Wat betekent hypersensitief?

Home » Autisme Kennisbank » Prikkels » Wat betekent hypersensitief?

WAT BETEKENT HYPERSENSITIEF?

Hypersensitiviteit is het overgevoelig zijn voor bepaalde prikkels. Dit betekent dat je meer signalen en indrukken binnenkrijgt vanuit je omgeving dan gemiddeld. En daarom ook meer prikkels tegelijk moet verwerken.

Hypersensitief zijn betekent niet altijd dat alle prikkels heel sterk binnenkomen. Vaak zijn het specifieke zintuigen die net iets gevoeliger zijn dan anderen. Als je bijvoorbeeld extra veel prikkels binnenkrijgt vanuit het zintuig zien heb je sneller last van fel licht, veel kleuren of veel beweging in je omgeving. Maar als je juist gevoeliger bent voor geluid, dan heb je meer moeite met mensen die door elkaar praten, harde geluiden zoals sirenes of onverwachte geluiden zoals de ringtone van een telefoon.

Welke prikkels sterker binnenkomen verschillen van persoon tot persoon, en bijna elke combinatie is mogelijk. Het kan zo zijn dat je extra gevoelig bent voor 1 soort prikkel en juist een andere soort prikkel bijna geen invloed op je heeft. Bijvoorbeeld wanneer je bepaalde kleding niet wilt dragen omdat ze naar aanvoelen of zelfs zeer doen (hypersensitief in het zintuig voelen), maar juist harde geluiden erg prettig vindt (Wat voorkomt bij mensen die hyposensitief zijn voor geluid).  In de KOEKIE-Blog autisme en hypogevoeligheid staat een mooi schema dat duidelijk laat zien wat de kenmerken zijn van iemand die hypersensitief zijn voor bepaalde prikkels. (Schema of Schema 2 )

Wanneer je gevoeliger bent voor prikkels, is het ook makkelijk om overprikkeld te raken. Dit gebeurt wanneer je zoveel indrukken moet verwerken dat je hersenen het niet meer bij kunnen houden. Je hoofd zit dan letterlijk even vol.

Ervaringen met hypersensitief

Blogs over hypersensitief

Links over hypersensitief

Hieronder volgen een aantal handige links (bronnen) naar externe websites over hypersensitief:

KLIK HIER OM TERUG TE GAAN NAAR DE AUTISME KENNISBANK

Marleen GondelachWat betekent hypersensitief?