorbeeld. Zo kun je nog actiever met heartfulness aan de slag en bouw je aan het zelfvertrouwen van je kind.

Veel plezier met dit mooie kinderboek en heel veel lieve woorden gewenst dit komende jaar! 💙💚


Kletssuggesties

Na het voorlezen van het boek kun je samen in gesprek over de lieve woorden die jullie zelf graag willen bewaren.

  • Welke complimenten heb jij wel eens gekregen?
  • Wat vind jij superleuk om te doen?
  • Wie is jouw vriend / vriendin? Wat vind je zo leuk aan deze persoon?
  • Welke mooie herinnering heb je aan vorig jaar?
  • Heb je een aandenken aan een fijne gebeurtenis (foto, souvenir of mascotte)? Krijg je een goed gevoel als je het vasthoudt?

Welke prentenboeken hebben jou thuis geholpen om ingewikkelde kwesties met jonge kinderen te bespreken? Laat het mij weten, ik hoor het graag. 

 

KOEKIE Autisme Poster en uitdeel kaarten voor meer kennis en begrip voor autisme! Om op te hangen op scholen, thuis, bij verenigingen, in wachtkamers of uit te delen aan vrienden en familie

Klik hier voor meer info!

 

WhatsApp Coaching voor persoonlijke vragen!

Heb je na het lezen van de informatie op de website nog een persoonlijke vraag? Ik (Jonneke Koekhoven) maak graag tijd om samen dieper in te gaan op een situatie. Kijk voor meer informatie op de pagina over WhatsApp Coaching!

KOEKIE Autisme BegeleidingHet Lieve Woorden Doosje I Boek in de praktijk

Join the conversation

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord met het privacybeleid van KOEKIE Autisme Begeleiding