Vermoedens en onderzoeken

De 'eerste indruk' les van de online KOEKIE Cursus Sterk staan als ouder van een kind met autisme

Welkom bij deze ‘eerste indruk’ les van de cursus Sterk staan als ouder van een kind met autisme! Wij willen jullie graag de kans geven om vrijblijvend een indruk te krijgen van de manier waarop de thema’s eruit zien. Qua invalshoek en inhoud, maar vooral ook qua vorm.

Deze les is veel korter en minder uitgebreid dan de betaalde lessen, maar voldoende om een indruk te krijgen van de manier waarop de thema’s zijn opgebouwd!

KOEKIE staat voor simpel, positief en vooral praktisch. Daarnaast hechten wij veel waarde aan het verbinden van mensen met dezelfde vragen of ervaringen. In deze eerste les komt dat allemaal terug.

Yes, laten we beginnen!

Vriendelijke groetjes!
Jonneke en Marleen


INHOUD VAN DEZE LES

💙💚Er is bij elke les een inhoudsopgave en er staat bij hoelang de les ongeveer zal duren qua lees- en maakwerk.

Voor het maken van deze ‘eerste indruk’ les heb je ongeveer 20 min nodig. Voor een thema uit de betaalde cursus heb je ongeveer tussen het uur en de twee uur nodig.

0.1 De eerste vermoedens

0.2 DSM 5

0.3 Ervaringen van andere ouders

0.4 Opdracht / uitdaging voor deze week

0.1 De eerste vermoedens

Weet je het nog?

Waarschijnlijk heb je je opgegeven voor deze cursus omdat jouw zoon of dochter nog niet zolang geleden de diagnose autisme heeft gekregen. Het kan ook dat jullie nog in de fase van onderzoeken zitten of zelfs in de fase van vermoedens. Misschien heeft jouw kind de diagnose al wat langer, maar ben je nog steeds zoekende naar de juiste benadering, hulp en zelfzorg.

Veel ouders geven aan dat ze al vroeg vermoedens hadden dat er ‘iets’ anders was bij hun kind. Sommige ouders zeggen dat ze het zelfs al hebben gezien of gemerkt toen hun kind nog een baby was. Er zijn veel symptomen bij jonge kinderen te zien, maar vaak zijn die pas duidelijk wanneer je er een aantal jaren later op terugkijkt. Vooral wanneer het je eerste kind is, weet je als ouder vaak niet direct wat je kunt verwachten van een baby, dreumes, peuter of kleuter. Wat het soms extra lastig maakt, is dat jonge kinderen zich ontwikkelen in sprongen en dat dat ook per kind en intelligentieniveau verschilt. Je hoort altijd ‘het is een fase’ wanneer een kind opvallend gedrag vertoont. Dat geldt ook voor kinderen met autisme en dat maakt het stellen van een diagnose op jonge leeftijd soms lastig. Toch zijn er steeds meer psychiaters en psychologen die zich bezighouden met vroegsignalering bij jonge kinderen met autisme, omdat uit onderzoek blijkt dat begeleiding en behandeling op jonge leeftijd een positief effect hebben op de ontwikkelingen en de kansen van de kinderen. Vroeger kon de diagnose pas officieel gesteld worden vanaf de leeftijd van 6 jaar. Tegenwoordig wordt de diagnose soms al gesteld met 1,5 jaar.

Wanneer had jij voor het eerst het idee dat jouw kind zich op een andere manier ontwikkelde?

💙💚Wanneer er een streep voor een stukje tekst staat, betreft het een vraag of opdracht die je kunt beantwoorden of maken in jouw cursus – notitieboek. Ook mag je deze vragen of opdrachten met de andere ouders in de Facebook Support Groep bespreken.

In dit korte, duidelijke filmpje wordt uitgelegd hoe de diagnose gesteld wordt. Waarschijnlijk heb jij dit hele proces net achter de rug en weet je als geen ander hoe de onderzoeken verlopen. Toch ervaren alle ouders het proces van de diagnose weer anders. Bij de Ă©Ă©n gaat het snel en makkelijk en bij de ander is het een jarenlange zoektocht. Hoe is het proces bij jou verlopen?

 

In onderstaand filmpje vertelt een GZ Psycholoog hoe het onderzoekstraject eruit ziet. Hoe zag jullie onderzoekstraject eruit? Was je na het krijgen van de diagnose opgelucht, verdrietig, blij of misschien verbaasd? Als ouder ga je zelf ook door een proces wanneer je kind een diagnose krijgt. Er is weinig ruimte en begeleiding voor dit proces en toch is het heel belangrijk dat je er bewust mee omgaat. In de thema’s van de cursus komen al deze onderwerpen terug.

 

0.2 DSM 5

Een klein stukje theorie

Sinds 1 januari 2017 wordt er in de Nederlandse psychiatrie gewerkt met de DSM-5. In Amerika kwam de DSM-5 al uit in 2013, maar sinds 2017 wordt hij ook in Nederland gebruikt. De DSM is een dik handboek waarin alle verschillende psychiatrische aandoeningen beschreven staan. DSM staat voor Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. Het boek wordt sinds 1952 gebruikt door de hele wereld voor het stellen van psychiatrische diagnoses. Ook autisme wordt in dit boek omschreven en voor het stellen van de diagnose autisme wordt er via de DSM-5 gekeken naar verschillende kenmerken.

In de DSM-5 wordt autisme verdeeld in twee domeinen.

1 Beperkingen in de sociale communicatie en interactie
2 Repetitief gedrag en specifieke interesses

Er wordt gekeken naar de volgende zeven symptomen

  1. Tekorten in de sociaal-emotionele wederkerigheid
  2. Tekorten in non-verbale communicatie
  3. Tekorten in het ontwikkelen, onderhouden en begrijpen van relaties
  4. Stereotiepe of repetitieve motorische bewegingen, gebruik van voorwerpen of spraak
  5. Vasthouden aan routines of rituelen
  6. Zeer beperkte, gefixeerde interesses
  7. Sensorische hyper- of hypo-reactiviteit

Er is in de DSM-5 behoorlijk wat veranderd in vergelijking met de DSM-4 op het gebied van diagnostiek voor Autisme. De verschillende ‘soorten’ autisme zijn bijvoorbeeld verdwenen en de domeinen zijn aangepast. In onderstaand filmpje wordt op een leuke manier uitgelegd wat er allemaal veranderd is.

0.3 Ervaringen van andere ouders

Een vader vertelt

Iedere ouder ervaart bepaalde gevoelens en gedachten voor en na het krijgen van een diagnose voor zijn of haar kind. Gevoelens van verdriet, opluchting, schaamte, boosheid, trots, erkenning maar gelukkig altijd ook onvoorwaardelijke liefde. Na het krijgen van de diagnose sta je aan het begin van een ontdekkingstocht, waarin je je kind met zijn of haar behoeftes steeds beter leert kennen. Met vallen en opstaan, met goede periodes en met moeilijke periodes. Hieronder delen wij twee ervaringen van vaders met je. De ene is een brief van een vader aan zijn zoontje en de andere is een filmpje van een vader die zijn gevoel en gedachtes deelt.

Schrijf voor jezelf eens op welke gevoelens jij allemaal ervaart wanneer je nadenkt over de diagnose van jouw zoon of dochter? Ook de vervelende gevoelens mogen er zijn.


 

Mijn grote ‘kleine’ vriend ……

De afgelopen jaren heb ik me voortdurend afgevraagd wat er in dat hoofdje van je omgaat. Daarbij voelde ik je terugkerende innerlijke strijd en frustraties. Het besef dat ik je niet altijd heb kunnen helpen steekt en maakt me soms verdrietig.

Je bent alweer 8 jaar mooie vent en de kogel is nu eindelijk door de kerk. Opgelucht? Daar kan ik eigenlijk geen goed antwoord op geven. Ik had het uiteraard graag anders voor je gezien maar ik realiseer me ook dat dit niet het einde van de wereld is………

Het is juist ons begin! We gaan starten met de wetenschap dat de toekomst alleen nog maar beter zal worden voor je.

Blijkbaar ben je “anders” dan de meeste anderen. Dat het helemaal niks met me doet is gelogen maar dan niet omdat ik me zou schamen voor de omgeving of dat ik aan familie en vrienden moet uitleggen wat het precies is maar vooral omdat ik hoop dat er geen obstakels zullen zijn op het pad naar de rest van je leven.

We hebben de laatste jaren toch wel lastige momenten meegemaakt maar papa en mama hebben altijd geprobeerd naar je te luisteren en hierin ook geprobeerd de juiste keuzes te maken. Een ding is wel zeker, we hebben je overspoeld met liefde.
Autisme, het is een rotwoord maar daar gaan we mee dealen.

Dex, we gaan er iets van maken….Papa en mama gaan je helpen om alle obstakels te overwinnen. Wanneer je iets niet kunt, dan ben ik er en dan doen we het samen. Word je niet begrepen?

Ik begrijp jou altijd en wanneer het even tegenzit dan krijg jij al mijn liefde en dat dan voor de rest van je leven.

Je moet weten dat papa trots op jou en Raf is. Jullie zijn mijn beste maatjes en met jullie kan ik de hele wereld aan.

Tot de maan en terug…. mijn grote ‘kleine’ vriend!
Dikke kus papa!


 

0.4 UITDAGING

💙💚Aan het einde van elk thema krijg je een uitdaging of opdracht waar je na het maken van het thema mee aan de slag kunt. Als je behoefte hebt aan een gesprek of feedback mag je altijd contact opnemen met ons. 


De uitdaging van deze proefles is: Schrijf een brief aan jouw zoon of dochter die de diagnose heeft gekregen en beschrijf hierin wat de diagnose met jou doet. Lees deze brief voor aan jouw partner of, als je die niet hebt, aan een andere dierbare die dichtbij jou staat.

Bronnen

  • https://www.dsm-5.nl/documenten/artikel/28/Autismespectrumstoornissen-in-de-DSM-5
  • https://symptomen-autisme.nl/mijn-grote-kleine-vriend/

💙💚Het thema wordt altijd afgesloten met een bronnen overzichtje, zodat je weet waar de informatie vandaan komt en zodat je eventueel verder kunt lezen over bepaalde onderwerpen.

Heb je behoefte aan meer informatie en heb je zin om aan de slag te gaan met inzichtgevende opdrachten?

Meld je hieronder aan en ontvang de eerste echte les in jouw mailbox!

De volgende thema’s komen in de cursus aan bod:

  1. Jij en het ouderschap
  2. Wat is autisme en hoe uit zich dat bij mijn kind?
  3. Checklist: De diagnose; wat nu?
  4. Hoe vertel je je kind en de omgeving over de diagnose?
  5. Het belang van een sterk sociaal netwerk
  6. Verbinding en gezinsanalyse
  7. Casussen, praktische tips en veelgestelde vragen
  8. Een handig overzicht

Sterk staan als ouder van een kind met autisme

€ 179

  • 8 Lessen
  • Handout van de lessen
  • Werkboek
  • 8 opdrachten / uitdagingen
  • Antwoord op persoonlijke vragen via mail
  • Mogelijkheid tot persoonlijke support via mail of WhatsApp
Ja! Ik doe graag mee!

Heb je interesse in de cursus, maar wil je nog even wachten met aanmelden en betalen? Vul hieronder jouw gegevens in zodat we je op de hoogte kunnen houden! We sturen je dan elke week een mailtje met een bruikbare en inspirerende tip over autisme, begeleiding, zelfzorg, lotgenotencontact en nog veel meer!

Vriendelijke groetjes,
Jonneke en Marleen

 

Ja! Stuur mij een jaar lang elke week een bruikbare tip en houd me vrijblijvend op de hoogte over de cursus Sterk staan als ouder van een kind met autisme

dit veld niet invullen s.v.p.

 

KOEKIE Autisme BegeleidingEerste indruk les | Online KOEKIE Cursus Sterk staan als ouder van een kind met autisme