Marije-en-haar-gezin-met-autisme-Kennismaking-Cropped.jpg

Kennismaking met Marije en haar gezin met autisme

Marije schrijft op KOEKIE blogs over haar gezin met autisme. Dit is haar eerste blog, waarin ze zichzelf en haar gezin voorstelt.

Hoi! Ik ben Marije. Op verzoek van Jonneke hoop ik af en toe wat te schrijven over het wel en wee in ons dynamische gezin waar meerdere mensen met een rugzak / diagnose aanwezig zijn. Dit geeft moeilijke situaties, verdrietige situaties en eenzame situaties, maar ook leuke en gezellige situaties. Dit geeft situaties die vragen oproepen, zorgen geven, voor boosheid zorgen, maar ook situaties waarin we met zijn allen lachen, genieten, ons fijn voelen, enz….

Over al die dingen valt dusdanig wat te vertellen dat Jonneke vond dat daar best wat over te schrijven is. En omdat ik dus misschien af en toe iets ga schrijven om met jullie te delen, lijkt het me handig als ik mezelf en ons gezin even voorstel. Zo kunnen we een soort van kennismaken met elkaar….

 

Kennismaken

Ik ben dus Marije. Ik ben 45 jaar; al bijna 21 jaar getrouwd en samen met mijn man (43) heb ik 4 kinderen en we hebben ook nog een poes en 2 konijnen. Onze oudste is een jongen, 19 jaar en gediagnostiseerd met pdd-nos. Op het eerste gezicht merk je daar weinig tot niets van, maar thuis, vooral met schoolzaken, lopen wij er behoorlijk tegenaan dat hij toch een stukje beperking meedraagt…. Ons tweede kind is een meisje, 17 jaar, en helaas al jaren aan het tobben met gezondheidsproblemen….

Dan hebben we ons derde kind, een jongen van 14 jaar. Hij is gediagnostiseerd met ADHD++. Zijn hoofddiagnose is (was) ADHD, maar omdat er steeds meer ASS kenmerken naar voren komen heeft de kinderpsychiater de ++ toegevoegd. Ook bij hem is, o.a. dankzij medicatie, op school en ergens anders niet zo heel veel te merken van een beperking. Maar thuis rijzen soms zelfs de haren van de coach ten berge door waar we allemaal tegenaan lopen.

Onze jongste is ook een jongen. Hij is 9 jaar. Bij hem hebben ze geen sluitende ASS diagnose kunnen maken omdat ze destijds daar ter plaatse en op school eigenlijk geen opvallende dingen zagen. Maar op grond van onze verhalen en voorbeelden hebben ze hem een beschrijvende diagnose gegeven.

 

Onderlinge interactie is lastig

Waar we in ons gezin vooral tegenaan lopen / mee moeten dealen, is het feit dat door de verschillende rugzakken van de kinderen, de onderlinge interactie tussen hen erg ingewikkeld is. We hebben hier al allerlei begeleidingstrajecten voor gevolgd, maar het blijft wel een dingetje. Dit komt vooral door het gebrek aan inzicht in o.a. eigen gedrag bij deze en gene en het letterlijk nemen van van alles en nog wat. Ook is het lastig omdat ze niet goed in staat zijn de ander te “lezen”: om in te zien of in te schatten hoe het er met de ander voorstaat of wat bepaald gedrag bij de ander teweeg brengt.

 

Genieten!

Gelukkig hebben we een fijne coach voor de oudste 2 jongens, die met een schuin oog ook meekijkt en hier en daar wat adviseert en meedenkt wat betreft de jongste.

Gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel! Als gezin kunnen we erg genieten van (vaak eenvoudige) dingen die we met elkaar doen. Dit kan een gezellig spel zijn of een uitstapje naar bos of strand. Maar ook smakelijk lachen als het letterlijk nemen toch wel grappige situaties of uitspraken met zich meebrengt.

Of gewoon lekker gek doen met elkaar, bijvoorbeeld in coronatijd: bij alle mannen in huis zoveel mogelijk staartjes maken als de kappers weer een poos dicht zijn, of gekke gifjes in de gezinsapp sturen, enz, enz, enz…. En ondanks alles mag het met de kinderen op school ook goed gaan gelukkig. Ze zijn allemaal gezegend met een goed verstand en dit gebruiken ze meestal ook om goed hun best te doen.

 

Boekentip:

 

Goed weten wat onze kinderen nodig hebben

Dat we thuis, zoals een mentor pas zei, al heel veel gladstrijken waardoor er op school weinig last van de kinderen ervaren wordt, nemen we maar even voor lief, ook al kost het aardig wat energie. En helemaal als de beste stuurlui aan wal steeds maar weer roepen dat we ze / het meer los moeten laten, er minder bovenop moeten zitten, strenger moeten zijn, enz, enz….

Ik denk dat we na al die jaren (vanaf dat de oudste in groep drie zat) inmiddels aardig in staat zijn zelf te beoordelen en beslissen wat onze kinderen wel of niet nodig hebben en waar ze het beste bij gedijen! Ik moet wel eerlijk bekennen dat ik echt jarenlang getwijfeld heb aan deze stellige uitspraak, maar hem nu met volle overtuiging toch durf uit te spreken!

Ik denk dat eenieder zo een aardig beeld van mijn gezin gekregen heeft. Meer over mijzelf is waarschijnlijk met de tijd wel te halen uit de blogs die ik hoop te gaan schrijven.

Op de foto hieronder zie je een beeld dat wij kregen nadat onze jongste geboren was. Het staat symbool voor de verbinding, die er ondanks alles, toch steeds mag zijn.

Marije en haar gezin met autisme Kennismaking 2

 

 

Kennismaking met Jonneke

Wat nog wel leuk is om te vertellen: Zoals ik jullie nu online met mij en mijn gezin kennis heb laten maken, zo mocht ik pas, na een hoop online contact, in real life kennis maken met Jonneke.

Jonneke is het brein en de stuwende kracht achter KOEKIE Autisme Begeleiding. En wat was het leuk en gezellig om haar te ontmoeten. Wat een enthousiaste, lieve, betrokken vrouw had ik tegenover me! Het was precies zoals ze in de mails e.d. op me overkwam. En het was net alsof we elkaar al veel langer dan pas even kenden.

Zoals ze naar voren komt op de Facebookpagina van KOEKIE en ook in de manier waarop ze haar waardevolle cursussen gemaakt heeft, zo is ze gewoon. Ik vind het heel bijzonder dat ze mij gevraagd heeft om af en toe een blog voor haar pagina te schrijven! Hopelijk zijn jullie als lezers daar net zo enthousiast over als dat Jonneke dat is…..

 

Tips

  • Zoek, hoe moeilijk het ook kan zijn, elke dag naar een lichtpuntje in je gezinsleven. Ze zijn er echt!
  • Probeer, juist omdat dingen zo lastig kunnen zijn of gaan, te genieten van kleine / eenvoudige dingen. Dat kan in je eentje zijn, maar ook met je gezin of een van de kinderen, enz. Het hoeft maar te bestaan uit bijvoorbeeld een speciaal toetje, een beetje gekkigheid maken met elkaar, even wandelen, kijken naar de mooie luchten, enz, enz, enz…
  • Heb, hoe moeilijk dat ook kan zijn, vertrouwen in jezelf als ouder. Probeer daarin boven de beste stuurlui aan de wal te staan. Jij weet het beste wat er voor je kind / gezin nodig is. En kun je dat niet zelf bieden? Schaam je niet om hulp van deskundigen te vragen! Die is er niet voor niets!

 

Van wat voor (kleine) dingen kun jij, in alle moeiten en zorgen die er kunnen zijn, toch genieten (alleen of met je partner / gezin)?

KOEKIE Autisme Poster en uitdeel kaarten voor meer kennis en begrip voor autisme! Om op te hangen op scholen, thuis, bij verenigingen, in wachtkamers of om uit te delen aan vrienden en familie

Klik hier voor meer info!

 

WhatsApp Coaching voor persoonlijke vragen!

Heb je na het lezen van de informatie op de website nog een persoonlijke vraag? Ik (Jonneke Koekhoven) maak graag tijd om samen dieper in te gaan op een situatie. Kijk voor meer informatie op de pagina over WhatsApp Coaching!

KOEKIE Autisme BegeleidingKennismaking met Marije en haar gezin met autisme

Join the conversation

* Checkbox GDPR is verplicht

*

Ik ga akkoord met het privacybeleid van KOEKIE Autisme Begeleiding