IMG_8577-2.jpg

Tapperuse | Dagje weg met een kind met autisme | 11 tips!

Voor mijn werk ga ik regelmatig met kinderen uitstapjes maken. Heerlijk! Lekker samen erop uit, ontspannen en in een ongedwongen setting. Pas dan komen de echte gesprekken op gang en kan ik aanhaken bij zijn of haar belevingswereld. We hebben plezier en werken tegelijkertijd aan doelen. Ideaal, ik zou het nooit meer anders willen doen. In dit blog vertel ik, Jonneke Koekhoven, je meer over de app Tapperuse. Ik neem jullie mee naar het dagje uit van een aantal weken geleden, geef mijn mening over de app en geef tips voor het gebruik van de app en voor een dagje uit in het algemeen!

 

Wat is Tapperuse?

Al die uitstapjes en activiteiten kosten wel geld… Uiteraard is het plezier en de glimlach van de kinderen een miljoen euro waard, maar tóch ben ik vaak opzoek naar leuke aanbiedingen en kortingsbonnen. Met de kinderen waar ik mee op stap ga, weet je eigenlijk nooit van te voren hoe de dag of het uitstapje gaat lopen. Soms willen ze niet weg en soms is het na een half uur eigenlijk wel klaar. Bijvoorbeeld wanneer het ergens te druk is, of de plek voldoet niet aan het beeld dat het kind in zijn of haar hoofd had.

Een aantal weken geleden kwam ik in contact met iemand van ‘Tapperuse’, een app waarmee je bij een activiteit alleen betaalt voor de tijd dat je ergens binnen bent. Uiteraard betaal je nooit méér dan de entreeprijs, maar mocht je er maar een half uurtje zijn, betaal je alleen dat half uurtje. Ik werd er direct enthousiast van en wilde er meer van weten. Ik heb de app gedownload, de website grondig doorgelezen en een enthousiast berichtje op Facebook geplaatst. Uiteraard heb ik ook meteen een uitje gepland met een van mijn KOEKIE kids, om de app uit te proberen.

Tapperuse is dus een app waarmee je bij een uitje alleen betaalt voor de tijd dat je daadwerkelijk aanwezig bent. Het idee kwam van een vader die met zijn zoon naar een speeltuin wilde gaan, toen het ineens hard begon te regenen. Ze besloten niet meer te gaan, ook terwijl het ’s middags gewoon weer droog was, want vader vond de speeltuin te duur voor een paar uurtjes. Hij bedacht dit goede idee voor alle andere ouders, begeleiders en leerkrachten in soortgelijke situaties.

 

 

Hoe ziet Tapperuse eruit?

De uitstraling van de app is kinderlijk, makkelijk en vrolijk. De kleurtjes zijn aantrekkelijk en door de leuke plaatjes die gebruikt worden in de app en op de website krijg je direct een beeld van wat de app inhoudt. Wanneer je de app hebt geïnstalleerd krijg je op de hoofdpagina de volgende onderdelen:

Ontdek: Hier zie je direct alle verschillende categorieën zoals sport&spel, cultuur, uitjes, natuur. Wanneer je op een bepaalde categorie klikt zie je alle uitjes die daar bijhoren.

Nieuwste Locaties: Hier kun je door nieuwe locaties scrollen. Het team van Tapperuse is nog druk bezig met het ‘vullen’ van de app en er komen steeds nieuwe locaties bij. Het werkt ook leuk voor inspiratie! Je hebt een mooi overzicht van alles wat je zou kunnen doen in een bepaald gebied.

Favorieten: je kunt locaties opslaan voor een later moment. In het gedeelte ‘favorieten’ komen alle uitjes te staan die jij zelf hebt opgeslagen.

Alle Locaties: Hier staat een overzicht van alle locaties die zijn aangesloten bij Tapperuse. Je scrollt er doorheen en ziet dan in één oogopslag de plek, de openingstijden en de prijs per minuut. Heel handig!

Je kunt heel makkelijk zoeken naar activiteiten bij jou in de buurt door op het landkaartje te kijken. Je ziet daar precies waar alle activiteiten in Nederland te vinden zijn en via GPS zie je welke activiteiten zich bij jou in de buurt bevinden. Als je op een activiteit klikt zie je alle informatie over de locatie, openingstijden, prijzen en hoe het in- en uittappen werkt bij die specifieke locatie. Je kunt ook de geschiedenis van jouw tap activiteiten zien en natuurlijk kun je heel makkelijk al je persoonlijke gegevens aanpassen.

 

Hoe gebruik je Tapperuse? 

Het downloaden en installeren van de app was super simpel! De app is gratis en te vinden in de app store of de Google Playstore en is zo geïnstalleerd. Na het downloaden moet je je registreren, je vult al je gegevens in en kunt aan de slag! Het is belangrijk om je GPS aan te zetten, want via de GPS kan de app zien of je nog binnen of buiten het park bent. Na het aanzetten van je GPS kun je een ’testritje’ maken. Je tapt in bij ‘Tapperuse Land’ en tapt vervolgens weer uit. Zo zie je in het kort even hoe de app werkt. 

 

Een voorbeeldje: Miniworld

Toen ik binnenkwam bij Miniworld, opende ik de app en klikte ik direct op Miniworld, die ik had opgeslagen in favorieten. Onderaan stond een duidelijke lichtblauwe balk met ‘Intappen’. Daar heb ik op geklikt en toen kon ik een keuze maken tussen kind en volwassene en aangeven met hoeveel personen we wilden intappen. Daarna kon ik via zo’n zelfde blauwe balk doorklikken naar ‘Controleer de prijs’. Daar kreeg ik een duidelijk transactieoverzicht waar de maximale totale prijs stond aangegeven.

Daarna heb ik op ‘Tap in’ geklikt en begonnen mijn minuten te lopen. De eerste twee minuten waren gratis om mijn jas op te hangen. Tijdens mijn bezoek kon ik steeds zien hoeveel minuten ik er al was en hoeveel het zou kosten als ik op dat moment zou uittappen. Ik heb daar een paar keer op gekeken. Toen we weer weg gingen was het heel makkelijk! Uittappen en klaar! Via de mail kreeg ik een factuur met de mogelijkheid om via Afterpay te betalen.

Er zijn al heel veel plaatsen waar je kunt ‘Tappen’. Een paar leuke voorbeelden voor kinderen met autisme vind ik bijvoorbeeld Dolfinarium, Klimbos, Bounz en Miniworld natuurlijk.

 

 

Sterke punten

  • Geen entreekaartje meer nodig van te voren
  • Hele simpele en vrolijke lay-out
  • Voorbeeld in de app voor gebruik
  • Betalen via After Pay – geen contant geld
  • Mensen van Tapperuse reageren snel en op een vriendelijke manier
  • Door Tapperuse ga je dingen doen die je zonder de app misschien nooit zou hebben gedaan vanwege de prijs

 

Verbeterpunten

  • Dat alle collega’s in een park de app goed kennen zodat ze je altijd kunnen helpen
  • Het zou fijn zijn als alle prijzen van de verschillende uitjes al op de website te zien zijn
  • Het zou beter zijn als de transactiekosten inbegrepen zouden zijn bij de maximale entreeprijs

 

Herken jij deze situaties? Dan raad ik Tapperuse zeker aan!

  • Je vind het leuk om met je kinderen nieuwe plekken te ontdekken, maar een volledige dag entree is dan wel heel duur. Daarom doe je het toch eigenlijk niet zo vaak.
  • Thuiszitten en vrije tijd invullen is lastig voor jouw kind, je gaat liever met hem of haar op pad. Toch kan dat niet altijd omdat je al snel veel geld kwijt bent.
  • Je weet met jouw zoon of dochter van te voren niet hoelang hij of zij het gaat volhouden bij een dagje uit.
  • Als het druk is in een park, is het voor jullie als gezin beter om aan het einde van de dag nog even te gaan als de meeste mensen al naar huis zijn.
  • Jouw kind is altijd snel uitgekeken op een park, speeltuin of dierentuin.
  • Jouw kind vindt een bepaalde attractie in een park helemaal het einde, maar om nou steeds een kaartje te kopen voor de hele dag….
  • Tijdens de vakanties maken jullie veel uitstapjes omdat thuiszitten geen optie is. Jouw zoon of dochter verveelt zich snel en de dagen zijn gezelliger wanneer je erop uit gaat.

 

Boekentip:

 

KOEKIE’S Mening

Toen ik hoorde over Tapperuse was ik meteen al enthousiast. De app is gratis en je kunt er geld mee besparen… dan is het natuurlijk sowieso handig om die app op je telefoon te hebben! Voordat ik een dagje weg ging heb ik in de app de ’testrit’ gemaakt. Dat was heel makkelijk en het was me direct helemaal duidelijk hoe alles werkte. Ik vind de app ook heel leuk om inspiratie op te doen voor uitjes in verschillende plekken in Nederland. Het geeft een heel mooi overzichtelijk overzicht.

De app is heel volledig en het contact met het team van Tapperuse is ook erg prettig. Ik vind wel dat de tijd-prijs verhouding nog niet helemaal klopt bij veel activiteiten. Je zit met de tijd per minuut dan soms al binnen een uur aan de entreeprijs. Plaatsen in de app mogen zelf de prijs bepalen en ik weet dat het team van Tapperuse nog bezig is om alle partners tips te geven over de prijzen, dus wie weet is daar binnenkort een betere oplossing voor bedacht.

Ik raad de app aan, aan iedereen die wel eens een dagje uit gaat. Het biedt de mogelijkheid om voor een korte periode even ergens naar binnen te gaan. Dit geldt voor zowel kinderen als volwassenen. Ik ga de app vanaf nu zeker vaker gebruiken als ik zelf een dagje weg ga of als ik met de kinderen van mijn werk ergens heen ga.

 

11 Tips voor een dagje uit met een kind met autisme

  • Hoe bereid je een uitje voor? Mijn ervaring is dat je in veel gevallen niet té ver van te voren moet vertellen wat er gaat gebeuren. De spanning, zenuwen en vragen kunnen zo oplopen dat er een melt-down ontstaat. Te laat aankondigen kan ook voor een onvoorspelbaar en onveilig gevoel zorgen. Als ouder moet je daarom bewust nadenken over het juiste moment om aan te kondigen dat je ergens heen gaat.
  • Kijk op de website van het park of er iets staat geschreven over de drukte op bepaalde dagen. De minst drukke dagen zijn meestal: dinsdag en donderdag buiten de schoolvakanties en wanneer er fris weer voorspeld is. Als je dan toch moet kiezen voor een dag in het weekend is zaterdag altijd minder druk dan zondag.
  • Maak zoveel mogelijk inzichtelijk vanaf het moment dat je verteld hebt dat je ergens heen gaat. Je kunt bijvoorbeeld filmpjes kijken op Youtube, de kaart van een pretpark bekijken, tekenen wat je allemaal meeneemt, een tijdsplanning maken voor de dag etc.
  • Neem de Autipas mee!  Bij musea, pretparken en dierentuinen krijg je meer begrip wanneer je een Autipas meeneemt. Soms is er korting, soms hoef je niet te wachten in de rij etc. Heel fijn dat de pas er is en dat er steeds meer rekening wordt gehouden met kinderen met autisme. Vaak vinden de medewerkers van een park, speeltuin, museum etc het fijn om van te voren te weten dat je met de Autipas komt. Het kan dus positief uitpakken als je van te voren even belt en dit aangeeft.
  • Aan alle leuke dagen komt ook weer een einde. Geef op tijd aan dat jullie bijna naar huis gaan. Zeg het bijvoorbeeld 5 keer in het uur voordat je vertrekt. (“Over een uur gaan we weg”, “Over een half uur gaan we weg”, “Over 10 min gaan we weg”, “Over 5 min gaan we weg”, “Na dit gaan we naar huis”.)
  • Een dagje uit kan heel goed en relaxed verlopen, maar toch wordt een kind er altijd moe van. Verkijk je niet op de ‘herstel’ tijd die een kind nodig heeft na zo’n dag. Verwacht de dag na jullie dagje uit niet te veel van je kind of plan bewust een rustdag in.
  • Neem een ‘wacht en ontspan’- tasje mee met wat kleine activiteiten die jouw kind kan doen op momenten dat het druk is of wanneer hij / zij even moet wachten. Bijv: een boekje, een stressballetje, een papier en pen, een klein spelletje etc.
  • Tijdens de dag zelf is het belangrijk om momenten te plannen om even te ontprikkelen. Ook wanneer het kind (nog) geen last lijkt te hebben van de drukte, de vermoeidheid of de overprikkeling. De rustmomenten zijn juist om dit te voorkomen.
  • Denk aan alternatieve uitjes, die niet zo voor de hand liggen, maar wel heel fijn kunnen zijn voor kinderen met autisme. Op de website van kids erop uit staat een mooi artikelen met 10 soorten activiteiten.
  • Durf een uitje op tijd af te breken wanneer je ziet dat het zorgt voor te veel overprikkeling. Op zulke momenten is de Tapperuse App dus echt een uitkomst. Als je ergens een half uur bent geweest en je merkt dat het geen succes gaat worden, kun je uittappen en naar huis gaan zonder dat je er heel veel geld aan hebt uitgegeven.
  • Neem eten en drinken mee (als dat mag in dat park) en zorg dat de kinderen eten vóórdat ze honger krijgen. Meestal wordt overprikkeling nog erger wanneer een kind honger heeft, maar toch wordt er vaak gewacht met eten tot er door het kind om gevraagd wordt.

 

WhatsApp Coaching voor persoonlijke vragen!

Heb je na het lezen van de informatie op de website nog een persoonlijke vraag? Ik (Jonneke Koekhoven) maak graag tijd om samen dieper in te gaan op een situatie. Kijk voor meer informatie op de pagina over WhatsApp Coaching!

KOEKIE Autisme BegeleidingTapperuse | Dagje weg met een kind met autisme | 11 tips!

Join the conversation

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord met het privacybeleid van KOEKIE Autisme Begeleiding