Wat zijn prikkels?

Home » Autisme Kennisbank » Prikkels » Wat zijn prikkels?

WAT ZIJN PRIKKELS?

Prikkels zijn alle invloeden vanuit je omgeving die verwerkt moeten worden door je hersenen. Het is een verzamelnaam voor alles wat je aandacht vraagt en de zintuigen prikkelt.  Alles wat je hoort, ziet, ruikt, proeft en voelt noem je externe prikkels. Het zijn dingen die gebeuren in je omgeving. Daarnaast heb je ook nog interne prikkels. Dit zijn vaak emoties of dingen die je bezighouden. Bijvoorbeeld: angst, piekeren, enthousiasme, schaamte, uitkijken naar iets of er juist tegen opzien, etc.

Een prikkel is een manier om contact te hebben met je omgeving. Er gebeurt iets: de prikkel, en jij reageert hierop. Bijvoorbeeld: je pakt een kop thee vast en merkt dat het heet is (de prikkel) , je laat daarom het kopje weer los. Of je loopt op straat je voelt je telefoon trillen ( de prikkel) je pakt je telefoon op en neemt op.

Het is natuurlijk onmogelijk om op alle prikkels te reageren. Daarom hebben we iets wat een prikkeldrempel heet. Een prikkeldrempel bepaald hoe sterk een prikkel aanwezig moet zijn voordat we hem echt bewust opmerken. Deze is bij iedereen weer anders. Zo komt het dat 1 iemand prima kan werken in een ruimte vol met pratende mensen, en een ander zich al niet meer kan concentreren wanneer iemand met papiertjes kraakt.

Wanneer je te weinig prikkels binnenkrijgt ontstaat er onderprikkeling. Dit kan gebeuren wanneer je in een omgeving bent waar te weinig prikkels aanwezig zijn. Bijvoorbeeld een hele saaie kamer waar weinig te zien, te voelen en te horen valt. Maar het kan ook voorkomen dat prikkels veel minder binnenkomen en dat je daardoor onderprikkeld raakt. Dit komt voor bij mensen die hyposensitief zijn.

Bij te veel prikkels of overprikkeling, gebeurt er juist zo veel in je omgeving dat je hersenen niet meer alles kunnen verwerken. Hierdoor raak je afgeleid of geïrriteerd. Dit kan komen door een drukke omgeving of bij mensen die een lage prikkeldrempel hebben zoals mensen die hypersensitief zijn.

Prikkels ervaringen

Blogs over prikkels

Prikkels links

Hieronder volgen een aantal handige links (bronnen) naar externe websites over prikkels:

Omgaan met prikkels

Wat is een prikkel?

 

KLIK HIER OM TERUG TE GAAN NAAR DE AUTISME KENNISBANK

KOEKIE Autisme BegeleidingWat zijn prikkels?