Trap richting een goede bui

In het blog over Autisme en Boosheid gaf ik uitleg over de “Trap richting een goede bui”. Ik heb hier enorm veel aanvragen voor gekregen, té veel om iedereen persoonlijk een e-mailtje te sturen. Ook krijg ik veel vragen over autisme en boosheid en daarom heb ik in 2020 een nieuwe online cursus ontwikkeld over dit onderwerp.

Wil jij graag een lege “Trap richting een goede bui” ontvangen? Wanneer je je aanmeldt voor de informatiemails over de online cursus over boosheid, ontvang je de vernieuwde tool gratis en direct in jouw mailbox!

Ik ontvang graag de gratis tool: "Trap richting een goede bui" en ik wil graag meer informatie ontvangen over de cursus Autisme en Boosheid voor ouders.

dit veld niet invullen s.v.p.

 

Hoe gebruik je de tool?

 1. Je bespreekt samen hoe je kunt merken dat het kind zich vrolijk, rustig, geïrriteerd, boos of woedend voelt. Dit is om voor het kind zelf, herkenbaar te maken in welke fase van boosheid het zit, maar ook om het voor anderen (gezinsleden of klasgenootjes) duidelijk te maken.
 2. Je bespreekt wat het kind nodig heeft om de ‘Trap richting een goede bui’ weer op te klimmen bij de verschillende emoties.
 3. Je zoekt samen een plek waar dit plan mag hangen.
 4. Om voor het kind en voor anderen duidelijk te maken in welke emotie het kind op dat moment zit kan je bijvoorbeeld een post-it stickertje laten ophangen bij de juiste trede. Dit zullen ze in een boze bui alleen niet altijd willen. 😉

In de cursus over autisme en boosheid wordt nog veel uitgebreider ingegaan op het gebruik van de ‘Trap richting een goede bui’. In de cursus worden ook tientallen voorbeelden gegeven van dingen die je samen met het kind kunt invullen in de ‘Trap richting een goede bui’.

 

Boekentip:

KOEKIE Autisme BegeleidingTrap richting een goede bui

15 comments

Join the conversation
 • issa - 20 juli 2022 reply

  Hallo, ik kan het niet downloaden, terwijl dit wel werd aangekondigd in een ander artikel. Jammer!

  KOEKIE Autisme Begeleiding - 22 juli 2022 reply

  https://symptomen-autisme.nl/trap-richting-een-goede-bui-koekie/ Via deze link kun je de nieuwe versie aanvragen
  https://www.symptomen-autisme.nl/portfolio/trap-richting-goede-bui/ Via deze link kun je de oude versie downloaden

 • Ethan Goemaere - 2 januari 2018 reply

  Ik heb zelf autisme en herken daar echt de meeste dingen wel ! Ik vind dat dit zeer goed is om getekend te zien !!! DIKKE DUIM

  Jonneke Koekhoven - 2 januari 2018 reply

  Bedankt voor je leuke en enthousiaste reactie Ethan!

 • Sven - 21 juni 2017 reply

  Eindelijk, eindelijk, eindelijk zie ik nu waarom mijn zoontje doet zoals hij doet. Hij is 10 en woont bij zijn moeder. Als hij bij mij en mijn huidige vrouw is botviert hij al zijn frustratie op haar maar kan ook vanuit niets plots boos worden. Nu had zijn moeder dat vroeger ook. Mijn zoontje had speltherapie maar zijn moeder was te lui en had er geen zin meer in, dit tegen advies speltherapeut en ook tegen mijn zin in en al moest ik elke week met hem zij weigerde om het nog voort te zetten. Mijn vraag: hoe kan ik nu forceren dat er alsnog onderzoek naar hem gedaan wordt? Welke wegen moet ik bewandelen? Ik kan dit nooit alleen!

 • Wendy Hill - 5 april 2017 reply

  Beste jonneke,
  Heel interessant om eens uit te proberen maar kan hem helaas niet download en.

 • Jacqueline - 1 april 2017 reply

  Ik kan de pdf niet downloaden…..

  Jonneke Koekhoven - 4 april 2017 reply

  Hoi Jacqueline, Ik heb de trap even via de mail naar u opgestuurd!

 • Marieke - 23 juni 2016 reply

  Heel herkenbaar Katelijn, ik heb een Zoon van 22 jaar en wij lopen op eieren door het huis. Het lijkt wel erger te worden nu hij volwassen is. Hij gaat komende augustus begeleid wonen en is daar gespannen over, maar voor ons en hem is het denk ik goed dat we door de week niet op elkaars lip zitten.

 • katelijn - 10 mei 2016 reply

  Hoi ik heb eigelijk een vraag het is geen kind maar volwassen 25 jaar..

  Als hem iets niet lukt word hij boos en scheld hij heel erg..
  Hij is heel negatief en praat negatief over de mensen ook zoekt hij zelf geen contact met de mensen ik probeer hem daar juist bij te helpen om ze goede vriend te appe maar dan krijg ik een grote mond van hem wat me beangstigt en hou snel mij mond..
  Als hii ze dag niet heeft komt alles op mij neer als ik wat vraag of iets zeg..
  Gevoelens kan hij niet over praten..
  Hij stoot me af en trek hem naar hem toe..
  Zijn wil is wet zeg maar en mag niks veranderen.
  Hij heeft een plan en als dat anders word werd hij boos of geïrriteerd

  Wie kan mij helpen ik zit met me handen in me haar

 • Patricia - 13 januari 2016 reply

  Hallo,
  Ik heb eigenlijk een vraag ik heb een zoon van 11 jaar en om ieder ding wat hij probeert te maken of een spelletje achter de pc of een legoblokje wat niet past of nou ja noem maar op wordt hij boos. Ondertussen zijn wij er wel klaar mee. Hij zegt zelf dat hij er niks aan kan doen . Nou geloof ik dat soms wel maar soms denk ik dat het aandacht is. Hij zegt ook jullie begrijpen mijn niet.
  Is dit iets wat bij autisme past en hebben jullie een advies?
  Groet patricia

  Jonneke Koekhoven - 8 maart 2016 reply

  Beste Patricia, vervelend voor jullie, maar ook voor hem zelf dat hij steeds boos wordt. Is uw zoontje gediagnosticeerd met autisme of niet? U zou bijvoorbeeld de trap richting een goede bui kunnen uitproberen, of met hem bespreken wat hij kan doen als hij boos wordt. Maar het is ook belangrijk te kijken waar zijn boosheid en frustratie vandaan komt. Als je hier verder over wil praten of advies wil ontvangen mag je altijd een email sturen naar koekie.info@gmail.com

 • Francy - 16 december 2015 reply

  Ik ben gezinsbegeleidster en merk vaak dat kinderen met autisme de ander nodig hebben om hun boosheid te kunnen uiten. Ze blijven gezinsleden uitdagen en als die niet reageren, dan maken ze dingen kapot of doen zichzelf pijn. Ze willen graag reactie van die ander, om vervolgens zelf nog bozer te kunnen worden. Dit patroon is moeilijk te doorbreken omdat het voor hen iets oplevert.

  Jonneke Koekhoven - 13 januari 2016 reply

  Hallo Francy, wanneer een kind boos is gaat het bepaald gedrag laten zien zoals bijvoorbeeld uitdagen of dingen kapot maken. De vraag is echter altijd waar de boosheid vandaan komt, pas dan kan je ook wat aan de boosheid en de reacties doen. Je kunt ook proberen boosheid in te kaderen. Iedereen is wel eens boos en het is een emotie die er ook mag zijn, maar de vraag is wat je ermee doet. Je kunt bijvoorbeeld een plan maken met de kinderen wat ze mogen doen als ze boos zijn. Heel hard op een kussen slaan bijvoorbeeld, in plaats van jezelf pijn doen. Als je hier meer tips voor wil mag je me altijd een mail sturen via koekie.info@gmail.com

 • Rowena - 2 augustus 2015 reply

  Super , idee ga het ook zeker uit probere ,
  Ben benieuwd of het gaat lukken

Join the conversation

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord met het privacybeleid van KOEKIE Autisme Begeleiding