Waarom is de context bij autisme zo belangrijk?

Home » Autisme Kennisbank » Hoe ga je om met een kind met autisme? » Waarom is de context bij autisme zo belangrijk?

WAAROM IS DE CONTEXT BIJ AUTISME ZO BELANGRIJK?

Ervaringen met de context bij autisme

Toen de kinderen nog naar school mochten maakt ik het volgende mee:

Mijn zoon van 14 jaar is op zich vrij zelfstandig. Hij blijft echter wel moeite houden met dagelijkse functies rondom hygiëne. Voor mij onbegrijpelijk, want ik denk er zelf niet over na. In de ochtend is het standaard douchen, tanden poetsen etc… Voor mijn zoon niet. In de badkamer hangen pictos met een korte uitleg maar op een ochtend ging het toch weer even “Mis”.

Hij was weer eens te laat. Niet te laat wakker, want hij staat wel vroeg op maar gaat dan t.v kijken, hondjes knuffelen, eten etc. Dus ik riep hem dat hij op moest gaan schieten anders zou hij te laat op school komen. Hij kwam naar beneden en ik zei terloops dat hij zich nog wel even moest gaan wassen voordat hij de deur uit kon. Mijn context was “Je bent al aan de late kant dus was je belangrijke delen met een washandje, kam je haar en poets je tanden, je weet wel, wat bij de normale ochtend hygiëne hoort.” Dat zei ik niet, ik dacht het en ik nam aan dat hij dat ook zo zou oppikken omdat mijn normaal is.  Mijn zoon liep naar boven en ik hoorde de douche aan gaan. Want hij hoorde “Ga je wassen”. Hij begreep dat als zijn volledige lichaam wassen, onder de douche. Hij volgde mijn instructies letterlijk, en dacht daarbij niet verder na over de context. Dat was namelijk dat hij al te laat op school zou komen omdat hij geen planning had. Hij stond op, doet wat hij wilde doen en wanneer hij klaar was zou hij vertrekken. Hierbij geen rekening houdend met de tijd dat school start.

We lopen hier regelmatig tegenaan. Wij begrijpen dingen anders, hij heeft moeite met context en ik vergeet dat hij mijn woorden letterlijk opvat. – Charlot

Blogs over de context bij autisme

Links over de context bij autisme

Hieronder volgen een aantal handige links (bronnen) naar externe websites over de context bij autisme:

 

KLIK HIER OM TERUG TE GAAN NAAR DE AUTISME KENNISBANK

Marleen GondelachWaarom is de context bij autisme zo belangrijk?