Wat betekent hyposensitief?

Home » Autisme Kennisbank » Prikkels » Wat betekent hyposensitief?

WAT BETEKENT HYPOSENSITIEF?

Hyposensitiviteit is het niet of juist heel laat binnenkrijgen van bepaalde prikkels. Wanneer iemand hyposensitief is, komen bepaalde zintuigelijke prikkels niet of pas laat binnen bij het juiste gedeelte van de hersenen. Hierdoor kan het voorkomen dat iemand pas laat of juist helemaal niet reageert op wat er in zijn omgeving gebeurt.

Net als bij hypersensitiviteit is het niet altijd zo dat je op alle vlakken hyposensitief bent. Zo kan het zijn dat prikkels die met voelen te maken hebben minder goed binnenkomen, maar de rest van de zintuigen wel normaal verwerkt worden.  Soms komt het ook voor dat iemand zowel hypersensitief en hyposensitief tegelijk is. Een voorbeeld hiervan is: Wanneer een kind het niet merkt dat het koud is en daarom te korte kleren draagt, maar tegelijkertijd geen wollentrui aan wil omdat de stof zeer doet.  In dit geval komt er bij het zintuig voelen te weinig prikkels binnen om te merken dat het koud is, maar te veel prikkels van de trui die daarom als naar wordt ervaren.

Het komt vaak voor dat mensen die hyposensitief zijn juist op zoek gaan naar extra sterke of extreme prikkels omdat deze wel binnenkomen. Bijvoorbeeld bewust harde geluiden opzoeken of drukke plaatsen met veel mensen. Hiervan staan een paar mooie voorbeelden in de koekie-blog: autisme en hypogevoeligheid.

Ervaringen met hyposensitief

Blogs over hyposensitief

Links over hyposensitief

Hieronder volgen een aantal handige links (bronnen) naar externe websites over hyposensitief:

KOEKIE

Participatie Autisme

Praktijk Transire

KLIK HIER OM TERUG TE GAAN NAAR DE AUTISME KENNISBANK

Marleen GondelachWat betekent hyposensitief?