Benaderen vanuit verbinding en aansluiting

Home » Autisme Kennisbank » Hoe ga je om met een kind met autisme? » Benaderen vanuit verbinding en aansluiting

BENADEREN VANUIT VERBINDING EN AANSLUITING

Ervaringen met de benadering van verbinding en aansluiting

Een kind met autisme leeft in deze wereld, maar heeft een andere belevingswereld. Ik herken dat bij mijn zoon.Vanaf dat hij heel klein was had hij een liefde voor dieren. Ik zei altijd: “Als je een hele berg speelgoed neer zou leggen met 1 speelgoedbeestje, dan zal hij die vinden.” Hij had geen interesse in ander speelgoed, alleen alles dat met dieren te maken had zag hij.

Ik doe hem nog steeds geen groter plezier dan met een bezoek aan een dierenpark. Het fijnste is als we een dag met alleen ons twee hebben, en ik mij echt kan aansluiten in zijn belevingswereld. Ik herinner me een bezoek aan een dierenpark dat we samen deden. Hij liep voorop en was echt in zijn element. Hij keek vol blijdschap en ontzag naar de verschillende dieren en wist over de meeste dieren wel wat feiten te vertellen. Het ontroerde me om hem zo te zien, zo gelukkig en op zijn plek. Zo vrij en blij.

Zo mooi hoe hij kan genieten van de nabijheid van dieren en als een dier hem benaderd hoe hij dan tegen het dier praat alsof deze hem kan verstaan. Zeker wanneer hij zich omdraait en mijn aandacht zoekt om er wat over te vertellen. Hij deelt op zo’n moment zijn wereld met mij. En ik geniet met volle teugen van mijn prachtige en bijzondere kind. Sta versteld over zijn kennis en zijn aangeboren talent om contact te leggen met dieren. Ik voel me dan zo verbonden met hem. Ik ben zijn mama, hij mijn kind. Zulke momenten koester ik enorm. Ook al heb ik wel genoeg dierenparken gezien ondertussen, dit zal altijd ons ding blijven. Hopelijk gaan we nog vele dierenparken zien samen. – Charlot

Blogs over de benadering van verbinding en aansluiting

Links over de benadering van verbinding en aansluiting

Marleen GondelachBenaderen vanuit verbinding en aansluiting